
De av dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg er glad i å lage nye retter med spennende smaker, og henter gjerne inspirasjon fra hele verden. Da har dere kanskje også fått med dere at jeg er oppvokst på en gård på Helgelanskysten, og at jeg også har en forkjærlighet til de norske tradisjonsrettene.
Blodpudding er en av rettene jeg har vokst opp med, og har vært en stor favoritt så lenge jeg kan huske. Puddingen inneholder blant annet allehånde, som gir en varm krydret smak på retten. Hos oss pleide vi å skjære den i skiver og steke den i litt smør i en stekepanne. Deretter ble den servert med smeltet smør og sirup, gjerne med en melkesuppe (grøtsuppe) ved siden av. Fantastisk godt!
Blodpudding er tradisjonsmat i hele landet, og det finnes mange ulike måter å lage den på. I en del oppskrifter tilsettes det også smør eller spekk i puddingen. Dette er noe jeg aldri har vokst opp med, og synes den er god uten. Noen bruker også rosiner i puddingen, men dette falt nok aldri helt i god jord hos oss.
Jeg har stor forståelse for at det nærmest føles morbid å spise blodmat. Og jeg skal innrømme at det var en litt rar følelse da jeg helte matblodet over i en bolle. Samtidig så er jo blodmat en viktig del av vår matkultur, og vi må vise respekt for maten. Vi kan ikke bare spise de mest edle delene av dyret, og la resten bli til dyrefor eller kastes. Vi må lære av våre forfedre, og rett og slett lære oss å utnytte råvarene i større grad enn vi gjør i dag. Setter du det litt på spissen, så er det jo blod i biffen du ellers nyter. Ellers er jo blod også proppfull av både jern og proteiner.
Noen spørsmål og svar om temaet
Du er kanskje ikke klar over det, men matblod fås kjøpt på en god del velassorterte dagligvarebutikker. Selv kjøpte jeg det på Meny, midt i Oslo. Du finner gjerne blodet i frysedisken, i små bokser på 500 gram. De er faktisk merket med Gilde, så om du synes de ser litt mistenkelige ut, så ta gjerne en titt på boksen.
Matblodet har kort holdbarhet og bør oppbevares i fryseren frem til du skal bruke det.
Blodpudding egner seg godt til å fryse ned. Jeg fryser ned halve puddinger, så har jeg kjappe middager lett tilgjengelige.
Hvor lang er holdbarheten uten å fryse ned?
Kan ligge 3-4 dager i kjøleskap i hvert fall, men jeg pleier å fryse ned alt som ikke brukes til middag.