
Blant all den gode julematen dukket det plutselig opp en stor lengsel etter nybakte grovbrød. Ja, for selv om jeg er svært glad i både julebrød og annen julemat, så skal det ikke så mange dager til før jeg lengter tilbake til de sunne og gode matvanene mine.
Så etter noen dager med jul nordpå, så var det en glede å ta frem kjøkkenmaskinen igjen og lage noen ekstra grove brød. Fantastisk saftig og gode ble de!
Etter flere år med brødbaking har jeg lært at det er flere ting som er essensielt for at jeg skal greie å få et godt resultat. Les innlegget Slik lykkes du med brødbaksten for å se alle tipsene. Her er noen av de:
- Bløt opp hele gryn og frø i forkant. Ellers vil disse ta fuktigheten ut av brødene og de blir fort tørre.
- Bruk kald væske. Når du elter vil temperaturen i deigen uansett øke for hvert minutt.
- Elt lenge. Dette er nødvendig for å få et godt glutennettverk i deigen.
- Bruk mindre gjær og hev heller lengre. Da slipper du gjærsmak av baksten, særlig etter en dag i brødboksen.
Håper du med disse tipsene greier å bake like gode grovbrød som meg.
Håper denne oppskriften på ekstra grove brød faller i smak!
Det ble fantastisk gode brød.
Selv etter noen dager i fryseren var de akkurat som nybakt, sprø deilig skorpe på.
Tusen takk for tilbakemelding, utrolig hyggelig å høre 🙂 Disse brødene blir også laget til stadighet hjemme hos oss!
Hei! Jeg vil ikke ha i linfrø og solsikkekjerner i oppskrifter, dropper jeg bare dette, men bløter likevel havregryn? Eller trenger jeg ikke å bløte havregrynene da? Og hva kan jeg erstatte lys sirup med?
Hei Mathilde. Du kan fint utelate dette, men jeg ville redusert litt av vannmengden siden linfrø og solsikkekjerner absorberer en god del vann. Ville forsøkt meg på å kutte ned rundt 3 dl vann, og heller spe på mer vann hvis det er behov for det. Lys sirup kan jo eksempelvis erstattes med honning 🙂
Når frøene bløtlegges over natten, skal det stå kaldt i kjøleskap?
Hei. Jeg pleier å ha de på benken, med et lokk over:)
Når frøene bløtlegges over natten, skal de stå i kjøleskap? Eller på kjøkkenbenken med lokk over?
Hei. Jeg pleier å ha de på benken, med et lokk over.
Holder det å kun bruke en halv pose tørrgjær?
Jeg pleier som regel å bare bruke en halv pose tørrgjær, men hever brødene heller desto lengre. Dette synes jeg gir en bedre smak på brødene og man får ikke den typiske “gjærdunsten” 🙂