100% grove burgerbrød av speltmel

100% grove burgerbrød av speltmel

Hvorfor kjøpe burgerbrød når du kan lage mye bedre selv? Kanskje tar det litt lengre tid å lage de selv, men ser du bort i fra den obligatoriske hevetiden så er det egentlig fort gjort. Resultatet blir jo bedre, og så har du jo selv kontroll på hvor grove de blir og hva slags melsorter du ønsker å bruke.

Denne gangen har jeg laget laget supergrove burgerbrød av sammalt speltmel, og i følge brødskalakalkulatoren til brød og korn så er de 100% grove.

Burgerbrødene ble til denne deilige burgeren med cheddar

Burger med bacon og cheddar
Burger med bacon og cheddar

Noen baketips med spelt:

  • Speltmel har en annen glutensammensetning en vanlig hvetemel, og tåler ikke så mye elting som annet mel. Bruker du en kjøkkenmaskin med deigkrok bør du elte den på lavest hastighet i ca 4-5 minutter.
  • Når du lager en speltdeig er det ekstra viktig at deigen er ekstra klissete. Spelt tar nemlig opp væske mye senere enn vanlig mel.
  • La gjerne deigen heve 1-1,5 time.

 

Utvalgte burgeroppskrifter og tilbehør

Lykke til med burgerbrød-bakingen!

100% grove burgerbrød av speltmel

  • 29. januar 2017
  • 4 burgerbrød
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Burgerbrød av speltmel

Ingredienser

  • 280 gram sammalt spelt
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • Cirka 1 dl vann
  • 2 egg
  • 1 ss olivenolje
  • Egg til pensling
  • Sesamfrø

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en bolle.
Steg 2
Varm vann til ca kroppsvarmt ( 37 grader).
Steg 3
Et tips er å legge en dråpe på innsiden av håndleddet, siden noen har litt kalde fingre. Det er viktig at vannet ikke er over 40 grader, for da dreper du gjærbakteriene.
Steg 4
Bland vann sammen med egg og olivenolje, og ha det sammen med det tørre. Elt deigen enten for hånd i 7-8 minutter eller på laveste hastighet i ca 4-5 minutter (spelt tåler mindre elting en vanlig mel – Se tips lengre ned på siden)
Steg 5
Dekk bollen med et klede eller plast, og la den heve i ca 1-1,5 time.
Steg 6
Sett ovnen på 220 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 7
Del den ferdighevede deigen i 4 emner. Rull de til en ball, og trykk de flate (ca 1 cm tykkelse). La de etterheve under et klede i ca 15-25 minutter.
Steg 8
Pensle de ferdighevede burgerbrødene med sammenvispede egg og strø over noen sesamfrø. Stek brødene midt i ovnen i ca 10-12 minutter. Avkjøles på rist.