Brød med linfrø, solsikke og havregryn

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Brød med solsikke, linfrø og havre

Det begynner å bli en stund siden jeg publiserte en ny brødoppskrift. Det skyldes ikke at jeg ikke baker brød lengre, faktisk så går det nesten ikke en eneste uke uten at jeg baker brød. Ferske tradisjonelle grovbrød er noe av det beste jeg vet, og jeg varierer ofte ulike typer frø og korn fra gang til gang. Det er jo også litt stas å kunne servere hjemmelagede brød når man får besøk.

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på brød med linfrø, solsikke og havregryn. På mange måter en veldig tradisjonell brødoppskrift, men resultatet ble utrolig saftig og godt. Litt av hemmeligheten bak er tilstrekkelig bløtlegging, lang eltetid og en porsjon med tålmodighet.

Om du ikke er så glad i hele frø og korn i brødene så har jeg også et par andre brødoppskrifter her på bloggen som kan være til inspirasjon:

 • Tradisjonelle grovbrød

  Grovbrød med rug

  Nivå: Middels

  Dette er en oppskrift på saftige og gode grovbrød uten både frø og hele korn. Nydelige brød som passer for hele familien.

 • Grove brød med havrekli

  Grovbrød med havrekli

  Lages på 210 minutterNivå: Enkel

Håper du ble inspirert til å bake brød denne søndagen du også. Lykke til!

Brød med linfrø, solsikke og havregryn

4.2 fra 81 vurderinger
Type rett: GjærbakstKjøkken: NordiskNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

37

minutter
Bløtlegging

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • Bløtlegging
 • 100 gram linfrø

 • 100 gram solsikkekjerner

 • 100 gram store havregryn

 • 7 dl vann

 • Deig
 • 150 gram sammalt hvetemel, finmalt

 • 450 gram fibra fullkornsmel

 • 800 gram siktet hvetemel

 • 2 ts salt

 • 2/3 pose tørrgjær

 • 3,5 dl vann

 • 1,5 dl appelsinjuice

 • 1 stk egg

 • 3 ss rapsolje

Fremgangsmåte

 • Bløtlegging. Ha linfrø, solsikkekjerner og havregryn i en bolle. Tilsett vann og la det svelle i minst et par timer. Selv pleier jeg å legge frø og kjerner i bløt kvelden i forveien, så jeg er sikker på at de har absorbert så mye som mulig av vannet. Bollen med frøene kan stå på kjøkkenbenken i romtemperatur.
 • Sett deigen. Ha sammalt hvete, fullkornsmel, siktet hvetemel, salt og tørrgjær i en bakstbolle. Følg på med kaldt vann, appelsinjuice og egg. Tilsett oppbløtte frø og kjerner (samt eventuelt gjenværende vann fra bløtleggingen). Temperaturen i deigen vil øke med cirka 1 grad i minuttet, så etter lang eltetid vil den ha en tilstrekkelig temperatur.
 • Lang eltetid er alfa omega for et godt resultat, og da eltetiden er nødvendig for å danne og sterkt glutennettverk i deigen. Jeg pleier å beregne rundt 20-25 minutter. Bruk helst kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, for et best mulig resultat.
 • Når deigen har eltet i rundt 15 minutter kan du tilsette oljen. Elt videre i 5-10 minutter, til du har en smidig og god deig. Den skal være litt klissete, og ha en tyggegummilignende konsistens.
 • Heving. Dekk til bollen med et lokk, eller legg en plastfolie over. La den heve i 1,5 – 2 timer, eller til den har doblet i størrelsen. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen). Det er ingen grunn til å fremskynde heveprosessen med å sette bollen på badegulvet (med varmekablene på). Den ideelle temperaturen på deigen er rundt 24 grader, og den bør få heve i sitt eget tempo for å utvikle god smak og struktur.
 • Utbaking. Den ferdighevede deigen has du den over på et godt melet underlag. Elt deigen lett sammen. Del deigen opp i tre like store deler, som hver formes til avlange pølser. Ha deigemnene over i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Brødformene mine rommer 1,5 liter.
 • Etterheving. Brødene bør etterheves i 35-45 minutter under et klede. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Steking. Rett før du setter brødene i ovnen kan du snitt de med en kniv, en brødkniv går fint. Snittingen gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen, og du slipper å risikere at brødene revner i kantene eller tilsvarende. Sett inn brødene nederst i ovnen, og skru samtidig temperaturen ned til 210 grader. Jeg steker brødene i 37 minutter, men den vil kunne variere litt fra ovn til ovn. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Høres det hult ut er brødene ferdigstekte. Er lyden butt, trenger brødene sannsynligvis noen ekstra minutter.
 • Avkjøling. Ta brødene ut av brødformene mens de enda er nystekte. Eller risikerer du at de blir fuktige i formen, og det blir vanskeligere å få de ut. Avkjøl de nystekte brødene på en rist under et klede. Brødene egner seg godt til nedfrysing, men være sikker på at de er elt avkjølte tvers gjennom før du legger de i fryseren.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

22 Kommentarer

 1. Bakte brød i helgen med supert resultat.
  Fikk ny kjøkkenmaskin til jul (Ankarsrum) Dette brødet med solkikkekjerner og linfrø + mer er det beste brødet jeg har laget. Ikke ante jeg at det å bløtlegge kjerner og det å bruke lang tid på å arbeide med deigen skulle være så viktig. Gleder meg allerede til neste baking.

  • Rolf-Anders Vollan

   Utrolig fin tilbakemelding å få på denne oppskriften 🙂 Håper også neste batch blir like vellykket!

 2. Enig med Liv! Alltid hatet å bake brød, for synes alltid de har blitt smulete og tørre så fort at de går i søpla etter en dag.
  Denne bakemetoden med bløtlegging var jo revolusjonerende for meg 😁
  Så saftige og holder seg myke og gode selv etter flere dager på benken!
  Så utrolig gøy ☺ Nå er jeg bitt av brødbakebasillen. Lærer så mye av denne bloggen, takk!

  • Rolf-Anders Vollan

   Så utrolig gøy at dette brødet har falt i smak hos så mange. Jeg kjenner meg veldig igjen, og var selv ikke glad i å bake brød når resultatet uteble. Håper du finner flere inspirerende brødoppskrifter på bloggen fremover, og at jeg kan fortsette å spre kjøkkenglede 🙂

 3. Forresten, jeg fant ikke Fibramel på butikken, men Regal hvetemel med fullkorn. Er det noe av det samme? Funket fint, men ønsker jo gjerne at brødet skal bli grovt nok ☺

  • Rolf-Anders Vollan

   Blir nok ikke helt det samme. Mens Fibra fullkornsmel er 100% grovt mel, som er ekstra finmalt, så er Regal hvetemel med fullkorn 55% grovt. Så brødene ble nok litt finere, men fortsatt en del grovt i tillegg til en del hele frø og kjerner da 🙂 Du kunne også brukt fin sammalt hvetemel istedenfor, men det er ikke like finmalt som fibra og sjansen for at de smuler blir litt større.

 4. Takk for flott oppskrift:) Det ble store brød. Sååå saftige og gode! :))

 5. Cecilie

  Dette ble utrolig saftige og luftige store brød! Så store at man nesten kan dele de i 4 brød, eller evt lage noen rundstykker ut av deler av deigen (?).😉
  PS! Du har generelt veldig detaljerte oppskrifter som er enkle å følge, og som gjør at man nesten uansett får et godt resultat👌

  • Rolf-Anders Vollan

   Hehe, så bra 🙂 Jeg har brukt brødformer som er 2 liter ser jeg, kan sikkert forklare hvorfor de ble så store.
   Hyggelig å høre, jeg forsøker å være detaljert når jeg skriver oppskriftene, slik at jeg sikrer at leseren får samme resultater som meg 🙂

 6. Takk for denne kjempegode oppskriften! Har brukt den mange ganger nå, og alle her er fornøyde. Nå i sommer har vi fryst det ned i skiver, og det smuler likevel ikke, helt genialt utenom høysesong for matpakke.

  • Rolf-Anders Vollan

   Tusen takk for utrolig hyggelig tilbakemelding. I dag har jeg faktisk selv satt en ny batch av dette brødet, så det blir også laget med jevne mellomrom hos oss 🙂

 7. Bruker den oppskriften flere ganger i uka!;)

 8. Alexander

  Hei laget denne flere ganger nå, helt nydelig resultat. Bruker ankarsrum, når man elter i maskinen med krok, kjører du laveste hastighet da?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei, hyggelig at brødene har falt i smakk 🙂 Jeg har en Kenwood selv så er litt usikker på hvilken hastighet som er optimal for såpass store deiger.

 9. Ole Bjørn Lerum

  Har bakt denne oppskriften med noen variasjoner nå, og alle i huset er veldig glad i oppskriften. Veldig detaljert og god oppskrift, helt ypperlig for en nybegynner på brødbakst. Har prøvd flere oppskrifter på brød nå, og dette er vår favorittoppskrift!

 10. Beste brødoppskriften jeg har testet ut!👍🏻

 11. Alexander

  Helt fantastisk godt brød.
  Sprø skorpe, saftig indre og deilig med litt frø som cruncher. Stekt i ordinær stekeovn. Brukte 5-min lenger i ovn enn oppskriften sier… dette brødet kommer jeg til å bake mange ganger.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*