Birria tacos

Lages på: Mer enn 4 timer Nivå: Middels
Birria tacos

Har du prøvd deg på trenden birria tacos, eller henger du kanskje like langt etter trendene som meg? Ja, for allerede i februar skrev New York Times om “The birria boom”. Derimot tok det noen flere måneder før jeg fikk surret meg til å forsøke dette fenomenet. Første gangen jeg prøvde meg var en gang i våres og resultatet ble: kjempegodt, tidkrevende og alt for dårlig bilder. Så forrige helg bestemte jeg meg for å gi retten et nytt forsøk, slik at bildene endelig ble bra nok for bloggen.

Birria tacos er en meksikansk rett, og stammer fra delstaten Jalisco. Dette er en tradisjonsrik rett, hvor blant annet geitekjøtt (storfe og sau kan også brukes), ulike chilityper, løk, spisskummen, laurbærblad typisk står på ingredienslisten. Selv brukte jeg lammekjøtt i mangel på tilgang på kje.

Når du ser nedover på ingredienslisten vil du oppdage flere typer chili. Disse er ikke typisk å få kjøpt i dagligvarebutikken, så sjekk gjerne på nettet. Selv bestilte jeg disse på krydra.no, men det er sikkert en rekke andre steder man får det kjøpt. Du kan jo så klart bruke “vanlig” chili, men du mister liksom litt av smaksdybden i kraften. Så planlegg gjerne litt i forveien.

Et annet tips på veien er å ta deg god tid! Dette er ikke retten du kaster sammen på 1-2-3. Kjøttet og kraften trenger lang tid for et godt resultat. På en annen side så er jo mye av tiden ventetid.

Mat du blir glad av - banner

Birria tacos

5.0 fra 2 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: MeksikanskNivå: Middels
Porsjoner

6

tortillas
Tilberedning

1

time 
Koketid

3

timer 
Totalt

4

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 750 gram Høyrygg, grytekjøtt av kje eller lam

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts pepper

  • olje til steking

  • 1 stk gul løk

  • 3 fedd hvitløk

  • 7,5 dl oksekraft

  • 2 stk laurbærblad

  • Chilipuré
  • 3 stk guajillo chili

  • 3 stk ancho chili

  • 1 stk chili de arbol

  • 6 stk pepperkorn

  • 2 ts oregano, tørket

  • 1/2 ts hel spisskummen

  • 1/4 ts korianderfrø

  • 1/2 ts malt kanel

  • 1 boks hermetisk cherrytomat

  • 2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

  • 1/2 ss sukker

  • Servering
  • 1 stk gul løk

  • frisk koriander

  • 6 stk middels store tortillas

  • 250 gram mozzarella

  • 2 stk lime

Fremgangsmåte

  • Kjøttet og kraften. Del kjøttet opp i forholdsvis store terning på cirka 4 x 4 cm. Krydre det godt med salt og pepper og stek det i litt olje i en varm panne, til du har en fin stekeskorpe. Stek kjøttet i flere omganger, slik at du greier å holde en høy temperatur underveis. Legg kjøttet over i en gryte når det er ferdigstekt. Ha en skvett vann i pannen og kok ut kraften som sitter i bunnen. Ha kraften over i gryten med kjøttet.
  • Ha oksekraften og laurbærbladene i gryten, sammen med kjøttet, kok opp. I mellomtiden går du i gang med løken.
  • Skrell løken og hvitløksfeddene. Del løken i fire, først i to på tvers og så på langs. Behold stilkfestet, slik at du enkelt kan fiske ut løken fra kraften senere. Stek løken i litt olje i pannen til den begynner å bli blank og myk. Ha i finhakket hvitløk mot slutten, slik at den ikke blir brent.
  • Ha løken og hvitløken i gryten med kjøttet. Kjøttet og løken skal trekke i kraften, dvs rett under kokepunktet.
  • Lag chilipuréen. Fjern steinene fra den tørkede chilien. Jeg synes det enkleste er å skjære av toppen og riste de ut. Del chilien opp i biter og rist chili og pepperkorn i en tørr og varm panne. Det er ikke så lenge det er snakk om, men et godt tegn er når det begynner å ryke litt fra krydret. Ha i cirka 1 dl vann (forsiktig hvis pannen er veldig varm), skru ned varmen litt, og la chilien koke seg myk i cirka 15 minutter, til den er myk.
  • Ha chilien over i en foodprosessor eller matmølle, sammen med løk og hvitløk fra kraften. Tilsett også krydrene (oregano, spisskummen, korianderfrø og malt kanel), hermetiske tomater, hvitvinseddik og bittelitt sukker. Kjør sammen til du har en slags chilipuré. Blir den veldig tykk kan du ha i litt av kraften fra gryten også.
  • Ha puréen i gryten med kjøttet og la kjøttet trekke i minst 3 timer, til det er så mørt at det nesten faller fra hverandre. Legg på et lokk etter hvert dersom det er lite væske igjen i gryten.
  • Gjør klart for servering. Legg kjøttet over på en tallerken og bruk to gafler til å rive det i “tråder”/mindre biter. Sett stekeovnen på 100 grader, vanlig over og undervarme.
  • Finhakk løk og koriander. Jeg laget en skål med en blanding av løk og koriander, og en annen med løk og granateple (fordi jeg hadde liggende). Svis over saften av en lime og bland inn en klype salt.
  • Dypp en tortillalefse i kraften. Stek den så i litt olje i stekepannen, til den begynner å bli sprø, men ikke brent. Snu så lefsen, og legg på kjøttstrimler og mozzerella på den ene halvdelen av lefsen. Fold den andre delen over, slik at du har en halvmåne. Stek tortillaen først på den ene siden, før du til slutt steker den på den andre siden.
  • Legg birria tacoen over i en ildfastform, og sett den i ovnen mens du steker neste lefse. Så slipper du at noen av lefsene blir kalde før servering.
  • Servering. Ha litt av kjøttkraften i en små serveringsskåler, sammen med litt av løkblandingen. Skvis over bittelitt limesaft. Legg tacoene på et stort fat, dryss over løk og koriander (eller granateple). Dypp birria tacoen i kjøttkraften og nyt! Vel bekomme!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*