Blodpudding

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Enkel
Blodpudding

De av dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg er glad i å lage nye retter med spennende smaker, og henter gjerne inspirasjon fra hele verden. Da har dere kanskje også fått med dere at jeg er oppvokst på en gård på Helgelanskysten, og at jeg også har en forkjærlighet til de norske tradisjonsrettene.

Blodpudding er en av rettene jeg har vokst opp med, og har vært en stor favoritt så lenge jeg kan huske. Puddingen inneholder blant annet allehånde, som gir en varm krydret smak på retten. Hos oss pleide vi å skjære den i skiver og steke den i litt smør i en stekepanne. Deretter ble den servert med smeltet smør og sirup, gjerne med en melkesuppe (grøtsuppe) ved siden av. Fantastisk godt!

Blodpudding er tradisjonsmat i hele landet, og det finnes mange ulike måter å lage den på. I en del oppskrifter tilsettes det også smør eller spekk i puddingen. Dette er noe jeg aldri har vokst opp med, og synes den er god uten. Noen bruker også rosiner i puddingen, men dette falt nok aldri helt i god jord hos oss.

Jeg har stor forståelse for at det nærmest føles morbid å spise blodmat. Og jeg skal innrømme at det var en litt rar følelse da jeg helte matblodet over i en bolle. Samtidig så er jo blodmat en viktig del av vår matkultur, og vi må vise respekt for maten. Vi kan ikke bare spise de mest edle delene av dyret, og la resten bli til dyrefor eller kastes. Vi må lære av våre forfedre, og rett og slett lære oss å utnytte råvarene i større grad enn vi gjør i dag. Setter du det litt på spissen, så er det jo blod i biffen du ellers nyter. Ellers er jo blod også proppfull av både jern og proteiner.

Noen spørsmål og svar om temaet

Hvor kjøper jeg matblod?

Du er kanskje ikke klar over det, men matblod fås kjøpt på en god del velassorterte dagligvarebutikker. Selv kjøpte jeg det på Meny, midt i Oslo. Du finner gjerne blodet i frysedisken, i små bokser på 500 gram. De er faktisk merket med Gilde, så om du synes de ser litt mistenkelige ut, så ta gjerne en titt på boksen.

Hvordan oppbevarer jeg matblod?

Matblodet har kort holdbarhet og bør oppbevares i fryseren frem til du skal bruke det.

Kan blodpudding fryses?

Blodpudding egner seg godt til å fryse ned. Jeg fryser ned halve puddinger, så har jeg kjappe middager lett tilgjengelige.

Blodpudding

5 fra 4 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Puddinger

2

puddinger
Tilberedning

2

timer 
Steketid

1

time 
Bløtlegging (min)

360

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Byggrynsblanding
  • 1,25 dl 1,25 byggryn

  • 3,5 dl 3,5 vann (til bløtlegging)

  • 6 gram 6 allehånde

  • 1/2 ts 1/2 malt pepper

  • 2 dl 2 kaldt vann

  • Blodpudding
  • 1 kg 1 matblod

  • 1 ss 1 salt

  • 3,5 dl 3,5 sukker

  • 1,25 dl 1,25 store havregryn

  • 200 gram 200 byggmel

  • 200 gram 200 hvetemel

  • 1 ts 1 bakepulver

Fremgangsmåte

  • Start med å måle opp og bløtlegge byggrynene over natten. Tin også matblodet i kjøleskapet til neste dag.
  • Kok byggrynene neste dag i det samme vannet som de er bløtlagte i. La grynene koke i en halvtime. Bland inn allehånde og pepper i de varme grynene. Tilsett deretter kaldt vann.
  • Sil matblodet over i en stor bolle. Tilsett salt, sukker, havregryn, byggmel, hvetemel og bakepulver og bland godt. La blodblandingen få svelle i cirka 1 time i kjøleskapet, og tilsett deretter byggrynsblandingen.
  • Sett stekeovnen på 145 grader, vanlig over- og undervarme. Kle to brødformer med bakepapir og hell i røren. Sett brødformene i en dyp langpanne, som du setter midt i stekeovnen. Hell kokende vann i langpannen, slik at vannet står cirka 1/3 oppover brødformene. La blodpuddingene steke i cirka 1 – 1 1/2 time.
  • La blodpuddingen hvile 10 minutter i formen, før du har den over på et fat.
  • Skjær blodpuddingen opp i skiver, som stekes i litt smør i en varm stekepanne rett før servering. Spis blodpuddingen med smeltet smør og sirup.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hvor lang er holdbarheten uten å fryse ned?

    • Rolf-Anders Vollan

      Kan ligge 3-4 dager i kjøleskap i hvert fall, men jeg pleier å fryse ned alt som ikke brukes til middag.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*