Eltefrie rundstykker med rug og solsikke

Lages på: Mer enn 10 timer Nivå: Enkel
Eltefrie rundstykker med rug og solsikke

Forrige helg laget jeg noen veldig gode eltefrie rundstykker jeg har lyst til å dele oppskriften på. Rundstykkene er rett over 50% grove, og er basert på hvete og rug. Jeg har også lagt til litt solsikkekjerner, fordi jeg synes dem setter ekstra god smak på rundstykkene.

Å lage eltefrie rundstykker går litt i rykk og napp hos meg, og akkurat nå er jeg inne i en periode hvor jeg starter dagen med eltefritt stort sett hver helg. Så lettvint, du bruker 5 minutter kvelden i forveien på å blande sammen ingrediensene og neste morgen er det bare å bake rundstykkene. Synes du det er styr med å bruke kjøkkenvekt kan du ta en titt på disse hytterundstykkene, her har jeg oppgitt mål i desiliter istedenfor. Se også noen av mine andre eltefrie rundstykker om du trenger litt mer inspirasjon.

I oppskriften står det også oppført appelsinjuice. Jeg får ofte spørsmål hvorfor jeg bruker juice i rundstykkene. For å være ærlig så er det fordi jeg synes det setter en ekstra god smak. Dessuten så har jeg jo vokst opp med å bruke litt sirup i brødbakst, og appelsinjuicen er jo også søt. I tillegg så er det ikke uvanlig å tilsette litt syre (eksempelvis eddik) når man baker med rug. Kanskje det bare er innbilning, men jeg synes rundstykkene blir litt bedre med juice. Du kan for all del erstatte juicen med vann om du ønsker.

Eltefrie rundstykker med rug og solsikke

0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

12

rundstykker
Tilberedning + heving

10

timer 
Steketid

13

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 150 gram 150 finmalt rugmel

  • 150 gram 150 finmalt sammalt hvetemel

  • 275 gram 275 siktet hvetemel

  • 50 gram 50 solsikkekjerner

  • 1 ts 1 salt

  • 1/2 ts 1/2 tørrgjær

  • 100 gram 100 appelsinjuice

  • 350 gram 350 kaldt vann

Fremgangsmåte

  • Vei opp rugmelet, hvetemelet og solsikkekjernene i en bolle. Ha i saltet og tørrgjæren og bland sammen.
  • Tilsett appelsinjuicen og vannet og rør kjapt sammen. Selv synes jeg det er aller enklest å bruke en hånd til å blande sammen ingrediensene. Deigen skal være klissete.
  • Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie. La deigen stå og heve på kjøkkenbenken i 9-12 timer.
  • Når deigen har hevet ferdig har du den over på et godt melet underlag. Deigen kan kjennes litt løs ut etter den lange hevetiden. Dra den utover til et rektangel og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger, og du vil umiddelbart kjenne at deigen blir fastere i konsistensen.
  • Rull deigen utover til en avlang pølse og del den opp i 12 like store emner. Trill hver av dem til runde rundstykker, som settes på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Dekk til rundstykkene og la dem etterheve i 30-45 minutter. I mellomtiden setter du ovnen på 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Når rundstykkene har hevet ferdig snitter du i dem med en kniv, for å kontrollere hevingen i stekeovnen. Pensle dem eventuelt med sammenvispede egg. Egget gjør at rundstykkene får en blank overflate, men er ikke nødvendig for et godt resultat.
  • Juster ned temperaturen stekeovnen til 220 grader idet rundstykkene settes i ovnen. Stek dem i 13-15 minutter nest nederst i ovnen. La rundstykkene avkjøle seg på en rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*