Aïoli er et selvskrevent tilbehør på tapasbordet, og en av favorittene mine er å spise det sammen med saltbakte tapaspoteter eller på nystekt brød. Det var sistnevnte jeg gjorde forrige gang jeg laget aïoli. Jeg hadde laget et herlig grytebrød av surdeig, som jeg nøt sammen med en hjemmelaget aïoli, spekeskinke og tomater.
Å lage aïoli fra bunnen av er utrolig enkelt, og er gjort på svært få minutter ved hjelp av en stavmikser. Det som er viktig å huske på er at du bruker romtempererte ingredienser når du lager den, ellers risikerer du at aïolien ikke tykner og du sitter igjen med en tynn hvitløksaus
Tips når du lager aïoli
- Både egg og olivenolje må være romtempererte
- Hell i bare litt olje av gangen
- Aïoli kan oppbevares i en tett beholder i kjøleskapet i 5-7 dager
Hjemmelaget aïoli
- 6. mai 2018
- 3 dl
- 10 min
- Skriv ut

Ingredienser
- 2 eggeplommer
- 1/2 sitron
- 2-3 fedd hvitløk
- Salt og pepper
- 1/2 dl olivenolje
- 2 dl solsikkeolje
Slik gjør du det
- Steg 1
- Ha alle ingrediensene med unntak av olivenolje og solsikke i en høy og tynn beholder, og bruk en stavmikser til å kjøre blandingen sammen. Som jeg nevne innledningsvis så er det helt avgjørende at både egg og olje er romtempererte når du lager aïoli.
- Steg 2
- Hell så olivenolje og deretter solsikkeolje i en tynn stråle i resten, mens du samtidig lar stavmikseren gå. Bruk gjerne 1/2 dl olivenolje til å begynne med, og tilsett heller litt mer til slutt dersom du vil ha mer av den gode olivenoljesmaken. Hold knivene på stavmikseren under overflaten slik at du ikke drar inn luft. Du vil ganske kjapt se at blandingen tykner og at du begynner å få noe som minner om en kremete aïoli.
- Steg 3
- Dersom du synes den fortsatt er litt tykk kan du tilsette litt mer sitronsaft eller vann. Smak også til om du vil ha mer salt og pepper, eller tabascosaus.
- Steg 4
- Ha aïolien over i en passende skål og server til ønsket tilbehør
Likte du oppskriften?
Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.