Slik lager du creme catalan

  1. Sett ovnen på 150 grader, vanlig over og undervarme.
  2. Ha melk, fløte og sukker i en kasserolle.
  3. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både vaniljestang, frø og kanelstang i melken. Vask appelsinen godt og bruk et fint rivjern til å ta av det aller ytterste skallet på appelsinen (ikke det hvite). Ha appelsinskall sammen med melken og kok opp blandingen forsiktig, uten at du brenner melken.
  4. Eggplommene visper du lett sammen i en middels stor bolle.
  5. Når melken har kokt opp heller du bittelitt av melken oppi eggeplommene, samtidig som du ivrig pisker i blandingen. Tilsett litt og litt av melken, helt til du har tilsatt ca halvparten fra kasserollen. Har du i for mye av gangen risikerer du at du at eggeplommene koagulerer.
  6. Hell egge- og melkeblandingen tilbake i kasserollen med resten av melken. Varm opp alt sammen på lav-medium varme, under kontinuerlig omrøring, til du når en temperatur på 84-86 grader. På dette tidspunktet vil massen starte å tykne, og du får en vaniljesauslignende konsistens. Blir blandingen for varm har du laget en eggerøre med vaniljesmak, og det ønsker vi helst å unngå.
  7. Når blandingen har nådd ønsket temperatur siler du blandingen og fyller den i passende porsjonsformer.
  8. Skru ned stekeovnstemperaturen til 100 grader, og bak créme catalan i ovnen i ca 25 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, men du kan sjekke underveis ved å knipse litt på en av formene. Blandingen vil ikke oppleves som en pudding, men du vil merke at den har satt seg en del.
  9. Sett de ferdigstekte porsjonsformene med creme catalan kjølig slik at de får avkjølt helt (lages gjerne dagen i forveien).
  10. Rett før servering drysser du litt sukker over og bruker en crème brûlée-brenner til å karamellisere overflaten. Om du ikke har en brenner kan du også bruke stekeovnsgrillen, men pass på så du ikke brenner toppen.

Creme Catalan med appelsin og kanel

Creme Catalan med appelsin og kanel