I går og i dag har du kunne se meg dele fremgangsmåten på eltefrie rundstykker med hvete og rug på Instastory. Jeg har også lagret fremgangsmåten i høydepunkter, så den ikke forsvinner i ettertid.
- Følg Det glade kjøkken på Instagram om du ikke følger meg allerede.
Disse rundstykkene har blitt mine “go to”-rundstykker dersom brødboksen og fryseren er tom. Blir aldri lei av de, og jeg synes de har en passe god balanse mellom rug og hvete. De er også uten hele frø og korn. Jeg synes det er mest praktisk å sette bakstbollen på kjøkkenvekten å bare måle opp mel direkte i bollen. Har du ikke kjøkkenvekt kan du også ta en titt på disse eltefrie hytterundstykkene, hvor jeg kun har brukt litermål.
- Hvor mye veier én desiliter hvetemel, hvordan regne gram til desiliter? Se også vekt og mål.
Fordelen med eltefrie rundstykker er at du, som navnet tilsier, slipper lang eltetid. Det holder å bare blande sammen ingrediensene til deigen i en bolle, og sette deigen til heving på kjøkkenbenken i 10-12 timer. Det som skjer er at når deigen får stå så lenge, så vil vannet trekke inn i melet og danne gluten. For å styrke dette glutennettverket strekker og bretter jeg deigen ved utbaking. For tradisjonell gjærbakst vil danning av glutennettverk skje gjennom lang eltetid og kortere hevetid.
Jeg har fra før av flere oppskrifter på eltefrie rundstykker her på bloggen. Hvis du er på jakt etter litt mer inspirasjon så kan du jo teste ut noen av disse: