Det er fortsatt mye bringebær som er modent i marka, og på Instagram (detgladekjokken heter jeg der) kunne du følge meg og Felix på bærtur tidligere denne uka. Da jeg kom hjem bestemte jeg meg for å bruke fangsten i en bringebærpai og litt sukkerfritt bringebærsyltetøy. Bringebærpaien ble jeg rett og slett fantastisk fornøyd med, både på smak og utseende, og ble tatt svært godt i mot av både samboer og Norwaycup-besøk som har vært hos oss denne uken. Paien ble servert samme kveld, sammen med vaniljeis (tok meg ikke tid til å lage det også). Bringebærsyltetøyet ble også svært populært, og var borte i løpet av et par frokoster. Oppskriften på syltetøyet har jeg publisert tidligere på bloggen, og finnes her.

Tips! Du kan også benytte fryste bringebær. Jeg ville da droppet å legge de hele oppå, og heller kokt alt sammen.
Håper bringebærpaien faller i smak!
Hjemmelaget bringebærpai
- 4. august 2017
- 1 pai
- 2 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Paibunn
- 200 gram sammalt speltmel
- 2 ss sukker
- 100 gram smør
- 1 egg
- Vann ved behov
- Paifyll
- 600 gram bringebær
- 150 gram sukker
- 3 ss potetmel
- 1/2 sitron
- 1 vaniljestang
- Pailokk (valgfritt)
- 150 gram sammalt speltmel
- 2 ss sukker
- 75 gram smør
- 1 egg
- Vann ved behov
Slik gjør du det
- Steg 1
- Paibunnen. Ha mel, sukker og smør i en foodprosessor, eller bruk en matmølle (hakkefunksjonen til stavmikseren). Kjør sammen noen sekunder til at smøret er smuldret inn i melet.
- Steg 2
- Pisk sammen ett egg, og ha det i melblandingen. Kjør foodprosessoren/matmøllen i ca 15 sekunder, til deigen begynner å samle seg.
- Steg 3
- Ha deigen på et underlag og jobb litt sammen med hendene. Hvis den smuldrer veldig, tilsetter du litt vann. Start med en spiseskje, og prøv deg frem.
- Steg 4
- Ha mel på underlaget, og kjevle deigen ut til en flat sirkel. Kle en paiform med deigen, slik at den stikker opp langs kanten. Bruk en kniv til å fjerne det overflødige.
- Steg 5
- Prikk paibunnen med en gaffel, dekk den til og sett den kjølig i en time eller lengre.
- Steg 6
- Bringebærfyll. Ha 400 gram bær i en kasserolle, og sett resterende bær til side.
- Steg 7
- Ha i mestparten av sukkeret, frøene fra vaniljestangen og sitronsaft fra en halv sitron. Kok opp.
- Steg 8
- Bland resten av sukkeret med potetmel. Has sammen med resten, og la koke til du begynner å se at den tykner noe. Rør i bringebærene underveis.
- Steg 9
- Fordel bringebærfyllet som et lag over den ferdigavkjølte paibunnen. Dekk til med resten av bringebærene.
- Steg 10
- Pailokk (valgfritt). Benytt samme fremgangsmåte som for paibunnen, frem til steg 4.
- Steg 11
- Ha mel på underlaget, og kjevle deigen ut til en flat sirkel. Legg en tallerken som er på størrelsen med paiformen eller større, og skjær ut en sirkel rundt tallerkenen.
- Steg 12
- Del tallerkenen inn i 8-10 strimler, hver ca 2 cm brede.
- Steg 13
- Legg første deigstrimle horisontalt i paiformen, deretter neste vertikalt. La det være ca 2 cm mellomrom mellom hver strimle i begge retninger. Fortsett slik til du har dekket formen, og flett de gjerne i hverandre. Selv var jeg ikke så alt for nøye med flettingen, så det ble litt sporadisk.
- Steg 14
- Pensle pailokket med litt sammenvispet egg, og strø over perlesukker før du setter det i stekeovnen.
- Steg 15
- Steking og servering. Stek bringebærpaien på 200 grader, vanlig over- og undervarme, i forvarmet ovn. Steketiden er beregnet til 35-40 grader, til den begynner å bli gyllen. Avkjøles noe før servering, men server den gjerne lun. Bringebærpaien smak fantastisk godt sammen med vaniljeis.
Håper det faller i smak!