Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

I dag skal jeg dele en oppskrift på en skikkelig fransk klassiker – Boeuf Bourguignon, som også er en av mine favoritter. Denne gryten er ikke retten du bare hiver sammen, men en rett som har godt av å stå og trekke en time eller to på komfyren, til kjøttet blir skikkelig mørt og smakene virkelig får satt seg. Boeuf Bourguignon er rett og slett den ultimate høstretten, og er perfekt når du har tenkt å invitere over noen venner på middag.

Når det gjelder valg av kjøtt så foretrekker jeg høyrygg av storfe. Gryten har godt av å stå å putre i en time eller to, og da er det ikke nødvendig å bruke mye penger på møre kjøttstykker. Snarere tvert i mot. Høyrygg av storfe har en masse god smak som er perfekt for slike gryte-retter.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Ingredienser

  • 150 gram bacon
  • 1 kg storfekjøtt (høyrygg, grytekjøtt el)
  • Olje til steking
  • 2 ts salt
  • 3/4 ts pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kjøttkraft
  • 4 dl rødvin
  • 2 laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 10 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 pastinakk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 8 sjampinjonger
  • Persille
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

Steg 1
Begynn med å skjære baconet opp i terninger. Stek det så kjapt i en gryte og legg det til side på et fat. Baconfettet lar du være igjen i gryten slik at du kan steke storfekjøttet i det etterpå.
Steg 2
Kutt storfekjøttet opp i terninger på ca 3×3 cm. Krydre det godt med salt og pepper, og fres det kjapt i gryten. Ha i litt mer olje ved behov.
Steg 3
Mens kjøttet steker har du tid til å kutte opp grønnsakene. Sjalottløk skrelles og deles i to, hvitløk finhakkes, og pastinakk og gulrot skrelles og deles opp i ca 0,5 cm tykke skiver. Soppen børstes lett og deles så enten i 4 eller 6 biter, litt avhengig av størrelse. Skrell/skjær av skallet av selleriroten og del den opp i terninger.
Steg 4
Når kjøttet nærmer seg ferdigstekt strør du hvetemel over kjøttet. Bland godt mens gryten enda står på varmen. Ha så i det ferdigstekte baconet, kjøttkraft, rødvin, laurbærblad og timian, samt alle grønnsakene du har gjort klare (forrige steg). Kok opp og la gryten stå og småputre i 1 – 1 1/2 time, eller til kjøttet er mørt. Jeg pleier å fiske ut laurbærbladene før gryten settes på bordet. Hvis du ønsker en litt tykkere gryte, kan du spe i med litt hvetemel blandet ut med litt vann på slutten av koketiden. Gryten bør koke i ca 5 minutter etter at du har jevnet den ut.
Steg 5
Rett før servering kan du fint tilsette litt grovhakket persille. Smak til med eventuelt mer salt og pepper.