
Forrige helg testet jeg ut en helt ny oppskrift på hveteboller. Utgangspunktet for bollene var en oppskrift på Statoilboller som jeg i lang tid har sett blitt hauset opp i ulike forumer på nettet. Som navnet kanskje tilsier så skulle dette visstnok være de myke og saftige bollene man fikk kjøpt på Statoil.
Selv om jeg til å begynne med hadde bestemt meg for å følge ingredienslisten, så skal jeg innrømme at jeg gjorde noen mindre justeringer. Jeg valgte blant annet å bruke mindre gjær enn oppgitt i oppskriften, rett og slett for å unngå gjærsmak på bollene. Generelt sett så bruker vi alt for store mengder gjær, noe som gir denne gjærdunsten jeg ikke kan fordra og reduserer holdbarheten. I tillegg tilsatte jeg bittelitt salt, og oppdaget jeg måtte ha i cirka 100 gram (1 dl) ekstra melk. Jeg forsøkte først å holde meg til mengden melk som stod i oppskriften, men det så ut til å kunne bli en tørr og hard klump.
Når det gjelder fremgangsmåten så endret jeg bittelitt på den. Jeg vet jo at man gjerne smeltet smøret før, men faktisk så blir resultatet mye bedre dersom man bruker romtemperert smør, som eltes inn mot slutten av eltetiden. Årsaken til at du ikke bør ha i smøret med det samme er at det vil hemme dannelsen av glutennettverket, som gir en god og luftig deig.
Se så flotte de ble!



Glad i søt gjærbakst? Her er noen andre oppskrifter fra bloggen jeg kan tipse om:
Håper du ble inspirert!