Blåbærstang med marsipan

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Enkel
Blåbærstang med marsipan

Det er fortsatt mye blåbær rundt hytten, og det må så klart utnyttes. Derfor bestemte jeg meg for å lage litt bakst med blåbær i helgen, og slo til med en saftig blåbærstang med marsipan. Dette er i bunn og grunn en hvetestang fylt med blåbær og marsipan.

Jeg var litt spent på hvordan det ville fungere med marsipan som fyll, men det gikk usedvanlig bra. Og siden den i seg selv er veldig søt, så syntes ikke jeg det var noe behov for ekstra sukker med blåbærene. Det viste seg i ettertid å være en god avgjørelse.

Oppskriften ble nok til to blåbærstenger, til naboens store glede.

Mer bakst med blåbær:

Blåbærstang med marsipan

4 fra 8 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Enkel
Antall

2

Blåbærstenger
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Søt grunndeig
  • 625 gram 625 siktet hvetemel

  • 100 gram 100 sukker

  • 2 ts 2 kardemomme

  • 1 klype 1 klype salt

  • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

  • 400 gram 400 melk

  • 1 stk 1 egg

  • 100 gram 100 romtemperert smør

  • Fyll
  • 1/4 ts 1/4 kanel

  • 175 gram 175 marsipan

  • 2,5 dl 2,5 blåbær (frosne kan også brukes)

  • 1 ss 1 potetmel

  • 1 ts 1 vaniljesukker

  • Pensling
  • Egg

  • Perlesukker

Fremgangsmåte

  • Søt grunndeig
  • Ha mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Ved bruk av hele kardemommekjerner så er du nødt til å knuse de i en morter først. Tilsett egg og kald melk og elt deigen i 15-20 minutter ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men det er vanskelig å få like godt resultat som ved å bruke en kjøkkenmaskin.
  • Når deigen har eltet de oppgitte minuttene kan du ha i smør delt opp i små terninger. Elt videre i cirka 5 minutter, til det er eltet godt inn i deigen. Når deigen har eltet tilstrekkelig skal den være så elastisk at du kan dra en flik av deigen uten at den ryker, og du kan skape en hinne som du nesten kan se gjennom.Glutentest
  • Dekk til bollen og sett deigen til heving i cirka 1,5 time, til den har hevet seg til dobbel størrelse. Dersom du skal bruke frosne blåbær, kan det være en god idé å finne de frem når det er cirka en halvtime igjen av hevingen.
  • Utbaking og etterheving
  • Når deigen har hevet ferdig hvelver du den over på et melet underlag. Kjevle den så utover til et avlangt rektangel, på cirka 40 x 60 cm.
  • Riv marsipanen grovt på et råkostjern, og fordel det utover leiven. Dryss også over litt kanel.Hvetebakst med marsipan og kanel
  • Bland blåbærene forsiktig med litt potetmel og vaniljesukker i en liten skål, uten å knus bærene for mye. Fordel blåbærene utover leiven.
  • Rull deigen stramt sammen fra langside mot langside. Del den i to og legg begge rullene over på et bakepapirkledd stekebrett, med skjøten ned. Legg over et klede og la blåbærrullene få etterheve i cirka 30 minutter. I mellomtiden setter du ovnen på 190 grader med vanlig over- og undervarme.
  • Snitt eller klipp i rullene. Pensle de så med sammenvispet egg, og dryss over litt perlesukker.BlåbærrullerPenslede blåbærruller
  • Steking
  • Stek rullen midt i ovnen i omentrent 30 minutter, til den er gyllen. Avkjøles på rist.Blåbærstang

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

3 Kommentarer

  1. Edith Marie Nygaard

    Tusen takk for alle dine fantastiske oppskrifter og flotte bruksanvisninger, Hilsen
    Edith Marie Nygaard

  2. Edith Marie Nygaard

    Gleder meg til boken din

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*