120% grove og eltefrie rundstykker

Lages på: 10 timer Nivå: Enkel
120% grove og eltefrie rundstykker

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men disse eltefrie rundstykkene er faktisk 120% grove. I hvert fall hvis man skal følge Opplysningskontoret for brød og korn sin egen brødskala-kalkulator. Rundstykkene inneholder nemlig 100% grovt mel, i tillegg til kli av både hvete og havre.

Når jeg baker med grovt mel så velger jeg ofte Fibra fullkornshvetemel, rett og slett fordi det er ekstra finmalt. Selv om det er 100% grovt, så er min erfaring at holder mer på fuktigheten og henger bedre sammen enn andre grove melsorter. Tilsett gjerne litt frø (eks linfrø eller solsikkekjerner) for en rikere smak.

120% grove rundstykker

Dersom disse rundstykkene ble i det grovest laget kan du finne mer eltefri bakst på denne siden, deriblant en oppskrift på ikke fullt så grove rundstykker.

Mens samboeren mer enn gjerne spiste disse supergrove rundstykkene flere dager på rad, så synes jeg de smaker aller best som nystekte (som mye annen bakst). Et tips fra meg er å fryse de ned dersom dersom du vet at du ikke kommer til å spise de i løpet av det neste døgnet, og heller ta opp og tine etter behov.

Håper de smaker!

120% grove og eltefrie rundstykker

3 fra 1 vurdering
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Porsjoner

10

stk
Tilberedning

10

timer 
Steketid

14

minutter

Ingredienser

  • 525 gram fullkornshvetemel

  • 20 gram hvetekli

  • 50 gram havrekli

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 5 dl vann

Fremgangsmåte

  • Ha alt det tørre i en passe stor bolle og bland det med en sleiv. Bruk gjerne en bolle som du har lokk til, og hvor deigen har plass til å heve i. Tilsett kaldt vann og rør det kjapt sammen.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i romtemperatur i 9-15 timer.
  • Velt deigen over på et godt melet underlag eller bakstbord når deigen har hevet lenge nok. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mer mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger – strø på mel, dra deigen utover og brett den så inn mot midten.
  • Rull deigen utover til en avlang pølse og del den opp i 8-10 like store emner. Du kan enten gjøre deg litt flid med rundstykkene og forme de til runde runddstykker, eller bare sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
  • La rundstykkene hvile i 30-45 minutter mens du forvarmer ovnen til 220 grader, vanlig over og undervarme.
  • Stek rundstykkene midt i ovnen i cirka 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*