• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
29. desember 2018

Ekstra grove brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Nystekte grovbrød

Blant all den gode julematen dukket det plutselig opp en stor lengsel etter nybakte grovbrød. Ja, for selv om jeg er svært glad i både julebrød og annen julemat, så skal det ikke så mange dager til før jeg lengter tilbake til de sunne og gode matvanene mine.

Så etter noen dager med jul nordpå, så var det en glede å ta frem kjøkkenmaskinen igjen og lage noen ekstra grove brød. Fantastisk saftig og gode ble de!

Etter flere år med brødbaking har jeg lært at det er flere ting som er essensielt for at jeg skal greie å få et godt resultat. Les innlegget Slik lykkes du med brødbaksten for å se alle tipsene. Her er noen av de:

  • Bløt opp hele gryn og frø i forkant. Ellers vil disse ta fuktigheten ut av brødene og de blir fort tørre.
  • Bruk kald væske. Når du elter vil temperaturen i deigen uansett øke for hvert minutt.
  • Elt lenge. Dette er nødvendig for å få et godt glutennettverk i deigen.
  • Bruk mindre gjær og hev heller lengre. Da slipper du gjærsmak av baksten, særlig etter en dag i brødboksen.

Håper du med disse tipsene greier å bake like gode grovbrød som meg.

Ekstra grove brød

Saftige og ekstra grove brød

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 29. desember 2018
  • 3 brød
  • 3 time(r)
  • Skriv ut
Ekstra grove brød
Ingredienser
  • Fase 1
  • 10 ss havregryn
  • 10 ss solsikkekjerner
  • 5 ss linfrø
  • 5 dl vann
  • Fase 2
  • 750 gram fullkornshvetemel
  • 250 gram sammalt rugmel
  • 350 gram siktet hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1 ss lys sirup
  • 2 ss olje
  • 6 dl vann
Slik gjør du det
Steg 1
Fase 1: Mål opp havregryn, linfrø og solsikkekjerner i en bolle som rommer minimum én liter. Hell på kaldt vann og la frøene svelle i minimum halvannen time, men gjerne over natten.
Steg 2
Fase 2: Ha mel, salt og gjær i en bakstbolle. Tilsett de oppbløtte frøene, kaldt vann, olje og sirup i bollen. Eltes godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin i cirka 15 minutter, til deigen er smidig og god. Spe eventuelt på med eventuelt mer mel til slutten av eltetiden, da det tar noe tid før melet får tatt til seg all fuktigheten. Deigen skal være litt klissete.
Steg 3
Dekk til bakstbollen med plast eller lokk. La deigen heve i  1,5-2 timer, til den har hevet til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
Steg 4
Velt den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter. Strø på med mer mel dersom deigen fortsatt føles veldig klissete.
Steg 5
Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer.
Steg 6
Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 7
Sett inn brødene nederst i stekovnen. Senk så temperaturen til 220 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips forsiktig i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin farge på toppen er de ferdigstekte.
Steg 8
Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Håper denne oppskriften på ekstra grove brød faller i smak!

 


Likte du oppskriften?

Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

Stikkord

  • Brød
  • Tradisjonelle brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

De mest populære oppskriftene i 2018
Nyttårsmenyen 2018

Relaterte innlegg

Suksessterte i liten langpanne
2. januar 2021
0 kommentarer

Suksessterte i liten langpanne

Vepsebol
19. desember 2020
0 kommentarer

Vepsebol

Julesnurrer (juleskillings)
9. desember 2020
0 kommentarer

Julesnurrer (juleskillings)

10 comments

  • Arnold Hanssen
    21. april 2020

    Det ble fantastisk gode brød.
    Selv etter noen dager i fryseren var de akkurat som nybakt, sprø deilig skorpe på.

    Reply
    • Rolf-Anders Vollan
      21. april 2020

      Tusen takk for tilbakemelding, utrolig hyggelig å høre 🙂 Disse brødene blir også laget til stadighet hjemme hos oss!

      Reply
  • Mathilde
    4. januar 2021

    Hei! Jeg vil ikke ha i linfrø og solsikkekjerner i oppskrifter, dropper jeg bare dette, men bløter likevel havregryn? Eller trenger jeg ikke å bløte havregrynene da? Og hva kan jeg erstatte lys sirup med?

    Reply
    • Rolf-Anders Vollan
      4. januar 2021

      Hei Mathilde. Du kan fint utelate dette, men jeg ville redusert litt av vannmengden siden linfrø og solsikkekjerner absorberer en god del vann. Ville forsøkt meg på å kutte ned rundt 3 dl vann, og heller spe på mer vann hvis det er behov for det. Lys sirup kan jo eksempelvis erstattes med honning 🙂

      Reply
      • Geir Olav
        13. januar 2021

        Når frøene bløtlegges over natten, skal det stå kaldt i kjøleskap?

      • Rolf-Anders Vollan
        14. januar 2021

        Hei. Jeg pleier å ha de på benken, med et lokk over:)

  • Geir Olav
    13. januar 2021

    Når frøene bløtlegges over natten, skal de stå i kjøleskap? Eller på kjøkkenbenken med lokk over?

    Reply
    • Rolf-Anders Vollan
      14. januar 2021

      Hei. Jeg pleier å ha de på benken, med et lokk over.

      Reply
      • Geir Olav
        14. januar 2021

        Holder det å kun bruke en halv pose tørrgjær?

      • Rolf-Anders Vollan
        14. januar 2021

        Jeg pleier som regel å bare bruke en halv pose tørrgjær, men hever brødene heller desto lengre. Dette synes jeg gir en bedre smak på brødene og man får ikke den typiske «gjærdunsten» 🙂

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
111delinger