Eltefrie speltrundstykker med chiafrø

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Eltefrie speltrundstykker med chiafrø

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på eltefrie speltrundstykker med chiafrø. Etter en lengre pause så har jeg plutselig fått dilla på eltefri bakst igjen. De siste ukene har det særlig gått mye av disse eltefrie speltrundstykkene, enten det har vært helg eller hverdag. Chiafrø er noe jeg egentlig ikke har brukt så mye av tidligere når jeg har bakt, men etter å testet det i denne oppskriften så innser jeg at jeg muligens har gått glipp av noe.

Jeg har laget denne deigen litt større enn jeg vanligvis har pleid å gjøre. Fordelen med det er at dersom jeg ikke orker å trille ut alle rundstykkene om morgenen, så kan jeg bare folde deigen noen ganger, før jeg så har den over i en brødform. Vipps så har jeg laget et eltefritt speltbrød. Samme deig, men enda enklere enn rundstykkene. Steketiden blir jo litt lengre, og brødet bør etterheve noe lengre, men til gjengjeld så slipper du å trille ut rundstykkene om du ikke orker.

Uansett, brød eller rundstykker, denne oppskriften på eltefrie speltrundstykker kan jeg absolutt anbefale! Hvis du trenger litt mer eltefri inspirasjon, så har jeg en rekke oppskrifter du kan teste ut. Her er noen:

…eller se enda mer eltefri bakst. Håper du ble inspirert.

Eltefrie speltrundstykker
Eltefrie speltrundstykker med chiafrø og linfrø

Eltefrie speltrundstykker med chiafrø

4.2 fra 9 vurderinger
Type rett: Frokost, LunsjNivå: Enkel
Antall

12

rundstykker
Tilberedning + heving

12

timer 
Steketid

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 275 gram siktet speltmel

  • 275 gram sammalt speltmel

  • 25 gram chiafrø

  • 25 gram linfrø

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 100 gram appelsinjuice

  • 375 gram kaldt vann

Fremgangsmåte

  • Bland sammen mel, chiafrø, linfrø, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett appelsinjuice og kaldt vann, og rør det kjapt sammen. Personlig så foretrekker jeg å bruke en hånd, men det blir jo så klart litt kliss.
  • Dekk til med plast eller legg et lokk på bollen, og la den få heve i romtemperatur. Beregn 10-14 timer hevetid.
  • Når deigen har hevet ferdig tipper du den over på et godt melet underlag. Strø litt mel over deigen. Trykk deigen utover, og fold hjørnene eller sidene inn mot midten. Gjenta noen ganger, til du kjenner at deigen blir fastere i konsistensen. Strø over mer mel om nødvendig.
  • Trill deigen utover til en avlang pølse. Del den så opp i cirka 12 like store emner, som fordeles utover et bakepapirkledd stekebrett.
  • La rundstykkene etterheve i cirka 30 minutter, mens du forvarmer ovnen til 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Sett inn stekebrettet midt i ovnen og la rundstykkene steke i 12-15 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn, og hvor store rundstykkene er. Avkjøl rundstykkene på rist til de er kalde. Nyt lune speltrundstykker med det pålegget du ønsker. Rundstykkene holder seg saftige i flere dager.

Notater

  • Tar du deg ikke bryet med å trille ut rundstykkene kan du også lage et eltefritt brød istedenfor. Når du kommer til steget hvor du skal trille ut rundstykkene så legger du heller deigen i en brødform (smurt eller med non-stick). La den etterheve i 1-1,5 time, før du steker brødet på 210 grader i cirka 35 minutter. Sjekk underveis.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

6 Kommentarer

  1. Kan jeg bruke hvete/sammalt hvete i stedet for speltmel

    • Rolf-Anders Vollan

      Det bør gå helt fint 🙂 Kan være du må redusere væskemengden bittelitt, men tror altså det skal gå helt fint med oppgitte verdier. Gi meg gjerne en tilbakemelding om hvordan det gikk 🙂

  2. Kan jeg bruke eplejuice fremfor appelsinjuice og hvorfor bruker du Juice? 😊

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Du kan fint bruke eplejuice. Mulig det bare er innbilning, men synes baksten blir bedre da. I mange oppskrifter bruker man ofte litt sukker eller honning, for å gi næring til gjæren, her gjør juicen samme nytte 😊

  3. Ble raskt en favoritt, og må ha de hver uke nå 🤩 Tilsetter litt havrekli også 👍 Metter godt, og tåles godt av en noe sensitiv mage.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*