Creme catalan / Crema catalana

Creme catalan (også kalt crema catalana) er en tradisjonell spansk dessert, og er en variant av den franske klassikeren crème brûlée.  I creme catalan bruker man også appelsinskall og kanel, som setter en spennende smak på det hele. Desserten kan gjerne lages dagen i forveien.

Crema catalana

Etter å ha både laget og spist denne desserten så er det én ting jeg angrer bittert på. Det er rett og slett at jeg ikke greide å ta noen bedre bilder enn dette. Creme catalan er bare så utrolig godt, og det er synd at jeg ikke greide å ta noen litt mer innbydende bilder av denne desserten. Kanskje var det underbevisstheten min som gjorde dette med hensikt, slik at jeg må lage denne retten på nytt om kort tid!?

Creme catalan - en spansk klassiker

Creme Catalan

Ingredienser

  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl fløte
  • 90 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang
  • Skallet fra én appelsin
  • 6 eggeplommer
  • Sukker til karamellisering

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett ovnen på 150 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 2
Ha melk, fløte og sukker i en kasserolle.
Steg 3
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha både vaniljestang, frø og kanelstang i melken. Vask appelsinen godt og bruk et fint rivjern til å ta av det aller ytterste skallet på appelsinen (ikke det hvite). Ha appelsinskall sammen med melken og kok opp blandingen forsiktig, uten at du brenner melken.
Steg 4
Eggplommene visper du lett sammen i en middels stor bolle.
Steg 5
Når melken har kokt opp heller du bittelitt av melken oppi eggeplommene, samtidig som du ivrig pisker i blandingen. Tilsett litt og litt av melken, helt til du har tilsatt ca halvparten fra kasserollen. Har du i for mye av gangen risikerer du at du at eggeplommene koagulerer.
Steg 6
Hell egge- og melkeblandingen tilbake i kasserollen med resten av melken. Varm opp alt sammen på lav-medium varme, under kontinuerlig omrøring, til du når en temperatur på 84-86 grader. På dette tidspunktet vil massen starte å tykne, og du får en vaniljesauslignende konsistens. Blir blandingen for varm har du laget en eggerøre med vaniljesmak, og det ønsker vi helst å unngå.
Steg 7
Når blandingen har nådd ønsket temperatur siler du blandingen og fyller den i passende porsjonsformer.
Steg 8
Skru ned stekeovnstemperaturen til 100 grader, og bak créme catalan i ovnen i ca 25 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, men du kan sjekke underveis ved å knipse litt på en av formene. Blandingen vil ikke oppleves som en pudding, men du vil merke at den har satt seg en del.
Steg 9
Sett de ferdigstekte porsjonsformene med creme catalan kjølig slik at de får avkjølt helt (lages gjerne dagen i forveien).
Steg 10
Rett før servering drysser du litt sukker over og bruker en crème brûlée-brenner til å karamellisere overflaten. Om du ikke har en brenner kan du også bruke stekeovnsgrillen, men pass på så du ikke brenner toppen.