Ekstra grove brød

Lages på: 3 timer Nivå: Middels
Nystekte grovbrød

Blant all den gode julematen dukket det plutselig opp en stor lengsel etter nybakte grovbrød. Ja, for selv om jeg er svært glad i både julebrød og annen julemat, så skal det ikke så mange dager til før jeg lengter tilbake til de sunne og gode matvanene mine.

Så etter noen dager med jul nordpå, så var det en glede å ta frem kjøkkenmaskinen igjen og lage noen ekstra grove brød. Fantastisk saftig og gode ble de!

Etter flere år med brødbaking har jeg lært at det er flere ting som er essensielt for at jeg skal greie å få et godt resultat. Les innlegget Slik lykkes du med brødbaksten for å se alle tipsene. Her er noen av de:

  • Bløt opp hele gryn og frø i forkant. Ellers vil disse ta fuktigheten ut av brødene og de blir fort tørre.
  • Bruk kald væske. Når du elter vil temperaturen i deigen uansett øke for hvert minutt.
  • Elt lenge. Dette er nødvendig for å få et godt glutennettverk i deigen.
  • Bruk mindre gjær og hev heller lengre. Da slipper du gjærsmak av baksten, særlig etter en dag i brødboksen.

Håper du med disse tipsene greier å bake like gode grovbrød som meg.

Ekstra grove brød

Håper denne oppskriften på ekstra grove brød faller i smak!

Banner - Mat du blir glad av

Saftige og ekstra grove brød

4.1 fra 167 vurderinger
Type rett: BakstKjøkken: NordiskNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning

2

timer 

25

minutter
Steketid

35

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Første del
  • 10 ss havregryn

  • 10 ss solsikkekjerner

  • 5 ss linfrø

  • 5 dl vann

  • Andre del
  • 750 gram fullkornsmel

  • 250 gram sammalt rugmel

  • 350 gram siktet hvetemel

  • 2 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 1 ss lys sirup

  • 2 ss olje

  • 6 dl vann

Fremgangsmåte

  • Del 1: Mål opp havregryn, linfrø og solsikkekjerner i en bolle som rommer minimum én liter. Hell på kaldt vann og la frøene svelle i minimum halvannen time, men gjerne over natten.
  • Del 2: Ha mel, salt og gjær i en bakstbolle. Tilsett de oppbløtte frøene, kaldt vann, olje og sirup i bollen. Eltes godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin i cirka 15 minutter, til deigen er smidig og god. Spe eventuelt på med eventuelt mer mel til slutten av eltetiden, da det tar noe tid før melet får tatt til seg all fuktigheten. Deigen skal være litt klissete.
  • Dekk til bakstbollen med plast eller lokk. La deigen heve i 1,5-2 timer, til den har hevet til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
  • Forming av brød / utbaking. Velt den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter. Strø på med mer mel dersom deigen fortsatt føles veldig klissete.
  • Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer.
  • Etterheving. Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Sett inn brødene nederst i stekeovnen. Senk så temperaturen til 220 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips forsiktig i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin farge på toppen er de ferdigstekte.
  • Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

28 Kommentarer

  1. Arnold Hanssen

    Det ble fantastisk gode brød.
    Selv etter noen dager i fryseren var de akkurat som nybakt, sprø deilig skorpe på.

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for tilbakemelding, utrolig hyggelig å høre 🙂 Disse brødene blir også laget til stadighet hjemme hos oss!

  2. Mathilde

    Hei! Jeg vil ikke ha i linfrø og solsikkekjerner i oppskrifter, dropper jeg bare dette, men bløter likevel havregryn? Eller trenger jeg ikke å bløte havregrynene da? Og hva kan jeg erstatte lys sirup med?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Mathilde. Du kan fint utelate dette, men jeg ville redusert litt av vannmengden siden linfrø og solsikkekjerner absorberer en god del vann. Ville forsøkt meg på å kutte ned rundt 3 dl vann, og heller spe på mer vann hvis det er behov for det. Lys sirup kan jo eksempelvis erstattes med honning 🙂

      • Geir Olav

        Når frøene bløtlegges over natten, skal det stå kaldt i kjøleskap?

      • Inger-Kristine Knudsen

        Hei!
        Vet du noe om hvor grove disse brødene er i %? Og har du noen tanker om hva kostnadene er pr brød?

        • Rolf-Anders Vollan

          75% grove, dvs ekstra grove i følge grovhetsskalaen 🙂 Jeg har ingen anelse hva de koster, og særlig nå som strømprisene varierer så mye så tør jeg ikke gjette en gang. Men generelt sett så vil jeg tippe det er rimeligere å bake de selv enn å kjøpe brød.

  3. Geir Olav

    Når frøene bløtlegges over natten, skal de stå i kjøleskap? Eller på kjøkkenbenken med lokk over?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei. Jeg pleier å ha de på benken, med et lokk over.

      • Geir Olav

        Holder det å kun bruke en halv pose tørrgjær?

        • Rolf-Anders Vollan

          Jeg pleier som regel å bare bruke en halv pose tørrgjær, men hever brødene heller desto lengre. Dette synes jeg gir en bedre smak på brødene og man får ikke den typiske “gjærdunsten” 🙂

  4. Hei!
    Må spørre for å være på den sikre siden..
    Er vannet frøene legges i bløt det vannet som skal i deigen sammen med frøene, eller skal vannet til frøene helles av og 6 nye dl legges til?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Fint at du spør. Du skal både ta med vannet som frøene er bløtlagte i, i tillegg til ytterligere 6 dl vann 🙂

  5. Sofie Strand

    Utrolig gode brød 🥰

  6. Kan del 1 gjøres et døgn før brødene skal bakes, eller blir det for lenge?

  7. Turi Gjertsen Ruud

    Veldig fornøyd med denne oppskriften. Men kan jeg utelate sirup/søtt helt? Har det noe å si for heving etc?

  8. Therese

    Hvor store brødformer bruker du?

  9. Nydelige brød! Jeg ble litt skeptisk da de så litt kompakte ut når jeg tok de ut av formen, men de ble utrolig saftige og gode! Jeg brukte litt mer av både sirup (ca 2 ss) og salt (ca 1/2 ts mer enn oppskriften) og brukte en ferdigblanding med frø fra Anglamark i tillegg til havregryn. Disse kommer jeg til å lage flere ganger! 🤩

  10. Har veldig lyst til å prøve meg på denne, men er helt ny på brødbaking, så må bare forsikre meg om at jeg kjøper rett mel. Fullkornsmel er det sammalt hvetemel? Skal den være fin eller grovmalt?
    Lurer også på om rugmelet skal være fin- eller grovmalt eller om det ikke har noe å si.

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Jeg skulle nok spesifisert dette nærmere. Jeg bruker ofte Fibra fullkornsmel hvor det står fullkornsmel. Det er det samme som sammalt hvetemel, men er ekstra finmalt. Brødene henger ofte bedre sammen jo finere det er malt. Det gjelder også rugmelet, bruk gjerne finmalt for å unngå at brødene drysser for mye 🙂

  11. Veldig gode brød! Både pappa og jentene liker dem, og de holder seg ferske lenge en andre brød jeg har prøvd.

  12. Har du en fin beregning til 2 brød? Eller må jeg bare redusere alt med 1/3?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*