Butter lamb

Lages på: 1 time + marinering Nivå: Middels
Butter lamb

Mens butter chicken (eller murgh makhani) er en av de mest kjente rettene fra det indiske kjøkken, så bestemte jeg meg for å lage en litt annen variant med lammekjøtt (la oss kalle retten butter lamb). Jeg synes nemlig at lammekjøtt passer godt til de varme smakene du finner i mye indisk mat. Server den med ris, en salat, raita, chapati (en type roti) eller nanbrød, og bare nyt denne deilige retten.

Når du ser bort i fra tiden det tar å marinere kjøttet, så tar ikke denne retten alt for lang tid å lage. Men legg gjerne lammekjøttet i marinade over natten, så får du mest mulig smak på kjøttet. Du kan også bruke andre styrkningsdeler enn hva jeg har oppgitt i ingredienslisten. Hvis lammekjøttet ikke inneholder bein, og ikke så mye hinner og fett, kan du bruke 800 gram istedenfor 1000 gram.

Banner - Mat du blir glad av

Butter lamb

4.4 fra 9 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: IndiskNivå: Middels
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

1

time 
Marinering

4

timer
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1000 gram lammelår i skiver

  • Marinade
  • 3 dl gresk yoghurt

  • 3 cm ingefær

  • 3 fedd hvitløk

  • 1 ss garam masala

  • 2 ts gurkemeie

  • 2 ts chilipulver

  • 2 ts salt

  • 1 ts sukker

  • 1/2 stk sitron

  • 1 ss nøytral olje

  • Saus
  • 50 gram cashewnøtter

  • 1/2 ss korianderfrø

  • 4 stk kardemommefrø

  • 1 ts hel sort pepper

  • 1 ts chiliflak

  • 1 stk kanelstang

  • 1 stk gul løk

  • 3 fedd hvitløk

  • 1 stk grønn chili

  • 3 cm ingefær

  • Olje, til steking

  • 1 boks hermetiske tomater (á 400 gram)

  • 2 dl kremfløte

  • 1/2 stk sitron

  • 100 gram smør

  • Tilbehør
  • Ris

  • Nanbrød

Fremgangsmåte

  • Start med å marinere kjøttet. Ha gresk yoghurt i en bolle. Skrell ingefæren og hvitløksfeddene. Riv ingefæren fint på et råkostjern, og finhakk hvitløken. Bland dem inn i yoghurten, sammen med garam masala, gurkemeie, chilipulver, salt og sukker. Ha i saften fra en halv sitron og olje, og bland sammen.
  • Skjær bort bein, hinner og overflødig fett fra kjøttet. Del kjøttet opp i biter på 2 x 4 cm. Bland kjøttet inn i marinaden, legg over et lokk og la kjøttet marinere i kjøleskapet, i minimum 3-4 timer. Dette kan du godt gjøre allerede kvelden i forveien, så får smakene satt seg skikkelig.
  • Tilberedning. Sett stekeovnen på 160 grader, vanlig over- og undervarme. Stryk av overflødig marinade fra kjøttet (ta vare på den), og stek lammebitene i en klunk olje i en stor stekepanne. De trenger kun litt stekeskorpe. Legg bitene over i en ildfastform og ha over den ekstra marinaden. Dekk til formen med en folie og sett ildfastformen midt i ovnen. Lammet kan stå i ovnen til saus og ris er klar (30-45 minutter).
    Tips! Bruker du kylling istedenfor lam kan du vente med å steke kyllingen i pannen til sausen er satt på kok (steg 6). La kyllingen trekke i sausen som oppgitt i steg 8.
  • Bløtlegg cashewnøttene i kaldt vann. Rist korianderfrø, kardemommefrø, hel sort pepper, chiliflak og kanelstang i en tørr og varm stekepanne. Bruk middels-høy varme. Når det begynner å ryke fra krydderne har du de over i en morter, med unntak av kanelstangen. Støt de til fint pulver.
  • Skrell og finhakk løken, hvitløken, chilien og ingefæren. Surr grønnsakene i litt olje i samme panne som du har ristet krydderne i. Tilsett de knuste krydderne, kanelstangen, de hermetiske tomatene og kremfløten. Hell vannet av cashewnøttene og tilsett nøttene i pannen.
  • La sausen koke i 15 minutter. Nå passer det også å sette på risen.
  • Plukk ut kanelstangen og bruk en stavmikser eller blender til å lage en klumpefri saus. Om det er belegg i kokekaret må være forsiktig så du ikke ødelegger belegget med stavmikseren. Sil sausen tilbake i pannen eller gryten. Bruk en skje eller lignende til å gni sausen gjennom silen.
  • Kok opp sausen. Ta lammekjøttet ut av ovnen, og ha bitene over i sausen. La lammet trekke i sausen i 10-15 minutter. Skru ned varmen på gryten. Skvis i sitronsaft, og tilsett terninger med kaldt smør. Tilsett litt smør av gangen og rør smøret ut i gryten du tilsetter mer. Server og nyt.

Notater

  • Glutenfri ved å utelate nanbrød som tilbehør.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

4 Kommentarer

  1. Lene Dalen

    Hei!! Tilbereder du kyllingkjøttet på samme måte dersom du skal ha butter chicken??

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Lene,
      Takk for spørsmålet. Det er ingen grunn til å ettersteke kyllingen i ovnen. Har lagt inn et tips om dette i oppskriften nå 🙂 Takk!

  2. Denne var bare helt sjukt god!!

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*