Brente mandler med salt

Julens brente mandler

Brente mandler er en tradisjonsrik julekonfekt, som betyr mye for mange. De er enkle å lage, men krever en liten porsjon tålmodighet når man lager de. Brente mandler passer også kjempegodt å gi bort som spiselige julegaver til den som har alt. I denne oppskriften har jeg tilsatt bittelitt salt, som gir en ekstra dimensjon til de søte mandlene.

Brente mandler oppbevares i en tett og tørr boks/glass, og har en holdbarhet på cirka 1 måned.

Brente mandler

Andre tradisjonelle julekaker fra bloggen:

Håper du ble inspirert!

Brente mandler med salt

Brente mandler med flaksalt

Ingredienser

  • Brente mandler
  • 250 g mandler
  • 1/2 dl vann
  • 100 g sukker
  • 1 ss smør
  • 1 klype flaksalt (valgfritt)

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme. Fordel mandlene utover et stekebrett kledd med bakepapir og sett det midt i ovnen. Rist mandlene i  7-8 minutter, men pass på at de ikke blir brente.
Steg 2
Ha vann og sukker i en vid kasserolle og kok opp. La sukkerlaken koke i noen minutter, til sukkeret er oppløst. Ha i mandlene og sett på middels varme. Nå er det viktig at man rører kontinuerlig.
Steg 3
Du vil se at sukkerlaken går fra å være klar og sirupslignende, til den krystalliserer seg og mandlene blir dekket med en tørr sukkerhinne. Mandlene vil da oppleves som hvite/matte, men dette er en naturlig del av prosessen. Nå er det viktig at du har en god porsjon tålmodighet, og ikke skrur opp varmen. Etter hvert vil du se at sukkerstøvet som har lagt seg på mandlene begynner å smelte igjen. Sukkeret vil sakte men sikkert smelte, og bli til karamell.
Steg 4
For å unntå at mandlene klumper seg sammen kan man ha i en spiseskje med smør. Dette gjøres når mandlene er karamelliserte. Rør godt etter at smøret er tilsatt. Ha mandlene tilbake på det bakepapirkledde stekebrettet. Dryss over en klype flaksalt, og bruk to gafler til å skille mandlene fra hverandre.
Steg 5
Avkjøl mandlene før de has over i en tett krukke. Håper de faller i smak!