Eltefrie rundstykker med bygg og solsikkefrø

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Eltefrie rundstykker med bygg og solsikkefrø

I det siste har det blitt mye tradisjonell gjærbakst, så det var på høy tid at jeg la ut en ny oppskrift på eltefrie rundstykker. Denne gangen har jeg eksperimentert litt med å bruke en del byggmel, som etter min mening gav et ekstra saftig resultat. Rundstykkene ble litt lysere enn hva jeg er vant til, men gikk absolutt ned på høykant. Byggmel gir en ny smak på rundstykkene, og ble tatt godt imot av både meg og samboeren.

På bloggen finner du også flere eltefrie varianter av rundstykkene, deriblant noen svært enkle av grovbakst, og en variant med speltmel som kan være et godt alternativ for de som sliter med irritabel tarm (LAVFODmap).

Håper disse rundstykkene med byggmel og solsikkefrø faller i smak!

Eltefrie rundstykker med bygg og solsikkefrø

0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

10

rundstykker
Tilberedning + heving

10

timer 

45

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

11

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 200 gram 200 byggmel

  • 50 gram 50 sammalt hvete, finmalt

  • 300 gram 300 siktet hvetemel

  • 50 gram 50 solsikkekjerner

  • 1 ts 1 salt

  • 1/2 ts 1/2 tørrgjær

  • 4,5 dl 4,5 vann

Fremgangsmåte

  • Ha byggmel, sammalt hvete og siktet hvetemel i en bolle. Tilsett solsikkekjerner, salt og tørrgjær, og bland det godt sammen med en sleiv.
  • Mål opp 4,5 dl kaldt vann som røres kjapt sammen med resten. Det er ikke meningen at du skal elte dette sammen, men bare bruk sleiven til å blande det sammen etter beste evne.
  • Dekk til bollen med et tilhørende lokk eller plastfolie. La deigen heve i romtemperatur til neste morgen, eller minimum 9-10 timer. Den lange hevetiden gjør at du slipper å elte deigen slik man vanligvis gjør ved gjærbakst.
  • Når det er tid for utbaking velver du deigen over på et godt melet underlag eller bakstbord. Min erfaring er at deigen gjerne har blitt ganske klissete i løpet av natten. Jeg pleier å strø på litt ekstra mel på deigen for så å dra den utover til et rektangel. Strø på litt mer mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger – strø på mer mel, dra deigen ut igjen, og brett den inn mot midten. Du vil underveis kjenne at glutenet binder seg og deigen blir fastere å jobbe med. Om du vil gjøre det ekstra kjapt og enkelt kan du også bare sette deigen i skjeer på et bakepapirkledd stekebredd. De vil da flyte litt utover, men smaker fortsatt like godt.
  • Rull deigen utover til en avlang pølse og del den opp i 8-10 like store emner. Du kan enten gjøre deg litt flid med rundstykkene og forme de til runde runddstykker, eller bare sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
  • La rundstykkene hvile i cirka 30 minutter mens du forvarmer ovnen til 220 grader, vanlig over og undervarme. Pensle rundstykkene med vann og strø over valmuefrø eller sesamfrø (valgfritt).
  • Stek de midt i ovnen i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*