Aïoli

Lages på: 10 minutter Nivå: Middels
Aïoli

Aïoli er et selvskrevent tilbehør på tapasbordet, og en av favorittene mine er å spise det sammen med saltbakte tapaspoteter eller på nystekt brød. Det var sistnevnte jeg gjorde forrige gang jeg laget aïoli. Jeg hadde laget et herlig grytebrød av surdeig, som jeg nøt sammen med en hjemmelaget aïoli, spekeskinke og tomater.

Å lage aïoli fra bunnen av er utrolig enkelt, og er gjort på svært få minutter ved hjelp av en stavmikser. Det som er viktig å huske på er at du bruker romtempererte ingredienser når du lager den, ellers risikerer du at aïolien ikke tykner og du sitter igjen med en tynn hvitløksaus

Tips når du lager aïoli

  • Både egg og olivenolje må være romtempererte
  • Hell i bare litt olje av gangen
  • Aïoli kan oppbevares i en tett beholder i kjøleskapet i 5-7 dager

Aïoli

4 fra 5 vurderinger
Type rett: TilbehørNivå: Middels
Mengde

3

dl
Tilberedning

10

minutter

Aïoli er en slags kald hvitløksmajones, og passer fint til alt fra tapas, til burger, som dip eller på brødskiven. Du lager den selv på 5-10 minutter, men husk å bruke romtempererte ingredienser.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 2 stk 2 eggeplommer

  • 1/2 stk 1/2 sitron

  • 2 fedd 2 hvitløk

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 1/4 ts 1/4 pepper

  • 2 dl 2 solsikkeolje

  • 1/2 dl 1/2 olivenolje

Fremgangsmåte

  • Ha alle ingrediensene med unntak av olivenolje og solsikke i en høy og tynn beholder, og bruk en stavmikser til å kjøre blandingen sammen. Som jeg nevne innledningsvis så er det helt avgjørende at både egg og olje er romtempererte når du lager aïoli.
  • Hell så olivenolje og deretter solsikkeolje i en tynn stråle i resten, mens du samtidig lar stavmikseren gå. Bruk gjerne 1/2 dl olivenolje til å begynne med, og tilsett heller litt mer til slutt dersom du vil ha mer av den gode olivenoljesmaken. Hold knivene på stavmikseren under overflaten slik at du ikke drar inn luft. Du vil ganske kjapt se at blandingen tykner og at du begynner å få noe som minner om en kremete aïoli.
  • Dersom du synes den fortsatt er litt tykk kan du tilsette litt mer sitronsaft eller vann. Smak også til om du vil ha mer salt og pepper, eller tabascosaus.
  • Ha aïolien over i en passende skål og server til ønsket tilbehør

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hei hei , kan jeg bruke kun olivenolje i aioli , ikke solsikkeolje ?
    Mvh Tone :0)

    • Rolf-Anders Vollan

      Det går fint, men husk at olivenoljen har mye mer smak enn eksempelvis solsikkeoljen. Den vil derfor kunne bli veldig dominerende i smaken 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*