Eltefritt grytebrød av speltmel

Eltefritt grytebrød av speltmel

Endelig har jeg kjøpt meg en sånn flott støpjernsgryte som jeg egentlig har siklet etter det siste året. Og endelig kan også jeg lage disse flotte grytebrødene jeg ser at så mange andre lager for tiden.

Det siste halve året har eltefrie rundstykker nærmest vært en fast del av helgerutinene mine, men de siste ukene har rundstykkene blitt byttet ut med grytebrød. I dag deler jeg min første oppskrift grytebrød, nemlig eltefritt grytebrød av speltmel. Som med annen eltefri bakst så bør deigen heve i ca 10-12 timer, så sett av noen få minutter kvelden i forveien til å røre sammen deigen.

Eltefritt grytebrød av speltmel

Er også du fan av eltefri bakst? Ta gjerne en titt på noen av de andre eltefrie oppskriftene på bloggen.

Håper speltbrødet faller i smak!

Eltefritt grytebrød av spelt

Eltefritt grytebrød av speltmel

Ingredienser

  • 375 gram sammalt speltmel
  • 250 gram siktet speltmel
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts honning
  • 4,5 dl vannn

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha mel, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kaldt vann og en liten teskje honning, og rør alt sammen rask sammen med en sleiv.
Steg 2
La deigen stå og heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Steg 3
Velv deigen over på et godt melet underlag. Deigen vil være veldig klissete, men jobb forsiktig med den slik at du ikke slår ut luften. Dra deigen forsiktig utover. Brett så sidestykkene av deigen inn mot midten og strø på mer mel underveis ved behov. Gjenta prosessen et par ganger, slik at du har fått en stram og fin deig.
Steg 4
Strø litt mel på et bakepapir, og legg deigen forsiktig over med skjøten ned. Du kan også strø noen frø på bakepapiret hvis du ønsker før du legger deigen over. Legg en klede over deigen, og la den etterheve i ca 2 timer.
Steg 5
Alternativt kan du strø litt mel på et klede og legg deigen forsiktig over, med skjøten ned. . Brett kledet løst over deigen, slik at deigen har rom til å heve. Etterheves i kledet i en bolle i et par timer.
Steg 6
Når det er ca 30 minutter igjen av hevetiden setter du ovnen på 230 grader, vanlig over og undervarme. Sett støpjernsgryten i ovnen med lokket på.
Steg 7
Så snart brødet har hevet ferdig tar du gryten ut av ovnen, og setter den på et underlag på benken. Vær forsiktig slik at du ikke brenner deg! Strø litt mel oppi gryten, og hvelv deigen umiddelbart oppi gryten mens den er glovarm. Strø gjerne over noen frø eller havregryn på toppen for et mer rustikt utseende.
Steg 8
Sett gryten tilbake i ovnen med lokket på.
Steg 9
La brødet steke i 30 minutter med lokket på, deretter tar du av lokket og steker videre i ca 15 minutter, slik at du får en sprø og deilig skorpe. Avkjøles på rist.