Albondigas – Spanske kjøttboller

Albondigas – Spanske kjøttboller

Disse spanske kjøttbollene kan fint lages kjappere enn tiden jeg har oppgitt i oppskriften, men for å få et ekstra saftig og godt resultat forhastet jeg meg ikke. Du kan også lage deigen dagen i forveien, så er det bare å ta de ut og steke de når det måtte passe.

Spanske kjøttboller (albondigas) skal være litt krydrete, og er for meg en obligatorisk del av tapasbordet. I tillegg er det også veldig gode som topping på pizza, sammen med hjemmelaget potetmos, eller  til pasta sammen med en deilig tomatsaus.

Kjøttbollene kan også fint fryses ned, så er det bare å ta de opp neste gang du skal lage pizza eller vil ha en lettvint middag.

Har du planer om å lage tapas kan jeg også anbefale deg å sjekke noen av de andre fristende tapas-oppskriftene her på bloggen. Her finner du alt fra hjemmelaget aïoli, til spekefat og fylte sjampinjonger.

Albondigas – Spanske kjøttboller

Albondigas – Spanske kjøttboller

Ingredienser

  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 800 gram karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 1 dl vann
  • 50 gram brødrasp
  • 4 ss fersk bladpersille
  • 1/2 rød chili
  • 1/4 ts kajennepepper
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts kanel
  • 1 ts røkt paprikakrydder
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • Pepper
  • Annet
  • Olje
  • Hvetemel

Fremgangsmåte

Steg 1
Rens løken og kutt den i smått. Surr løken i en panne sammen med finhakket hvitløk. Ved å varmebehandle løken fjerner jeg litt av den sterke løksmaken, og jeg får en mild og søt løksmak som setter god aroma på kjøttbollene. Sett løken til side for avkjøling når den er blank og myk.
Steg 2
Kna karbonadedeig og salt godt sammen i en bolle. Dette binder kjøttfibrene sammen.
Steg 3
Bland inn øvrige ingredienser, inklusive den avkjølte løken. La gjerne deigen stå kjølig slik at den får satt seg litt.
Steg 4
Form små runde kjøttboller på ca 2-3 cm. Et tips er å bruke en skje som du dypper i kaldt vann og former mot håndflaten din. Har du litt olje på hendene dine kan det også bli enklere.
Steg 5
Rull de ferdigformede kjøttbollene i litt hvetemel, slik at de får et kjempetynt lag mel rundt seg. Bank de gjerne forsiktig etterpå, slik at det overflødige melet faller av. Melet gir en fin stekeskorpe på kjøttbollene og bidrar også til at de blir ekstra saftigere.
Steg 6
Stek kjøttbollene kjapt i en panne, i en nøytral olje, til de er jevnt stekt på alle sidene. Legg de så over på et stekebrett, og stek de ferdig i ovnen på ca 80-90 grader, til du har nådd en kjernetemperatur på 72 grader. Steketiden i ovnen vil variere mtp både størrelse og hvor lenge du stekte de i pannen, men du kan dele en kjøttbolle i to etter ca 15 minutter i stekeovnen.