
- Antall: 1 formkake
- Tilberedning: 15 minutter
- Steke/Koke: 60 minutter
Appelsinkake med sjokolade
Det nærmer seg påske og hva passer vel bedre enn å publisere en oppskrift på appelsinkake med sjokolade? Jeg har vært i tvil om jeg skulle vente til helga med å publisere denne oppskriften, særlig siden jeg forsøker å ha sunnere et ukedagsfokus på bloggen midt i uken og heller skeie ut når helgen kommer. Men nå er jo påsken rett rundt hjørnet og jeg har flere fristende oppskrifter som er høyaktuelle for påsken, så da får heller denne oppskriften på appelsinkake med sjokolade være en unntakene.
Denne appelsinkaken har jeg laget ikke mindre en et par ganger de siste ukene, så man kan jo si at den er godt utprøvd, med forskjellige smakspanel hver gang. Den første gangen jeg laget formkaken var da vi skulle feire fødselsdagen til en god kompis av meg. Kakebakingen ble litt impulsiv og jeg startet med bake appelsinkaken klokken 18, men greide å ha en ferdig kake med meg ut døra klokken 20 (med glasur!). Ferskere kake enn dette skal godt gjøres å lage.
I helgen bestemte jeg meg for å lage en ny runde av appelsinkaken, dette av to årsaker. Den ene grunnen var at jeg rett og slett ikke rakk å ta noen gode bilder av den første kaken, men ikke minst fordi jeg synes det ville være hyggelig å glede noen kollegaer sånn rett før påsken.
Når det er sagt så kan jeg melde om at kaken ble både tatt godt i mot av både venner og kollegaer. Så om du vil lage en deilig kake som nærmest dufter "påskefjellet" - forsøk denne enkle appelsinkaken med sjokoladebiter.

Ingredienser
- Appelsinkake med sjokolade
- Smør - 200 gram
- Sukker - 200 gram
- Egg - 3 stk
- Appelsin - Skallet av 1
- Appelsinsaft - 3/4 dl
- Bakepulver - 1 1/2 ts
- Vaniljesukker - 1/2 ts
- Salt - 1 klype
- Hvetemel - 4,5 dl
- Mørk sjokolade - 75 gram
- Til dynk
- Appelsin - 1/2 stk
- Glasur
- Melis - 1 dl
- Sitronsaft
Fremgangsmåte
- Start med å vispe smør og sukker hvitt og luftig. Smøret bør være romtemperert, men om kaken skjedde på like mye impuls hos deg som hos meg så kan du også dele smøret opp i små terninger. Sett smøret i mikroen på aller laveste styrke i noen sekunder. Smøret skal være romtemperert men ikke smelte.
- Mens kjøkkenmaskinen går passer det fint å grovhakke sjokoladen, samt måle opp mel, bakepulver, vaniljesukker og en liten klype salt.
- Vask appelsinen godt (bruk gjerne økologisk) og benytt et zestjern til å rive av det aller ytterste laget av appelsinskallet. Del så appelsinen i to og skvis saften ut av den (bør være omentrent 3/4 dl).
- Når smør og sukker er vispet ferdig er det på tide å tilsette eggene. Visp inn ett egg av gangen slik at du får en jevn og fin kremkonsistens på røren. Ha tilslutt i appelsinsaften og revet skall.
- Sikt i melblandingen og tilsett den grovhakkede sjokoladen. Vend røren lett sammen med en slikkepott uten at du slår luften.
- Ha røren over i en liten bakepapirkledd brødform. Du kan smøre formen om du foretrekker det, men jeg pleier ofte å bruke bakepapir for å være sikker på at kaken ikke henger seg fast i formen.
- Stek appelsinkaken nest nederst i ovnen på 180 grader, i 50-60 minutter. Sjekk med en kakepinne, strikkepinne eller en ukokt spaghetti(!) mot slutten av steketiden.
- Avkjøl den ferdigstekte kaken på en rist. Perforer toppen av appelsinkaken med kakepinnen du tidligere har brukt, og skvis over saften fra en halv appelsin mens kaken fortsatt er varm.
- Lag glasur av melis og sitronsaft, som has over den ferdig avkjølte kaken.
Håper kaken faller i smak!
Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.
