
Crema catalana (også kalt creme catalan) er en tradisjonell spansk dessert, og er en slags variant av den franske klassikeren crème brûlée. Selv foretrekker jeg den spanske varianten, som er en mer fruktig og smakfull variant. Her bruker man nemlig også appelsinskall og kanel, som setter et nydelig preg over desserten. Lag den gjerne dagen i forveien, så trenger du bare å brenne sukkeret rett før servering.
Crema catalana (creme catalan)
4
porsjoner35
minutter25
minutter1
timeCrema catalana er en tradisjonell spansk dessert, og er en slags spansk variant av den kanskje mer kjente crème brûlée.
Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat
Ingredienser
2,5 dl 2,5 melk
2,5 dl 2,5 fløte
90 gram 90 sukker
1 stk 1 vaniljestang
1 stk 1 kanelstang
1 stk 1 appelsin (skallet)
6 stk 6 eggeplommer
Sukker til karamellisering
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 150 grader, vanlig over- og undervarme. Sett inn en liten ildfastform som rommer skålene med crema catalan.
- Ha melk, fløte og sukker i en kasserolle.
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både vaniljestang, frø og kanelstang i melken. Vask appelsinen godt og bruk et fint rivjern til å ta av det aller ytterste skallet på appelsinen (ikke det hvite). Ha appelsinskall sammen med melken og kok opp blandingen forsiktig, uten at du brenner melken.
- Eggplommene visper du lett sammen i en middels stor bolle.
- Når melken har kokt opp heller du bittelitt av melken oppi eggeplommene, samtidig som du ivrig pisker i blandingen. Tilsett litt og litt av melken, helt til du har tilsatt ca halvparten fra kasserollen. Har du i for mye av gangen risikerer du at du at eggeplommene koagulerer.
- Hell egge- og melkeblandingen tilbake i kasserollen med resten av melken. Varm opp alt sammen på lav-medium varme, under kontinuerlig omrøring, til du når en temperatur på 84-86 grader. På dette tidspunktet vil massen starte å tykne, og du får en vaniljesauslignende konsistens. Pass på at den ikke blir for varm og begynner å koke.
- Når blandingen har nådd ønsket temperatur siler du blandingen og fyller den i passende porsjonsformer.
- Skru ned stekeovnstemperaturen til 120 grader, og sett porsjonsformene i ildfastformen. Fyll i kokende vann, slik at det rekker halveis opp i formene. Bak créme catalan i ovnen i 30-40 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og ut fra porsjonsformens størrelse. Du kan sjekke underveis ved å knipse litt på en av formene. Blandingen vil ikke oppleves som en pudding, men du vil merke at den har satt seg en del.
- Sett de ferdigstekte porsjonsformene med crema catalana kjølig slik at de får avkjølt helt (lages gjerne dagen i forveien).
- Rett før servering drysser du litt sukker over og bruker en crème brûlée-brenner til å karamellisere overflaten. Om du ikke har en brenner kan du også bruke stekeovnsgrillen, men pass på så du ikke brenner toppen.
Har du testet oppskriften?
Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken
Liker du oppskriften?
Følg @detgladekjokken på Pinterest
Har du testet oppskriften?
Følg Det glade kjøkken på Facebook