Bakt ostekake med blåbær

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Bakt ostekake med blåbær

I dag deler jeg oppskriften på bakt ostekake med blåbær, og ble laget i anledningen av en innflytningsfest vi var på forrige helg. Basert på de siste måneders innlegg på bloggen så skulle du kanskje tro at vi spiste kake rett som det er, men faktisk så er det ikke så ofte det går i kakebakst eller dessert hjemme hos oss. Jeg synes det er veldig gøy å bake, og derfor er jeg snar med å melde meg frivillig til å fikse kake hvis noen i vennekretsen skal arrangere noe. Ekstra gøy er det så klart når jeg får så mange positive tilbakemeldinger på kaken. Kaken er inspirert av denne oppskriften fra Lise Finckenhagen på godt.no

Bakt ostekake

Mens mange av ostekakene jeg er har vokst opp med inneholder både kremfløte og gelatin, så er denne en variant med egg og bakes i ovnen. Noen synes kanskje at de bakte ostekakene kan være litt mektige, og derfor bruker jeg ofte litt sitron i ostemassen for å få den friskere. Da kan det også være lurt med en frisk coulis (saus) ved siden av.

Glad i ostekake? Her er noen andre oppskrifter på ostekaker fra bloggen:

Jeg vet ikke om det kommer så tydelig frem på bildene, men jeg tror jeg stekte ostekaken på litt høy varme. Dette førte til at jeg fikk en del sprekker i ostemassen underveis i stekingen. For å kamuflere dette på en best mulig måte så hadde jeg litt av blåbærsausen i sprekkene som hadde dannet seg, og faktisk så synes jeg det ga et enda mer rustikt preg over det hele. Det var i hvert fall ingen som brydde seg om det da den ble servert, og de kommenterte bare hvor flott kaken var.

Bakt ostekake

5 fra 1 vurdering
Type rett KakerNivå: Middels
Porsjoner

1

springform
Tilberedning

45

minutter
Steketid

1

time 
Hviletid

4

timer

Ingredienser

  • Bunn
  • 250 gram havrekjeks

  • 3 ss brun farin

  • 1/2 ts kanel

  • 125 gram smør

  • Blåbærsaus
  • 400 gram blåbær (gjerne frosne)

  • 60 gram sukker

  • 2 ts maizena

  • 1 skvis sitronsaft

  • Ostefyll
  • 675 gram kremost naturell

  • 200 gram sukker

  • 1 stk vaniljetang

  • 2 dl lettrømme

  • 3 stk egg

  • 1/2 stk sitron

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 170 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Bunnen
  • Gå i gang med å knuse havrekjeksen. Dette kan du gjøre enten ved hjelp av en matmølle eller foodprosessor, eller ha kjeksen i en pose for så å knus med et kjevle eller tilsvarende. Ha i brun farin, kanel og mykt smør, og smuldre det godt sammen.
  • Fordel kjeksmasse i en smurt eller bakepapirkledd springform. Trykk massen flat i formen, og legg gjerne opp en liten kant rundt formen. Jeg brukte bunnen av et vannglass til å få det fint fordelt. Formen min var cirka 24 cm i diameter. Stek bunnen i cirka 10 minutter i ovnen.
  • Blåbærsausen
  • Bland blåbær, sukker, maizena i en kasserolle. Kok opp og la koke i cirka 5 minutter. Tilsett en liten skvis sitron helt på slutten av koketiden. Sett til side for å avkjøle.
  • Ostemassen
  • Visp kremost godt sammen. Pisk inn sukkeret litt etter litt, sammen med frøene fra en vaniljestang. Ha så i rømmen. Visp inn eggene, ett av gangen. Ikke rør for mye etter at du har hatt i eggene.
  • Hell ostekakefyllet over den ferdigstekte bunnen. Drypp noen spiseskjeer av blåbærsausen, bruk så tuppen av en kniv eller lignende til å dra et mønster gjennom fyllet. Resten av blåbærsausen serverte jeg ved siden av ostekaken.
  • Steking
  • Stek kaken på 170 grader i cirka 55-65 minutter. Den skal fortsatt være litt dissende i midten, men ikke være flytende.
  • Avkjøling
  • Avkjøl ostekaken i romtemperatur til den er kald. Sett den så inn i kjøleskapet i minst 4-5 timer før servering, men helst natten over.
  • Server ostekaken med resten av blåbærsausen. Håper den faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

8 Kommentarer

  1. Pia Andersen

    Mange fine oppskrifter. Ikke for vanskelige

  2. Hei 😊 Vet du om sukkeret er med på å holde kaka luftig eller går det an å bytte den ut med for eksempel sukrin? Har nemlig forsøkt en lignende oppskrift hvor jeg droppet sukkeret (også fordi vi foretrekker den syrlige smaken) og den falt ganske mye sammen 🙈

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei. Jeg tenker jo umiddelbart at det er mest eggene som holder kaken luftig, men har aldri forsøkt å lage denne med sukrin. Vanlig sukrin er jo ikke så søtt, så ville kanskje personlig kanskje brukt noe sukrin gold eller tilsvarende. Har som sagt aldri forsøkt, men gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester det ut 🙂 Lykke til!

    • Jeg bare lurer på om det virkelig skal være 675 g kremost naturell i én kake? Det virker veldig mye syns jeg.🤔

      • Rolf-Anders Vollan

        Hei,
        Forstår det kan høres mye ut. Måtte sjekke noen andre oppskrifter på bakt ostekake jeg fant på nettet, og 675 gram det er altså riktig 🙂 Men for andre typer ostekaker som ikke skal bakes i ovnen, hvor det brukes gelé, så pleier mengden kremost å være mye mindre.

  3. Heia, den stekte ostekaka m blåbær e blitt en vinner😊 I dag hadde æ den med på personalmøte på jobb, å har delt linken m flere. Å flere har funnet sia di, å har kjent igjen appelsinmuffinsan som æ laga t jobb sist😁
    Hæ en fortsatt fin ettermiddag😊👍

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Inger,
      Så utrolig godt å høre at kaken falt i smak! Og ikke minst tusen takk for at du deler bloggen med de rundt deg, det betyr utrolig mye 😀
      Fikk ikke svart på meldingen din i går, men ønsker deg en finfin tirsdag 🙂
      Rolf-Anders

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*