Biff med pastinakkpuré og rødvinssaus

Biff med pastinakkpuré rødvinssaus

Indrefilet, ytrefilt, entrecôte, mørbrad – listen er lang over kjøttstykkene du kan bruke når du skal servere biff. Derfor har jeg rett og slett brukt en mer generell betegnelse når jeg nå deler en oppskrift på biff med pastinakkpuré og rødvinssaus. Da kan du velge det biffstykket du liker aller best. Enten det er en utrolig mør indrefilet eller en saftig entrecôte.

Forrige helg stod det biff på menyen hos oss. Jeg hadde kjøpt inn noen fine kjøttstykker av ytrefilet, og pastinakker som skulle bli fløyelsmyk pastinakkpuré. I tillegg hadde jeg stående en skvett rødvin som kunne bli til en deilig rødvinssaus. Resultatet ble rett og slett fantastisk godt! Som tilbehør laget jeg ovnsbakte poteter, sprø på utsiden og myke inni. Har du ikke en rødvinsskvett stående, eller du ikke drikker vin, så er det ikke noe i veien for å lage en annen saus. Du kan foreksempel lage en deilig soppsaus.

Når det kommer til denne middagsretten, så ble den rett og slett skikkelig snadder! Jeg jobbet med de ulike komponentene, altså biff, pastinakkpuré, saus og poteter, litt parallelt, men jeg håper oppskriften ikke ble forvirrende. Lykke til!

Biff med pastinakkpuré og rødvinssaus

Biff pastinakkpuré rødvinssaus

Ingredienser

  • 500 gram biff
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss smør
  • 1 ss olje
  • Pastinakkpuré
  • 500 gram pastinakk
  • 1 dl fløte
  • 3-4 ss smør
  • Salt
  • Rødvinssaus
  • 3 dl rødvin
  • 3 dl oksekraft eller utblandet buljong
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts hel sort pepper
  • 3 ss smør
  • salt
  • Forslag til tilbehør
  • Ovnsbakte poteter

Fremgangsmåte

Steg 1
Legg biffstykkene frem, slik at de blir tempererte innen de skal i pannen.
Steg 2
Skal du servere ovnsbakte poteter til så passer det fint å starte med å legge de i saltet vann. Her finner du hele oppskriften på ovnsbakte poteter.
Steg 3
Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Surres så i en kasserolle med én spiseskje smør, på medium varme. Når løken begynner å bli myk tilsetter du rødvinen. La rødvinsblandingen koke inn til den er redusert til cirka 1/4 av mengden, det tar rundt 20 minutter. Du har da en slags rødvinskompott med løk igjen i kasserollen.
Steg 4
Når vinen til rødvinssausen har kokt inn kan du fortsette med sausen. Tilsett kraften og hel sort pepper, og la sausen koke til den igjen har blitt redusert til omentrent halvparten. Dette tar gjør at sausen blir mer konsentrert i smak, og du får en fin konsistens.
Steg 5
Mens rødvinssausen koker kan du gå videre med pastinakkpuréen. Skrell pastinakkene og del de opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann, til pastinakken er mør (stikk med en gaffel).
Steg 6
Krydre så biffstykkene med salt og pepper, og knus to fedd med hvitløk (behøver ikke finhakkes). Legg biffstykkene i en varm stekepanne i en blanding av smør og olje. Legg også den knuste hvitløken i pannen, dette gir en ekstra god smak på biffen. Snu biffen når den har stekt i et par minutter på den ene siden. Når den har fått fin farge på den andre siden skrur du ned varmen, slik at den ettersteker til den er gjennomstekt. Om det tar 2 eller 10 minutter er vanskelig å si, avhengig av tykkelse på kjøttet, type kjøtt og hvor godt stekt du ønsker den. Ta biffen av varmen og la den hvile mens du gjør ferdig saus og pastinakkpuré.
Steg 7
Hell kokevannet av pastinakken. Tilsett fløte og smør, og bruk en stavmikser eller foodprosessor til å lage en jevn og fin puré. Sett pastinakkpuréen tilbake på varmen (lav) og smak til med salt.
Steg 8
Sil sausen og ha den tilbake i kasserollen. Visp inn terninger av resterende smør (kaldt) i rødvinssausen og smak til med salt. Dersom du synes sausen er litt for tynn kan du spe i bittelitt maizena utblandet i kald vann. Kok opp og du vil se sausentykner.
Steg 9
Server biffen med fløyelsmyk puré, rødvinssaus og eventuelt ovnsbakte poteter. Håper det smaker!