Eltefritt grytebrød av hvete og rug

Grovt grytebrød av hvete og rug

Det er få ting som er så godt som et nystekt grytebrød, så i dag tenkte jeg å dele en oppskrift på et halvgrovt grytebrød av hvete og rug. Ved å steke brødet i en støpejernsgryte så får du en knasende sprø skorpe på utsiden, samtidig som det er saftig på innsiden.

Selv om det kanskje virker komplisert å lage grytebrød så er det faktisk svært enkelt. Mesteparten av tiden går faktisk til venting. Du bruker maks 5 minutter på å sette deigen før du legger deg, hvelv den utover på et melet underlag neste morgen. Ha på litt mer mel og strekk litt på deigen, og la den hvile en time eller to før du har den over i en glovarm gryte. Så er det bare å sette den i ovnen og vente på at brødet skal bli ferdig. Har du allerede erfaring med å lage eltefrie rundstykker så kjenner du allerede godt til prosessen.

Brødet er perfekt til supper og gryter med litt smør på, som en litt sen helgefrokost eller storslagen kveldsmat.

Eltefritt og grovt grytebrød
Eltefritt og grovt grytebrød

Eltefritt grytebrød av hvete og rug

Eltefritt og grovt grytebrød

Ingredienser

  • 250 gram fullkornshvetemel
  • 100 gram sammalt rugmel
  • 350 gram siktet hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 6 dl vann
  • 1 ts honning

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett så kaldt vann og honning og rør det kjapt sammen med en sleiv til det er godt blandet. Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la stå på kjøkkenbenken (romtemperatur) til neste morgen eller minimum 9-12 timer.
Steg 2
Neste morgen strør du godt med mel på benken eller et bakstbord. Hvelv deigen på bakstbordet og ha godt med mel på deigen dersom den er klissete. Elt deigen lett, og dra den forsiktig utover til et rektangel. Brett hjørnene inn mot midten og strø på mer mel ved behov. Gjenta prosessen et par ganger og du vil kjenne at deigen binder seg/blir fastere.
Steg 3
Ha godt med mel på et bakepapir. Form deigen til en sirkel og legg den over på bakepapiret med bretten ned. Strø godt med mel over og legg bakstbollen eller et klede over. La deigen hvile i 1,5 – 2 timer.
Steg 4
Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du en støpsjerngryte (med lokk) inn nederst i ovnen på 250 grader.
Steg 5
Ta gryten ut av ovnen når deigen har hevet ferdig, og sett den på et underlag som tåler varme. Velt deigen oppi den glovarme gryten, sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen. Hvis brøddeigen ligger litt ujevnt kan du riste litt forsiktig på gryten.
Steg 6
Stek brødet de første 30 minuttene med lokk. Fjern så lokket, skru ned ovnstemperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter til.
Steg 7
Løft det nystekte brødet ut av gryten og avkjøl det på en rist