Bringebærkjeks

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Enkel
Bringebærkjeks

Bringebærkjeks er mørdeigskaker fylt med frisk bringebærsyltetøy, og passer godt både til jul og andre anledninger. Hvilken form du vil ha på bringebærkjeksene er helt opp til deg, og du kan også bruke andre typer syltetøy om du ønsker.

Tilfeldighetene skulle ha det til at jeg laget disse bringebærkjeksene. De ble kjempegode, men det var egentlig ikke disse jeg hadde tenkt å lage i utgangspunktet. Egentlig skulle jeg lage noen julekaker jeg husker mamma laget da jeg var liten, sprut kalte vi dem. I ettertid har jeg funnet ut at mange også kaller dem for riflekjeks eller stripekjeks. Jeg satte deigen, men oppdaget underveis at jeg var helt nødt til å ha en solid kakesprøyte for å få til disse kjeksene. Deigen ble ganske fast så å bruke sprøyteposer ville vært umulig. Da husket jeg at jeg hadde sett på noen fine kjeks med bringebær hos Trines matblogg. Og selv om deigen ikke er helt den samme, tenkte jeg at det kunne være en mulighet. Kjeksene ble kjempegode, og jeg kan kanskje kalle dette for et hell i uhell 🙂

Kjeksene har jeg stukket ut med små pepperkakeformer, men du kan også bruke et lite glass om du ønsker. Blir det mye styr å “hulle ut” halvparten av kakene, kan du også droppe det. Jeg laget noen runde kjeks hvor jeg ikke tok meg bryet med å lage et hull. Jeg la rett og slett litt bringebærsyltetøy i midten av den ene sirkelen og la forsiktig den andre sirkelen opp. Klem forsiktig sammen skjøtene og stek dem som de andre kjeksene. Resultatet ble kjeks fylt med bringebærsyltetøy (se bilde under)

Bringebærcookies

På utkikk etter mer julekjeks? På bloggen finner du flere titalls juleoppskrifter, deriblant oppskrift på kolakaker (brune pinner), vaniljekranser og vepsebol.

Bringebærkjeks

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: KjeksNivå: Enkel
Porsjoner

50

kjeks
Tilberedning

45

minutter
Koketid

10

minutter
Totalt

55

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 250 gram romtemperert smør

 • 250 gram finkornet sukker

 • 1 stk egg

 • 300 gram hvetemel

 • 100 gram potetmel

 • 1 ts hornsalt

 • 1 ts vaniljesukker

 • 150 gram bringebærsyltetøy

Fremgangsmåte

 • Bruk en kjøkkenmaskin til å røre smør og sukker lyst og luftig. Jeg bruker K-spaden til min Kenwood.
 • Tilsett egget og visp videre til den får en kremete konsistens. Bland hvetemelet, potetmelt, hornsaltet og vaniljesukkeret i en bolle. Sikt det inn i kremen og rør det kjapt sammen. Sett deigen kjølig i et par timer, eller natten over.
 • Sett stekeovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Del deigen i to og kjevle utover den ene delen til en tynn leiv. Den andre halvdelen lar du ligge kjølig i mellomtiden. Stikk deigen ut til små stjerneformede kaker (jeg brukte pepperkakeform). Har du ikke en stjerneformet form kan du også bruke små glass eller lignende. Stikk ut en liten sirkel i midten på halvparten av figurene.
 • Legg en liten teskje med bringebærsyltetøy i midten av de kakene du ikke har stukket ut. Legg over de kakene som har et hull, slik at de dekker figuren. Klem forsiktig sammen skjøtene. Legg kakene over på et bakepapir stekebrett, og gjenta prosessen for resten av deigen.
 • Stek bringebærkjeksene midt i ovnen i cirka 10 minutter, til de blir lett gylne i kantene. Steker du dem for kort, vil de ikke bli sprø. Avkjøl kjeksene på rist.

Notater

 • Oppbevar bringebærkjeksene i en tett kakeboks. Deigen kan også fryses ned.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*