Det glade kjøkkens Statoilboller

Lages på: 3-4 timer Nivå: Enkel
Saftige statoilboller

Forrige helg testet jeg ut en helt ny oppskrift på hveteboller. Utgangspunktet for bollene var en oppskrift på Statoilboller som jeg i lang tid har sett blitt hauset opp i ulike forumer på nettet. Som navnet kanskje tilsier så skulle dette visstnok være de myke og saftige bollene man fikk kjøpt på Statoil.

Selv om jeg til å begynne med hadde bestemt meg for å følge ingredienslisten, så skal jeg innrømme at jeg gjorde noen mindre justeringer. Jeg valgte blant annet å bruke mindre gjær enn oppgitt i oppskriften, rett og slett for å unngå gjærsmak på bollene. Generelt sett så bruker vi alt for store mengder gjær, noe som gir denne gjærdunsten jeg ikke kan fordra og reduserer holdbarheten. I tillegg tilsatte jeg bittelitt salt, og oppdaget jeg måtte ha i cirka 100 gram (1 dl) ekstra melk. Jeg forsøkte først å holde meg til mengden melk som stod i oppskriften, men det så ut til å kunne bli en tørr og hard klump.

Når det gjelder fremgangsmåten så endret jeg bittelitt på den. Jeg vet jo at man gjerne smeltet smøret før, men faktisk så blir resultatet mye bedre dersom man bruker romtemperert smør, som eltes inn mot slutten av eltetiden. Årsaken til at du ikke bør ha i smøret med det samme er at det vil hemme dannelsen av glutennettverket, som gir en god og luftig deig. 

Se så flotte de ble!

Glad i søt gjærbakst? Her er noen andre oppskrifter fra bloggen jeg kan tipse om:

Håper du ble inspirert!

Statoilboller

4.3 fra 84 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Enkel
Porsjoner

20

stk
Tilberedning

3

timer 

20

minutter
Steketid

12

minutter
Totalt

3

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1000 gram hvetemel

 • 4 ts kardemomme

 • 150 gram sukker

 • 1/4 ts salt

 • 1 ts bakepulver

 • 1/2 pakke tørrgjær

 • 600 gram helmelk

 • 1 stk egg

 • 150 gram romtemperert smør

Fremgangsmåte

 • Ha mel, kardemomme, sukker, salt, bakepulver og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk og et sammenvispet egg, og elt deigen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Vær tålmodig og elt lenge, cirka 20 minutter. Den lange eltetiden er nødvendig for å danne glutennettverk, og for å få en smidig og god deig.
 • Ha i terninger av smør, og elt videre i 5-7 minutter, til smøret er eltet godt inn i deigen. Du vil nå oppleve at deigen blir både løsere og smidigere i konsistensen. Ta en glutentest for å sjekke om deigen har eltet tilstrekkelig. Dra et øre eller en flik av deigen, dersom du kan dra i den slik at du får nesten en usynlig hinne så har du eltet den nok. Ryker den ganske tidlig betyr det at du bør fortsette å elte deigen.Glutentest
 • La deigen heve i romtemperatur i cirka 2 timer, under et lokk eller plast. Hevetiden vil variere, men deigen bør heve til den har blitt dobbelt så stor.
 • Ha så deigen over på en melet flate. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp til 20 like store emner (cirka 90-100 gram hver). Trill hvert emne utover til runde boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg fikk plass på alle på et og samme stekebrett. De vokste litt sammen etter hvert, men det gjør ingenting. Da blir de jo også litt saftigere.
 • Dekk til stekebrettet med plast eller et klede og la etterheve i 35-45 minutter. Jeg pleier å sette et stekebrett opp ned over, som et lokk. Sett stekeovnen på 225 grader mens hvetebollene etterhever.
 • Pensle bollene med litt sammenvispet egg rett før du setter de ovnen. Stekes på vanlig over- og undervarme i 12-13 minutter. Avkjøl hvetebollene på rist. Håper de faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

4 Kommentarer

 1. Camilla

  Ikke underlig at du må ha i en ekstra dl med melk, når du bruker 1kg mel istedenfor 900gram som det står i grunn oppskriften😉

  • Rolf-Anders Vollan

   Hmm, den “originale” oppskriften jeg hadde på statoilboller hadde også 1 kg hvetemel, men det finnes helt sikkert flere varianter av den 🙂

 2. Hei! Forandringene du gjorde, er de ført inn i din oppskrift?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*