Boeuf bourguignon – en fransk klassiker

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Boeuf Bourguignon

Forrige helg serverte jeg den franske klassikeren boeuf bourguignon, og jeg kan ikke skryte nok av denne retten. Kort fortalt er dette rustikk husmannskost, en vinkokt kjøttgryte fra regionen Bourgogne. En virkelig digg gryte som passer ekstra godt mens det er mørkt og kaldt ute. Dette er kanskje ikke måtidet du bare kaster sammen, men heller lar gryten stå godgjøre seg over varmen til kjøttet er mørt og smakene virkelig har fått satt seg.

Jeg har tidligere publisert en oppskrift på boeuf bourguignon, men ønsket denne gangen å få frem til litt mer av de rene smakene.

Når du skal lage denne retten må du gjerne bruke delikatesseløk istedenfor sjalottløk, men i mangel på denne løken valgte jeg sjalottløk som et alternativ. Er det mye avskjær på kjøttet kan du øke mengden kjøtt noe i forhold til hva jeg har oppgitt. Bruk gjerne høyrygg eller grytekjøtt i oppskriften, der er nemlig ingen grunn til å bruke møre kjøttstykker når gryten skal koke såpass lenge. Når det gjelder valg av rødvin i gryten er det ikke et poeng i å velge den dyreste sorten. Selv gikk jeg for en rimelig Merlot.

Håper du lot deg bli fristet til å prøve denne oppskriften på boeuf bourguignon.

Boeuf Bourguignon med potetmos

Boeuf bourguignon

4.3 fra 48 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: FranskNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 125 gram bacon

  • 650 gram storfekjøtt (grytekjøtt, høyrygg)

  • 6 stk sjalottløk

  • 3 fedd hvitløk

  • 2 stk gulrøtter

  • 1 ss tomatpuré

  • 4 dl rødvin (merlot, pinot noir el)

  • 2,5 dl oksekraft/-buljong

  • 1 stk laurbærblad

  • 5 stilker frisk timian

  • 4 stilker frisk persille

  • 250 gram sjampinjonger

  • 2 ss smør

  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Skjær opp baconet i små terninger, og stek dem kjapt i en gryte.
  • Kutt opp storfekjøttet i terninger på cirka 2 x 2 cm mens baconet freser i gryten.
  • Når baconet er stekt legger du bitene over på en tallerken og steker så storfekjøttet i resten av baconfettet. Det holder at kjøttet får en fin stekeskorpe, siden det skal trekke i gryten til slutt. Legg det stekte kjøttet over på samme tallerken som baconet etter hvert som det er ferdigstekt.
  • Skrell sjalottløk, hvitløksfedd og gulrøtter. Skjær sjalottløken i to, gulrøttene i skiver og finhakk feddene med hvitløk. Ha sjalottløken og gulrøttene over i gryten som du har stekt kjøttet i. Tilsett eventuelt mer smør ved behov. Steker løk og gulrot i en gryte
  • Surr grønnsakene to-tre minutter, før du tilsetter hvitløken og tomatpuréen. For å fjerne råsmaken på puréen bør den få frese et halv minutt i gryten.
  • Hell i rødvinen og la vinen koke på høy varme i 4-5 minutter. Tilsett så oksekraften og det stekte kjøttet (både baconet og storfekjøttet). Tilsett også laurbærblad, timian og persille. Du må gjerne binde sammen krydderplantene til en bunt med en bomullstråd (valgfritt), så kan du enkelt fiske de ut senere om du ønsker. Bunt urter
  • La gryten trekke/småkoke i 1,5 time (eller lengre), med lokket på, før soppen has i.
  • Børst av soppen og del den opp i båter. Stek den først i en tørr stekepanne, og ha deretter i en klatt med smør når all væsken har fordampet. Stek videre til den har fått godt med farge og har krympet. Ha soppen i gryten og kok videre i 30 minutter før servering.Har stekt sjampinjong i gryten
  • Når soppen er tilsatt gryten har du tid til å koke poteter eller lage potetmos. Smak til gryten med salt og pepper.
  • Server boeuf bourguignon med potetmos og noe godt i glasset. Bon appétit!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

2 Kommentarer

  1. Helge Ross Sørensen

    Jeg har brukt denne oppskriften (eller sånn noenlunde:-)) tidligere. Det er en av de beste gryterettene jeg vet om!
    Vi bestemte oss for å lage Boeuf bourguignon i dag, men manglet sjampinjong. Verken kona eller jeg gadd å kjøre ut for å handle. Vi hadde en pose tørket steinsopp i skuffen, så da blir det en variant med det. Gryta står å putrer på komfyren nå. Er spent på resultatet.:-)

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Helge 🙂
      Tusen takk for en veldig fin tilbakemelding. Håper resultatet med den tørkede steinsoppen ble bra, det høres i hvert fall veldig godt ut i gryten 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*