Eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete

Lages på: 35 minutter Nivå: Enkel

Eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete

Nybakt brød er noe av det beste jeg vet, og jeg tror jeg uten problemer kan sette i meg et halvt brød til kvelds dersom det er ferskt.

Det siste året har jeg laget en rekke forskjellige brødsorter, alt fra tradisjonelle grove hverdagsbrød, til 4-kornbrød, til grytebrød av spelt og havre, til en rekke andre brød (du kan finne de her). Denne gangen er det en ny oppskrift på surdeigsbrød som står på tur, nemlig eltefritt surdeigsbrød av hvete og rug. Du kunne se meg lage det på Instastories i går/i dag (detgladekjokken heter jeg der). Jeg har allerede laget dette brødet et par ganger, og synes det smaker fantastisk godt når det er nystekt.

En forutsetning for oppskriften er at du har en bakeklar surdeigsstarter. Husk derfor å mate surdeigsstarteren din på forhånd dersom du har din egen starter. Alternativt så selger Idun faktisk bakeklar surdeig i enkelte butikker, som også egner seg godt.

Så hvis du er glad i eltefri bakst og surdeigsbakst, forsøk dette eltefrie surdeigsbrødet du også.

Eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete

4.2 fra 52 vurderinger
Type rett: Frokost, Kveldsmat, LunsjKjøkken: Nordisk
Mengde

1

brød
Tilberedning

20

minutter
Steketid

35

minutter
Hevetid

15

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 300 gram hvetemel

 • 150 gram sammalt rugmel (finmalt)

 • 150 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete

 • 1 ts salt

 • 2 ss surdeigsstarter

 • 4,5 dl vann

Fremgangsmåte

 • Ha mel og salt i en bolle. Det ideelle er å bruke en ganske stor bolle med lokk, siden deigen skal heve seg over natten.
 • Rør ut et par spiseskjeer bakeklar surdeigsstarter* med vann, og bland det kjapt sammen med melblandingen. Min erfaring med baking med surdeig er at deigen ofte blir mer klissete etter at den har stått og hevet, så du kan ha deigen litt mer fast enn du kanskje ellers ville hatt.
 • Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la den stå og heve i 10-12 timer på kjøkkenbenken.
 • Strø godt med mel på et underlag, og velt deigen ut av bollen. Dersom deigen er klissete pleier jeg å ha mel på fingrene, i tillegg til at jeg strør godt over deigen. Forsøk å dra deigen utover, strø over mel, og brett deigen inn mot midten fra alle sidene. Gjenta prosessen et par ganger.
 • Form deigen til en avlang pølse og legg den over i en bakepapirkledd brødform. Du kan også smøre formen, men jeg har bedre erfaring med bruk av bakepapir. Dekk til formen med et klede og la surdeigsbrødet og heve i 1 – 1,5 time.
 • Skru ovnen på 240 grader, vanlig over og undervarme, når det er cirka 20 minutter igjen av hevingen.
 • Sett brødet nederst i ovnen, og skru ned varmen til 220 grader. Sjekk brødet etter 35 minutter ved å banke litt på skorpen. Dersom det høres hult ut er det ferdigstekt.
 • Velt brødet ut av formen og over på en rist. Avkjøles.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

13 Kommentarer

 1. Tester denne oppskriften nå☺️Hvor stor form har du? Min er 1,6L så kanskje litt stor til denne oppskriften?

 2. Kjempeoppskrift!

 3. Henriette

  Hei!
  Sliter med at deigen ikke hever så mye ved første heving? Men det blir veldig godt!😅 Er det vanlig? Evt. hva kan jeg gjøre?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei,
   Jeg kan kanskje tenke meg at surdeigsstarteren ikke er sterk nok til å greie å heve brødet, eller at surdeigsstarteren ikke er bakeklar. Jeg ville kanskje forsøkt å enten ha i bittelitt ekstra surdeigsstarter, eller så kan du også tilsette 1/5 teskje med tørrgjær i tillegg for å gi deigen et ekstra spark. Det er veldig lite som skal til. For å sjekke om surdeigsstarteren er bakeklar kan du ha en liten skje surdeigsstarter i et glass med vann. Dersom surdeigsstarteren flyter opp har den bestått flytetesten:)

 4. Hei skal bake dette brødet 😃starteren min er klar men kan deigen stå lengere enn 10-12 timer før jeg lager selve brødet. 🤔😅

  • Rolf-Anders Vollan

   Jeg ville kanskje i så fall kuttet ned mengden surdeigsstarter ytterligere, slik at ikke deigen råtner 🙂

  • Hvor mange gram tror du at det er sånn ca med surdeig starter?

   • Rolf-Anders Vollan

    Hmm, lenge siden jeg testet denne oppskriften. Vil et sted mellom 40 og 50 gram 🙂

 5. Hei! Fin oppskrift, men vi synes brødene ble for sure. Kunne vi redusert det med å la deigen stå i kjøleskap over natten? Evt kan det ha noe med mengde rug å gjøre? Eller starterens kvalitet?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei:)
   Brød med rug får ofte en mer karakterisk smak, så det kan absolutt ha noe å si. Ellers kan dere prøve å kutte litt ned på hevetiden, til 9-10 timer, eller ha litt mindre surdeigsstarter i deigen.

 6. Hei!
  Kan rugmel byttes ut med speltmel?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*