Berlinerkranser

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Enkel
Berlinerkrans

Som barn var jeg ikke glad i tørre julekaker som berlinerkranser, serinakaker, peppernøtter, sirupsnipper mm, men helst julekaker som ikke var så tørre eller som i det minste hadde et innslag av sjokolade. Nå i senere tid, så må jeg innrømme at jeg bare setter mer og mer pris på den gode gamle tradisjonelle julebaksten. Ikke bare synes jeg de smaker godt, men de er ofte enkle å lage, kan lages med helt enkle ingredienser og uten noe krimskrams. Så klart er de jo fra en tid hvor man kanskje ikke hadde like god råd, men fortsatt så er det helt enkle smaker, og ikke noe overdøvende man kan gjemme seg bak.

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på berlinerkranser. Oppskriften er helt sikkert ganske lik oppskriften du selv har i skapet, men hadde ikke lyst til å rokke for mye med denne klassikeren. Ikke enda i hvert fall, før jeg har publisert en “original” oppskrift. Kanskje det kommer noen andre og mer spennende varianter av denne etter hvert.

Tips! Det kan være vanskelig å vispe så små mengder egg og sukker til eggedosis, så doble gjerne oppskriften når du går i gang. Én porsjon gir cirka 30 berlinerkranser.

Berlinerkranser julekaker

Noen flere klassikere:

Berlinerkranser

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: BakstNivå: Enkel
Porsjoner

1

porsjon
Tilberedning + hvile

2

timer 

30

minutter
Steketid

10

minutter
Porsjonsstørrelse

30

kranser
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1 stk hardkokt eggeplomme

  • 1 stk rå eggeplomme

  • 65 gram sukker

  • 125 gram smør/ margarin

  • 150 gram hvetemel

  • Pynt
  • Eggehvite til pensling

  • ​perlesukker

Fremgangsmåte

  • Kok et egg til det er hardkokt. Beregn cirka 10 minutter koketid. Avkjøl egget noen minutter i kaldt vann. Del egget i to og bruk en skje til å plukke ut plommen inni.
  • Bland den kokte eggeplommen med den rå. Tilsett sukker, og visp til en eggedoslignende konsistens.
  • Smuldre smøret i melet, og bland det gradvis inn i eggedosisen. Mengden mel vil kunne variere noe, avhengig av hvor store eggene var. Elt deigen kjapt sammen, til den er uten melklumper, men heller ikke for mye.
  • Dekk til deigen og sett den i kjøleskapet i et par timer.
  • Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Trill deigen utover til fingertynne pølser, del de opp i cirka 10-12 cm lange biter. Form pølsene til små kranser, med endene i kryss. Legg de over på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle kransene med vispede eggehviter, og dryss avslutningsvis over litt perlesukker. Jeg foretrekker svensk perlesukker, da disse er hvite også etter steking.
  • Stek berlinerkransene på midterste rille i cirka 10 minutter, til du ser de begynner å få en antydning til å bli lett gylne. Legg de for forsiktig over på en rist til de er avkjølte. Kakene går lett i stykker.

Notater

  • Oppbevar kakene i et svalt eller kjølig rom, i en tett kakeboks. Holdbar cirka én måned.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*