• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
10. oktober 2020

Det glade kjøkkens Statoilboller

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Boller med tørrgjær

Hveteboller

Boller

Forrige helg testet jeg ut en helt ny oppskrift på hveteboller. Utgangspunktet for bollene var en oppskrift på Statoilboller som jeg i lang tid har sett blitt hauset opp i ulike forumer på nettet. Som navnet kanskje tilsier så skulle dette visstnok være de myke og saftige bollene man fikk kjøpt på Statoil.

Selv om jeg til å begynne med hadde bestemt meg for å følge ingredienslisten, så skal jeg innrømme at jeg gjorde noen mindre justeringer. Jeg valgte blant annet å bruke mindre gjær enn oppgitt i oppskriften, rett og slett for å unngå gjærsmak på bollene. Generelt sett så bruker vi alt for store mengder gjær, noe som gir denne gjærdunsten jeg ikke kan fordra og reduserer holdbarheten. I tillegg tilsatte jeg bittelitt salt, og oppdaget jeg måtte ha i cirka 100 gram (1 dl) ekstra melk. Jeg forsøkte først å holde meg til mengden melk som stod i oppskriften, men det så ut til å kunne bli en tørr og hard klump.

Når det gjelder fremgangsmåten så endret jeg bittelitt på den. Jeg vet jo at man gjerne smeltet smøret før, men faktisk så blir resultatet mye bedre dersom man bruker romtemperert smør, som eltes inn mot slutten av eltetiden. Årsaken til at du ikke bør ha i smøret med det samme er at det vil hemme dannelsen av glutennettverket, som gir en god og luftig deig.

Glad i søt gjærbakst? Her er noen andre oppskrifter fra bloggen jeg kan tipse om:

  • Skoleboller (skolebrød)
  • Hveteboller (uten egg)
  • Kanelstjerne
  • Verdens beste kanelsnurrer

Håper du ble inspirert!

Statoilboller à la Det glade kjøkken

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 10. oktober 2020
  • 20 stk
  • 3 time(r) 30 min
  • Skriv ut
Statoilboller
Ingredienser
  • 1000 gram hvetemel
  • 4 ts kardemomme
  • 150 gram sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 600 gram helmelk
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør
Slik gjør du det
Steg 1
Ha mel, kardemomme, sukker, salt, bakepulver og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk og et sammenvispet egg, og elt deigen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Vær tålmodig og elt lenge, cirka 20 minutter. Den lange eltetiden er nødvendig for å danne glutennettverk, og for å få en smidig og god deig.
Steg 2
Ha i terninger av smør, og elt videre i 5-7 minutter, til smøret er eltet godt inn i deigen. Du vil nå oppleve at deigen blir både løsere og smidigere i konsistensen. Ta en glutentest for å sjekke om deigen har eltet tilstrekkelig. Dra et øre eller en flik av deigen, dersom du kan dra i den slik at du får nesten en usynlig hinne så har du eltet den nok. Ryker den ganske tidlig betyr det at du bør fortsette å elte deigen. Se bilde lengre ned for å se en vellykket glutentest
Steg 3
La deigen heve i romtemperatur i cirka 2 timer, under et lokk eller plast. Hevetiden vil variere, men deigen bør heve til den har blitt dobbelt så stor.
Steg 4
Ha så deigen over på en melet flate. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp til 20 like store emner (cirka 90-100 gram hver). Trill hvert emne utover til runde boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg fikk plass på alle på et og samme stekebrett. De vokste litt sammen etter hvert, men det gjør ingenting. Da blir de jo også litt saftigere.
Steg 5
Dekk til stekebrettet med plast eller et klede og la etterheve i 35-45 minutter. Jeg pleier å sette et stekebrett opp ned over, som et lokk. Sett stekeovnen på 225 grader mens hvetebollene etterhever.
Steg 6
Pensle bollene med litt sammenvispet egg rett før du setter de ovnen. Stekes på vanlig over- og undervarme i 12-13 minutter. Avkjøl hvetebollene på rist. Håper de faller i smak!

Vellykket glutentest
Glutentest

Stikkord

  • boller

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Enkel hummus
Ukemeny – uke 42/2020

Relaterte innlegg

Julesnurrer (juleskillings)
9. desember 2020
0 kommentarer

Julesnurrer (juleskillings)

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø
21. oktober 2020
0 kommentarer

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø

Pizzadeig
18. september 2020
0 kommentarer

Pizzadeig

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
22delinger