Budapestrull

Lages på: 2 timer Nivå: Middels
Budapestrull (budapestkake)

Har du hørt om budapestrull før? Tenk deg en slags krysning mellom den tradisjonelle kvæfjordkaken og en rullekake, kan egentlig ikke bli noe bedre enn dette!

Man skulle kanskje tro at en kake som heter budapestkake kommer fra Ungarn, men faktisk så har denne kaken sitt opphav hos vår söta bror. Det var den svenske konditoren Ingvar Strid som kom opp med ideen til rullekaken. Noen mener han kanskje ble inspirert av den ungarske kaken Esterházy, men det er også mange ulikheter mellom de.

Opprinnelig er budapestkaken laget av en hasselnøttmarengs, fylt med krem og mandariner, men da jeg serverte til noen gjester valgte jeg å bruke mandler og fylle den med bær istedenfor.

Budapesrullen ble tatt svært godt i mot av både samboer og gjester. Den sprø mandelmarengsen, kremen og de friske bærene er en farlig god kombinasjon. Denne kaken ser jeg fort kan bli en hit på 17. mai.

Budapestkake

Glad i marengs? Her er noen andre desserter hvor marengs inngår:

Håper du ble inspirert!

Budapestrull

5 fra 1 vurdering
Type rett: DessertKjøkken: NordiskNivå: Middels
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Mengde

1

rullekake
Tilberedning

30

minutter
Steketid

20

minutter
Avkjøling

1

time 

Budapestrull er en slags krysning mellom den tradisjonelle kvæfjordkaken og en rullekake. Kan egentlig ikke bli noe bedre enn dette!

Ingredienser

  • Bunn
  • 6 stk eggehviter

  • 270 gram finkornet sukker

  • 175 gram mandler

  • Fyll
  • 3 dl kremfløte

  • 2 ss melis

  • 2 ts vaniljesukker

  • Blåbær

  • Bringebær

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 175 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Lag marengs. Skill eggehviter fra eggeplommer. Pass på at du ikke får det minste tegn til eggeplommer i eggehvitene. Marengs tåler nemlig ikke det minste fnugg av fett. Pass også på at utstyret du visper med er helt rent og uten fett. Selv pleier jeg å gni en sitronskive over bollen og vispen, siden syre nøytraliserer fett.
  • Visp eggehvitene på medium hastighet til det begynner å danne seg myke topper. Skru opp hastigheten, og ha i finkornet sukker, litt av gangen. Fortsett å vispe mens du gradvis tilsett mer av sukkeret. Når du har tilsatt alt sukkeret fortsetter du å vispe til at marengsen er stiv og helt uten sukkerkorn.
  • Mens du lager marengs kan du male mandlene. Jeg brukte hakkefunksjonen til stavmikseren til å male mandlene. Ikke kjør mandlene så lenge at massen begynner å svette og klumpe seg.
  • Vend de malte mandlene forsiktig inn i marengsen ved hjelp av en slikkepott.
  • Kle et stekebrett med bakepapir. Ha mandelmarengsen over i en sprøytepose. Sprøyt massen utover i lange tette striper, fra kortside til kortside på stekebrettet. Har du ikke sprøytepose kan du bre massen utover i et jevnt lag. Årsaken til at jeg sprøyter den på er at det vil bli enklere å rulle den da.Mandelmarengs
  • Stek marengsen midt i ovnen på 15-25 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så sjekk underveis. Avkjøl kaken.
  • Legg et rent kjøkkenhåndkle over kaken, og et stekebrett eller stor skjærefjøl over der igjen. Vipp kaken rundt, slik at den havner opp-ned på kjøkkenhåndkleet. Legg den forsiktig på benken og trekk forsiktig av bakepapiret kaken er stekt på.
  • Pisk kremfløte, melis og vaniljesukker til myk krem. Bre kremen utover rullekaken, dryss over ferske bringebær og blåbær. Krem og bær på rullekake
  • Rull budapestkaken sammen ved hjelp av kjøkkenhåndkleet, fra langside mot langside, slik at stripene blir på langs av rullen. Oppbevar budapestrullen kjølig frem til servering. Budapestrull

Notater

  • Budapestrull bør serveres samme dag som den lages, siden marengsen fort blir myk og seig med kremfyllet.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*