Grove eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

I vinter lot jeg meg inspisere av surdeigsbaking, og siden februar har jeg holdt liv i min egen surdeigsstarter av speltmel. Jeg baker med den stort sett hver helg; i går var det pizza, i morgen planlegger jeg å bake brød, og oppbevarer den ellers i kjøleskapet. Fascinerende at man helt på egen hånd kan lage en naturlig bakteriekultur, som erstatter bruk av vanlig gjær i bakst. Smaken blir helt annerledes, holdbarheten blir bedre og jeg opplever også at baksten blir mye saftigere.

Denne gangen har jeg laget grove eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete. Rugmel gir en litt mer karakteristisk smak på baksten, og jeg synes ofte det er godt med en liten andel rug når jeg baker. Deigen setter jeg på kvelden, slik at den er klar til å bakes ut neste morgen. Du kan finne mer inspirasjon til hva du kan bake av surdeig på denne siden. Her finner du alt fra brød, til pizza og kanelsnurrer.

Å lage eltefrie surdeigsrundstykker tar ikke noe lengre tid enn å lage vanlig eltefri bakst, men det forutsetter at du har en bakeklar surdeigsstarter. Det å lage en ny surdeigsstarter tar gjerne en liten uke, men når du først har laget en så gjelder det bare å holde liv i den. Min har levd siden februar, men det finnes også de som går i arv gjennom generasjoner. Hvis du har lyst til å lage din egen surdeigsstarter så har jeg beskrevet hvordan jeg gikk frem i dette innlegget.

Eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

Grove og eltefrie surdeigsrundstykker av rug og hvete

3.7 fra 64 vurderinger
Type rett: FrokostKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Antall

10

stk
Tilberedning

12

timer 
Steketid

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 350 gram fullkornshvetemel eller finmalt hvete

 • 150 gram siktet hvetemel

 • 100 gram sammalt rugmel

 • 1 1/2 ts salt

 • 4,5 dl vann

 • 2 ss bakeklar surdeigsstarter

Fremgangsmåte

 • Ha mel og salt i en bolle.
 • Bland ut den bakeklare surdeigsstarteren i kaldt vann. Ha så væsken sammen med melet, og bruk en skje eller sleiv til å blande dette sammen.
 • Dekk bollen til med plast eller et lokk, og la stå på kjøkkenbenken til neste dag. Når surdeigen har stått i 9-12 timer er den bakeklar.
 • Vend deigen over på et bakstbord eller et rikelig melet underlag. Elt den lett sammen og strø over eventuelt mer mel dersom den er veldig klissete.
 • Rull deigen ut til en pølse, og del den opp i 8-10 like store emner. Sett hvert emne på en bakepapirkledd stekeplate og la etterheve under et klede i ca 1 time. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Sett rundstykkene inn midt i ovnen, og la de steke i 13-15 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*