Bringebærpai

Lages på: 2 timer Nivå: Middels
Bringebærpai

Det er fortsatt mye bringebær som er modent i marka, og på Instagram (detgladekjokken heter jeg der) kunne du følge meg og Felix på bærtur tidligere denne uka. Da jeg kom hjem bestemte jeg meg for å bruke fangsten i en bringebærpai og litt sukkerfritt bringebærsyltetøy. Bringebærpaien ble jeg rett og slett fantastisk fornøyd med, både på smak og utseende, og ble tatt svært godt i mot av både samboer og Norwaycup-besøk som har vært hos oss denne uken. Paien ble servert samme kveld, sammen med vaniljeis (tok meg ikke tid til å lage det også). Bringebærsyltetøyet ble også svært populært, og var borte i løpet av et par frokoster. Oppskriften på syltetøyet har jeg publisert tidligere på bloggen, og finnes her.

Lun bringebærpai med vaniljeis
Lun bringebærpai med vaniljeis

Tips! Du kan også benytte fryste bringebær. Jeg ville da droppet å legge de hele oppå, og heller kokt alt sammen.

Håper bringebærpaien faller i smak!

Bringebærpai

3 fra 8 vurderinger
Type rett: KakerNivå: Middels
Porsjoner

1

pai
Tilberedning + hvile

1

time 

20

minutter
Steketid

40

minutter
Totalt

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Paibunn
  • 200 gram 200 sammalt speltmel

  • 2 ss 2 sukker

  • 100 gram 100 smør

  • 1 stk 1 egg

  • Vann ved behov

  • Paifyll
  • 600 gram 600 bringebær

  • 150 gram 150 sukker

  • 3 ss 3 potetmel

  • 1/2 stk 1/2 sitron

  • 1 stk 1 vaniljestang

  • Pailokk (valgfritt)
  • 150 gram 150 sammalt speltmel

  • 2 ss 2 sukker

  • 75 gram 75 smør

  • 1 stk 1 egg

  • Vann ved behov

Fremgangsmåte

  • Paibunnen. Ha mel, sukker og smør i en foodprosessor, eller bruk en matmølle (hakkefunksjonen til stavmikseren). Kjør sammen noen sekunder til at smøret er smuldret inn i melet.
  • Pisk sammen ett egg, og ha det i melblandingen. Kjør foodprosessoren/matmøllen i ca 15 sekunder, til deigen begynner å samle seg.
  • Ha deigen på et underlag og jobb litt sammen med hendene. Hvis den smuldrer veldig, tilsetter du litt vann. Start med en spiseskje, og prøv deg frem. Ha mel på underlaget, og kjevle deigen ut til en flat sirkel. Kle en paiform med deigen, slik at den stikker opp langs kanten. Bruk en kniv til å fjerne det overflødige. Prikk paibunnen med en gaffel, dekk den til og sett den kjølig i en time eller lengre.
  • Bringebærfyll. Ha 400 gram bær i en kasserolle, og sett resterende bær til side. Ha i mestparten av sukkeret, frøene fra vaniljestangen og sitronsaft fra en halv sitron. Kok opp. Bland resten av sukkeret med potetmel. Has sammen med resten, og la koke til du begynner å se at den tykner noe. Rør i bringebærene underveis.
  • Fordel bringebærfyllet som et lag over den ferdigavkjølte paibunnen. Dekk til med resten av bringebærene.
  • Pailokk (valgfritt). Benytt samme fremgangsmåte som for paibunnen. Ha mel på underlaget, og kjevle deigen ut til en flat sirkel. Legg en tallerken som er på størrelsen med paiformen eller større, og skjær ut en sirkel rundt tallerkenen.
  • Del tallerkenen inn i 8-10 strimler, hver ca 2 cm brede. Legg første deigstrimle horisontalt i paiformen, deretter neste vertikalt. La det være ca 2 cm mellomrom mellom hver strimle i begge retninger. Fortsett slik til du har dekket formen, og flett de gjerne i hverandre. Selv var jeg ikke så alt for nøye med flettingen, så det ble litt sporadisk.
  • Pensle pailokket med litt sammenvispet egg, og strø over perlesukker før du setter det i stekeovnen.
  • Steking og servering. Stek bringebærpaien på 200 grader, vanlig over- og undervarme, i forvarmet ovn. Steketiden er beregnet til 35-40 grader, til den begynner å bli gyllen. Avkjøles noe før servering, men server den gjerne lun. Bringebærpaien smaker fantastisk godt sammen med vaniljeis.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*