Nybakt brød er noe av det beste jeg vet, og jeg tror jeg uten problemer kan sette i meg et halvt brød til kvelds dersom det er ferskt.
Det siste året har jeg laget en rekke forskjellige brødsorter, alt fra tradisjonelle grove hverdagsbrød, til 4-kornbrød, til grytebrød av spelt og havre, til en rekke andre brød (du kan finne de her). Denne gangen er det en ny oppskrift på surdeigsbrød som står på tur, nemlig eltefritt surdeigsbrød av hvete og rug. Du kunne se meg lage det på Instastories i går/i dag (detgladekjokken heter jeg der). Jeg har allerede laget dette brødet et par ganger, og synes det smaker fantastisk godt når det er nystekt.
En forutsetning for oppskriften er at du har en bakeklar surdeigsstarter. Husk derfor å mate surdeigsstarteren din på forhånd dersom du har din egen starter. Alternativt så selger Idun faktisk bakeklar surdeig i enkelte butikker, som også egner seg godt.
Så hvis du er glad i eltefri bakst og surdeigsbakst, forsøk dette eltefrie surdeigsbrødet du også.
Eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete
- 10. mars 2018
- 1 brød
- Skriv ut

Ingredienser
- 300 gram hvetemel
- 150 gram sammalt rugmel (finmalt)
- 150 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete
- 1 ts salt
- 3 ss surdeigsstarter
- 4,5 dl vann
Slik gjør du det
- Steg 1
- Ha mel og salt i en bolle. Det ideelle er å bruke en ganske stor bolle med lokk, siden deigen skal heve seg over natten.
- Steg 2
- Rør ut et par spiseskjeer bakeklar surdeigsstarter* med vann, og bland det kjapt sammen med melblandingen. Min erfaring med baking med surdeig er at deigen ofte blir mer klissete etter at den har stått og hevet, så du kan ha deigen litt mer fast enn du kanskje ellers ville hatt.
- Steg 3
- Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la den stå og heve i 12-15 timer på kjøkkenbenken.
- Steg 4
- Strø godt med mel på et underlag, og velt deigen ut av bollen. Dersom deigen er klissete pleier jeg å ha mel på fingrene, i tillegg til at jeg strør godt over deigen. Forsøk å dra deigen utover, strø over mel, og brett deigen inn mot midten fra alle sidene. Gjenta prosessen et par ganger.
- Steg 5
- Form deigen til en avlang pølse og legg den over i en bakepapirkledd brødform. Du kan også smøre formen, men jeg har bedre erfaring med bruk av bakepapir. Dekk til formen med et klede og la surdeigsbrødet og heve i 1 – 1,5 time.
- Steg 6
- Skru ovnen på 240 grader, vanlig over og undervarme, når det er cirka 20 minutter igjen av hevingen.
- Steg 7
- Sett brødet nederst i ovnen, og skru ned varmen til 220 grader. Sjekk brødet etter 35 minutter ved å banke litt på skorpen. Dersom det høres hult ut er det ferdigstekt.
- Steg 8
- Velt brødet ut av formen og over på en rist. Avkjøles.
Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.