Slik lager du disse eltefrie rundstykkene

  1. Ha byggmel, sammalt hvete og siktet hvetemel i en bolle. Tilsett solsikkekjerner, salt og tørrgjær, og bland det godt sammen med en sleiv.
  2. Mål opp 4,5 dl kaldt vann som røres kjapt sammen med resten. Det er ikke meningen at du skal elte dette sammen, men bare bruk sleiven til å blande det sammen etter beste evne.
  3. Dekk til bollen med et tilhørende lokk eller plastfolie. La deigen heve i romtemperatur til neste morgen, eller minimum 9-10 timer. Den lange hevetiden gjør at du slipper å elte deigen slik man vanligvis gjør ved gjærbakst.
  4. Når det er tid for utbaking velver du deigen over på et godt melet underlag eller bakstbord. Min erfaring er at deigen gjerne har blitt ganske klissete i løpet av natten. Jeg pleier å strø på litt ekstra mel på deigen for så å dra den utover til et rektangel. Strø på litt mer mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger – strø på mer mel, dra deigen ut igjen, og brett den inn mot midten. Du vil underveis kjenne at glutenet binder seg og deigen blir fastere å jobbe med.

    Om du vil gjøre det ekstra kjapt og enkelt kan du også bare sette deigen i skjeer på et bakepapirkledd stekebredd. De vil da flyte litt utover, men smaker fortsatt like godt.

  5. Rull deigen utover til en avlang pølse og del den opp i 8-10 like store emner. Du kan enten gjøre deg litt flid med rundstykkene og forme de til runde runddstykker, eller bare sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
  6. La rundstykkene hvile i cirka 30 minutter mens du forvarmer ovnen til 220 grader, vanlig over og undervarme.
  7. Pensle med vann og strø over valmuefrø eller sesamfrø (valgfritt).
  8. Stek rundstykkene midt i ovnen i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist.

Håper disse rundstykkene med byggmel og solsikkefrø faller i smak!

Eltefrie rundstykker med bygg og solsikkefrø
Eltefrie rundstykker med bygg og solsikkefrø

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.