Eltefrie rundstykker med hvete og rug

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Eltefrie rundstykker med hvete og rug

I går og i dag har du kunne se meg dele fremgangsmåten på eltefrie rundstykker med hvete og rug på Instastory. Jeg har også lagret fremgangsmåten i høydepunkter, så den ikke forsvinner i ettertid.

Disse rundstykkene har blitt mine “go to”-rundstykker dersom brødboksen og fryseren er tom. Blir aldri lei av de, og jeg synes de har en passe god balanse mellom rug og hvete. De er også uten hele frø og korn. Jeg synes det er mest praktisk å sette bakstbollen på kjøkkenvekten å bare måle opp mel direkte i bollen. Har du ikke kjøkkenvekt kan du også ta en titt på disse eltefrie hytterundstykkene, hvor jeg kun har brukt litermål.

Eltefrie rundstykker av hvete og rug
  • Hvor mye veier én desiliter hvetemel, hvordan regne gram til desiliter? Se også vekt og mål.

Fordelen med eltefrie rundstykker er at du, som navnet tilsier, slipper lang eltetid. Det holder å bare blande sammen ingrediensene til deigen i en bolle, og sette deigen til heving på kjøkkenbenken i 10-12 timer. Det som skjer er at når deigen får stå så lenge, så vil vannet trekke inn i melet og danne gluten. For å styrke dette glutennettverket strekker og bretter jeg deigen ved utbaking. For tradisjonell gjærbakst vil danning av glutennettverk skje gjennom lang eltetid og kortere hevetid.

Jeg har fra før av flere oppskrifter på eltefrie rundstykker her på bloggen. Hvis du er på jakt etter litt mer inspirasjon så kan du jo teste ut noen av disse:

Eltefrie rundstykker med hvete og rug

0 fra 0 vurderinger
Type rett: FrokostNivå: Enkel
Porsjoner

12

rundstykker
Tilberedning

11

timer 
Steketid

13

minutter

Ingredienser

  • 300 gram siktet hvetemel

  • 150 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete finmalt

  • 150 gram sammalt rug, finmalt

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 100 gram appelsinjuice

  • 330 gram kaldt vann

Fremgangsmåte

  • Bruk 5 minutter på å sette deigen
  • Mål opp mel, tørrgjær og salt i en bolle.
  • Tilsett appelsinjuice og kaldt vann, og rør sammen deigen. Du kan bruke en sleiv, men jeg foretrekker å bruke en hånd, så har jeg mer kontroll på mengden væske.
  • Legg et lokk på bollen, eller dekk den til med plast. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
  • Utbaking
  • Ha deigen over på melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel og brett hjørnene inn mot midten. Strø på litt mer mel ved behov, og gjenta prosessen et par ganger.
  • Form deigen til en pølse og del den opp i 10-12 like store deigemner. Trill du utover til rundstykker, og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Dekk til rundstykkene med et klede eller folie. Selv pleier jeg å legge over et stekebrett, opp-ned, slik at det fungerer som et lokk. Hensikten med å dekke til rundstykkene er at de skal holde på fuktigheten.
  • Heving og steking
  • La rundstykkene etterheve i 45-60 minutter. Sett ovnen på 220 grader vanlig over- og undervarme.
  • Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 13-15 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyllne på undersiden. Avkjøl rundstykkene på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*