Ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Ekstra grovt grytebrød

I dag gir jeg deg en oppskrift på et ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø. Brødet er saftig og mykt på innsiden, samtidig som det har en eksepsjonelt god skorpe du bare kan drømme om.

Når man lager grytebrød forvarmer man først gryten i ovnen til godt over 200 grader. Deretter velter man den stekeklare brøddeigen over i gryten og setter den umiddelbart tilbake i ovnen. Stekeprossessen på brødet gjør at det blir både saftig, samtidig som at det får en utrolig knasende sprø skorpe. Jeg skulle ønske jeg kunne dele opplevelsen av å spise en skive av dette deilige brødet mens det er nystekt, men får nøye meg med at du kanskje tester oppskriften selv.

Ta også en liten titt på de andre grytebrød-oppskriftene du finner her på bloggen, dersom du trenger litt mer inspirasjon.

God bakst!

Ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø

0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Mengde

1

brød
Tilberedning + heving

12

timer 
Steketid

45

minutter

Ingredienser

 • 550 gram fullkornshvetemel

 • 150 gram siktet hvetemel

 • 1,5 ts salt

 • 1/2 ts tørrgjær

 • 50 gram solsikkefrø

 • 5,5 dl vann

Fremgangsmåte

 • Ha alt det tørre i en bolle, dvs fullkornsmel, hvetemel, salt, tørrgjær og solsikkefrø. Hell i kaldt vann og rør det kjapt sammen til den deig. Når jeg lager grov og eltefri bakst så liker jeg at deigen er litt fastere enn det jeg vanligvis ville laget med en fin deig. Min erfaring er at det for blir mye kliss og at baksten flyter litt utover hvis ikke. Deigen vil også være løsere etter at den har fått hevet over lengre tid.
 • Legg på et lokk eller dekk bollen med plastfolie. La deigen heve i 10-15 timer, gjerne over natten hvis det er det som passer best.
 • Når deigen har hevet seg ferdig tipper du den over på et melet underlag. Forsøk å dra deigen utover, og brett kortsidene så inn mot midten noen ganger. Ha på mer mel om nødvendig. Etter hvert skal du kjenne at glutenet binder seg, og deigen konsistens fast og fin. Har du en hevekurve anbefaler jeg deg absolutt å bruke den, fordel i så fall litt mel i den og legg deigen med bretten ned oppi. Dersom du ikke har en hevekurve kan du legge deigen på et god melet bakepapir med bretten ned. Legg en stor bolle over deigen som et lokk.
 • La deigen etterheve i cirka 1-1,5 time. Når det er cirka 30 minutter igjen av hevetiden setter du ovnen på 250 grader, vanlig over- og undervarme, og setter en ildfastgryte inn nederst i ovnen med lokket på.
 • Når ovnen og gryten er varm og deigen har hevet ferdig tar du ut gryten ut av ovnen og setter den på et underlag som tåler varme. Vær forsiktig så du ikke brenner deg! Ta av lokket og velt deigen umiddelbart over i gryten. Dersom deigen ikke er helt sentrert i gryten kan du ta tak i begge “ørene” på gryten og rist den litt sidelengs slik at deigen blir sentrert. Legg på lokket og sett gryten inn i ovnen.
 • Stek brødet de første 30 minuttene med lokk. Ta så av lokket og reduser varmen ned til 200 grader, stek det ytterligere 15 minutter til det er ferdigstekt.
 • Tipp det ferdigstekte brødet over på en rist og la det avkjøle seg til deg er kaldt.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*