Bakt ostekake med blåbær

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Bakt ostekake med blåbær

I dag deler jeg oppskriften på bakt ostekake med blåbær, og ble laget i anledningen av en innflytningsfest vi var på forrige helg. Basert på de siste måneders innlegg på bloggen så skulle du kanskje tro at vi spiste kake rett som det er, men faktisk så er det ikke så ofte det går i kakebakst eller dessert hjemme hos oss. Jeg synes det er veldig gøy å bake, og derfor er jeg snar med å melde meg frivillig til å fikse kake hvis noen i vennekretsen skal arrangere noe. Ekstra gøy er det så klart når jeg får så mange positive tilbakemeldinger på kaken. Kaken er inspirert av denne oppskriften fra Lise Finckenhagen på godt.no

Stekt ostekake med blåbær

Mens mange av ostekakene jeg er har vokst opp med inneholder både kremfløte og gelatin, så er denne en variant med egg og bakes i ovnen. Noen synes kanskje at de bakte ostekakene kan være litt mektige, og derfor bruker jeg ofte litt sitron i ostemassen for å få den friskere. Da kan det også være lurt med en frisk coulis (saus) ved siden av.

Glad i ostekake? Her er noen andre oppskrifter på ostekaker fra bloggen:

Denne ostekaken kan ha en tendens til å sprekke litt opp idet den er stekt. Det gjør den gjerne i de områdene hvor du har hatt mye blåbærsaus før steking. Her er noen gode tips for å unngå at den sprekker opp:

  1. Ikke ha for mye blåbærsaus oppå kaken, og sørg for at du drar skaftet på en kniv gjennom slik at det ikke blir så konsentrert.
  2. Jeg har stekt kaken på lavere varme enn tidligere. Oppskriften er oppdatert.
  3. La kaken avkjøle seg i ovnen, med døren på gløtt. Ta ikke av springformen før den har vært i kjøleskapet.

Bakt ostekake

4 fra 17 vurderinger
Type rett: KakerNivå: Middels
Porsjoner

1

springform
Tilberedning

45

minutter
Steketid

1

time 
Hviletid

4

timer
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bunn
  • 250 gram 250 havrekjeks

  • 3 ss 3 brun farin

  • 3/4 ts 3/4 kanel

  • 125 gram 125 smør

  • Blåbærsaus
  • 400 gram 400 blåbær

  • 60 gram 60 sukker

  • 2 ts 2 maizena

  • 1 skvis 1 sitronsaft

  • Ostefyll
  • 675 gram 675 kremost naturell

  • 200 gram 200 sukker

  • 1 stk 1 vaniljetang

  • 2 dl 2 lett crème fraîche

  • 1/2 stk 1/2 sitron

  • 3 stk 3 egg

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 140 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Bunnen
  • Gå i gang med å knuse havrekjeksen. Dette kan du gjøre enten ved hjelp av en matmølle eller foodprosessor, eller ha kjeksen i en pose for så å knus med et kjevle eller tilsvarende. Ha i brun farin, kanel og mykt smør, og smuldre det godt sammen.
  • Fordel kjeksmasse i en smurt eller bakepapirkledd springform. Trykk massen flat i formen, og legg gjerne opp en liten kant rundt formen. Jeg brukte bunnen av et vannglass til å få det fint fordelt. Formen min var cirka 24 cm i diameter. Stek bunnen i cirka 10 minutter i ovnen.
  • Blåbærsausen
  • Bland blåbær, sukker, maizena i en kasserolle. Kok opp og la koke i cirka 5 minutter. Dra kasserollen av varmen, og skvis over litt sitronsaft. La sausen avkjøle.
  • Ostemassen
  • Visp kremost godt sammen. Pisk inn sukkeret litt etter litt, sammen med frøene fra en vaniljestang. Ha så i crème fraîche og saften fra en halv sitron. Riv også over litt sitronskall fra den halve sitronen, men kun det aller ytterste av skallet (ikke det hvite). Visp inn eggene, ett av gangen. Ikke rør for mye etter at du har hatt i eggene.
  • Hell ostekakefyllet over den ferdigstekte bunnen. Drypp noen spiseskjeer av blåbærsausen, bruk så skaftet på en kniv eller tilsvarende til å dra et mønster gjennom blåbærsausen. Ikke har for mye saus oppå kaken, da sprekker den fort opp. Resten av blåbærsausen serverte jeg ved siden av ostekaken.
  • Steking
  • Stek kaken på 140 grader i cirka 60-70 minutter. Den skal fortsatt være litt dissende i midten, men ikke være flytende.
  • Avkjøling
  • La ostekaken avkjøle seg en del i ovnen før du tar den ut, men la ovnsdøren stå delvis oppe siden for å hindre den i å ettersteke. La den så avkjøle i romtemperatur til den er helt kald. Sett den så inn i kjøleskapet i minst 4-5 timer før servering, men helst natten over.
  • Server ostekaken med resten av blåbærsausen. Håper den faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

14 Kommentarer

  1. Pia Andersen

    Mange fine oppskrifter. Ikke for vanskelige

  2. Hei 😊 Vet du om sukkeret er med på å holde kaka luftig eller går det an å bytte den ut med for eksempel sukrin? Har nemlig forsøkt en lignende oppskrift hvor jeg droppet sukkeret (også fordi vi foretrekker den syrlige smaken) og den falt ganske mye sammen 🙈

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei. Jeg tenker jo umiddelbart at det er mest eggene som holder kaken luftig, men har aldri forsøkt å lage denne med sukrin. Vanlig sukrin er jo ikke så søtt, så ville kanskje personlig kanskje brukt noe sukrin gold eller tilsvarende. Har som sagt aldri forsøkt, men gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester det ut 🙂 Lykke til!

    • Jeg bare lurer på om det virkelig skal være 675 g kremost naturell i én kake? Det virker veldig mye syns jeg.🤔

      • Rolf-Anders Vollan

        Hei,
        Forstår det kan høres mye ut. Måtte sjekke noen andre oppskrifter på bakt ostekake jeg fant på nettet, og 675 gram det er altså riktig 🙂 Men for andre typer ostekaker som ikke skal bakes i ovnen, hvor det brukes gelé, så pleier mengden kremost å være mye mindre.

  3. Heia, den stekte ostekaka m blåbær e blitt en vinner😊 I dag hadde æ den med på personalmøte på jobb, å har delt linken m flere. Å flere har funnet sia di, å har kjent igjen appelsinmuffinsan som æ laga t jobb sist😁
    Hæ en fortsatt fin ettermiddag😊👍

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Inger,
      Så utrolig godt å høre at kaken falt i smak! Og ikke minst tusen takk for at du deler bloggen med de rundt deg, det betyr utrolig mye 😀
      Fikk ikke svart på meldingen din i går, men ønsker deg en finfin tirsdag 🙂
      Rolf-Anders

  4. Annbjørg Sandtorv

    Kan denne ostekaken fryses?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei
      Jeg har ikke forsøkt selv, men leser det er flere som skriver at bunnen kan bli litt bløt i konsistensen for tilsvarende kaker, og at den kan bli kornete.
      Men har som sagt ikke testet det selv 🙂

  5. Hei! Finfin oppskrift, kjempe god…! Laget den flere ganger siden jeg fant den, men hver gang lager den sprekker den i toppen når jeg tar den ut av ovnen 🙁 hvorfor? Pisket for mye, for lite? Stekt for mye eller for lite? Prøvd litt forskjellige ting, men den sprekker alltid.

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei!
      Har du forsøkt å steke den i vannbad? Jeg tenkte jeg skulle forsøke å lage den neste helg, og da tenkte jeg å steke den i vannbad. Og så vet jeg at et tips er å la den få en forsiktig avkjøling. Tenkte som sagt å teste dette ut i praksis neste helg 🙂

      • Ikke prøvd vannbad. Si ifra hvordan det går! Kanskje prøve å la den stå i ovnen når den er ferdig, med ovnen av selvfølgelig og døra på gløtt, for å få en sakte avkjøling. Må prøve begge deler 🙂

        • Rolf-Anders Vollan

          Hei Camilla,
          Ostekake ble det i helgen, og gjett om den ble god! Har nå oppdatert oppskriften med nye bilder, tips og fremgangsmåte 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*