Brød med havregryn, rugflak og linfrø

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Brød med havregryn, rugflak og linfrø

Hjemmebakte brød er bare så godt, og kan ikke sammenlignes med variantene du kjøper i dagligvarebutikken. Det er også mye billigere å bake dem selv, i tillegg til at de metter mye lengre. Skal sies at det tar jo litt tid å bake de tradisjonelle brødene, men kommer du først inn i en god rutine så er det bare å planlegge rundt. Selv pleier jeg å legge frø og korn i bløt kvelden i forveien. Da kan jeg starte dagen med å sette en brøddeig, og innen Felix er luftet og morgenkaffen er inntatt, er brødene klare for utbaking.

Å bake brød har blitt en nærmest fast rutine i helgene, og jeg baker gjerne tre brød av gangen. Disse kan jeg fryse ned slik at jeg har utover uken (vi er veldig glade i brød). Dessuten er det jo også litt stas å sette hjemmebakte brød på bordet om vi har besøk.

Ofte er brødene jeg lager såkalte slumpebrød. Jeg varierer litt med ulike meltyper og korn, ut fra hva som faller meg inn der og da, og avhengig av hva slags meltyper jeg har til rådighet. En gang i blant noterer jeg meg også oppskriften, i tilfelle brødene blir gode og det er noen andre som har lyst på oppskriften. Sist ut er noen grove brød med havregryn, rugflak og linfrø. Kjempegode og mettet godt. Har du ikke rugflak kan du bruke store havregryn istedenfor. Er det flere ingredienser du mangler kan du ta en titt på samlesiden for grovbrød. Her finner du noe for enhver smak, både eltefrie, surdeigsbrød og tradisjonelle.

Husk at noe av kriteriene for å lykkes med brødbaksten ligger i:

  • Bløtlegg frø og korn, så trekker de ikke fuktigheten ut av deigen.
  • Lang eltetid for å danne et godt glutennettverk.
  • Kald væske fremfor varm (dersom eltetiden er lang)
  • Heller litt for lite gjær enn for mye. Da får smakene utviklet seg skikkelig.
  • La deigen både heve og etterheve.
  • Heller litt for klissete enn litt for tørr deig.

Lykke til!

Brød med havregryn, rugflak og linfrø

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

38

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Til bløtlegging
  • 150 gram havregryn

  • 100 gram rugflak

  • 100 gram linfrø

  • 700 gram kaldt vann

  • Deig
  • 650 gram siktet hvetemel

  • 500 gram Fibra fullkornshvete

  • 150 gram finmalt sammalt hvete

  • 2/3 pose tørrgjær

  • 150 gram appelsinjuice

  • 275 gram kaldt vann

  • 1 stk egg

  • 2 ts salt

  • 1/2 dl solsikkeolje

Fremgangsmåte

  • Bløtlegge frø og korn
    Ha havregryn, rugflak og linfrø i en bolle. Hell i kaldt vann og la grynene og frøene svelle i minst 1 time. Du må gjerne legge de i bløt natten over om du har anledning.
  • Sette deigen
    Ha de bløtlagte frøene og kornene, med gjenværende væske, i en bakstbolle. Tilsett siktet hvetemel, fullkornsmel, finmalt hvete, tørrgjær, appelsinjuice, kaldt vann og egg. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i 10-15 minutter. Ha deretter i salt og solsikkeolje, og elt videre i 5 minutter, eller til deigen er smidig og elastisk.
  • Heve deigen
    Legg et lokk eller plastfolie over bakstbollen. La deigen heve i 1,5 – 2 timer i romtemperatur. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen). 
  • Bake ut brødene
    Ha den hevede deigen over på et godt melet underlag. Dra deigen ut til et rektangel og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta denne prosessen 3-4 ganger. Du vil kjenne at deigen etter hvert strammer seg opp. Del deigen opp i tre like store deler, som deretter formes til avlange pølser. Ha deigemnene over i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Brødformene mine rommer 1,5 liter.
  • Etterheving
    Dekk til brødformene og la de etterheve i 30-45 minutter. Sett stekeovnen på 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Stek brødene
    Snitt brødene før brødene settes i ovnen. Dette gjøres for å kunne kontrollere hevingen i stekeovnen. Skru ned temperaturen til 210 grader idet du setter brødene i ovnen. Stek dem på rist nederst i ovnen. I ovnen min steker jeg brødene i 37-38 minutter, men steketiden vil variere fra ovn til ovn.
  • Avkjøl brødene
    Ta brødene ut av brødformene mens de enda er nystekte. Avkjøl de nystekte brødene på en rist under et klede. Brødene egner seg godt til å fryse ned.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*