• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
20. mai 2017

Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

I vinter lot jeg meg inspisere av surdeigsbaking, og siden februar har jeg holdt liv i min egen surdeigsstarter av speltmel. Jeg baker med den stort sett hver helg; i går var det pizza, i morgen planlegger jeg å bake brød, og oppbevarer den ellers i kjøleskapet. Fascinerende at man helt på egen hånd kan lage en naturlig bakteriekultur, som erstatter bruk av vanlig gjær i bakst. Smaken blir helt annerledes, holdbarheten blir bedre og jeg opplever også at baksten blir mye saftigere.

Denne gangen har jeg laget grove eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete. Rugmel gir en litt mer karakteristisk smak på baksten, og jeg synes ofte det er godt med en liten andel rug når jeg baker. Deigen setter jeg på kvelden, slik at den er klar til å bakes ut neste morgen. Du kan finne mer inspirasjon til hva du kan bake av surdeig på denne siden. Her finner du alt fra brød, til pizza og kanelsnurrer.

Å lage eltefrie surdeigsrundstykker tar ikke noe lengre tid enn å lage vanlig eltefri bakst, men det forutsetter at du har en bakeklar surdeigsstarter. Det å lage en ny surdeigsstarter tar gjerne en liten uke, men når du først har laget en så gjelder det bare å holde liv i den. Min har levd siden februar, men det finnes også de som går i arv gjennom generasjoner. Hvis du har lyst til å lage din egen surdeigsstarter så har jeg beskrevet hvordan jeg gikk frem i dette innlegget.

Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 20. mai 2017
  • 10 stk
  • 10 time(r)
  • Skriv ut
Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete
Ingredienser
  • 350 gram fullkornshvetemel eller finmalt hvete
  • 150 gram siktet hvetemel
  • 100 gram sammalt rugmel
  • 1 1/2 ts salt
  • 5 dl vann
  • 2 ss bakeklar surdeigsstarter
Slik gjør du det
Steg 1
Ha mel og salt i en bolle.
Steg 2
Bland ut den bakeklare surdeigsstarteren i 5 dl kaldt vann. Ha så væsken sammen med melet, og bruk en skje eller sleiv til å blande dette sammen.
Steg 3
Dekk bollen til med plast eller et lokk, og la stå på kjøkkenbenken til neste dag. Når surdeigen har stått i 9-12 timer er den bakeklar.
Steg 4
Vend deigen over på et bakstbord eller et rikelig melet underlag. Elt den lett og ha litt mer mel slik at den ikke blir så klissete.
Steg 5
Rull deigen ut til en pølse, og del den opp i 8-10 like store emner. Sett hvert emne på en bakepapirkledd stekeplate og la etterheve under et klede i ca 1 time. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du ovnen på 250 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 6
Sett rundstykkene inn midt i ovnen, og la de steke i 11-15 minutter til de er gyldne og gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist
Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete
Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

 

Stikkord

  • eltefritt
  • Rundstykker

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Tex-mex digg i en wrap
Avokadopesto – med mild smak av basilikum

Relaterte innlegg

Halvgrove proteinscones
11. januar 2021
0 kommentarer

Halvgrove proteinscones

Litt grove amerikanske pannekaker
26. september 2020
0 kommentarer

Litt grove amerikanske pannekaker

Vafler av tørt brød
11. juli 2020
0 kommentarer

Vafler av tørt brød

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales