Enkel lapskaus

Enkel og god lapskaus

Hvorfor i alle dager lager jeg ikke lapskaus oftere? Det var spørsmålet jeg stilte meg selv da jeg spiste dette her om dagen, og også samboeren kommenterte opptil flere ganger at lapskausen smakte godt. I tillegg er det jo så lettvint å lage. Alt du trenger å gjøre er å brune litt kjøtt når du kommer hjem fra jobb og la kjøttet trekke til det blir mørt. Deretter hiver du oppi noen grønnsaker og lar det koke ytterligere en halvtime. Er du så heldig som meg og har en slow cooker så er dette en kjempefin måte å lage maten mens du selv har dratt på trening. Utrolig at en så klassisk og enkel gryte kan ha så mye smak, enda den bare er krydret med salt og pepper.

Jeg må innrømme at denne lapskausen er litt annerledes enn hva jeg forbinder med tradisjonell lapskaus. Når jeg hører ordet lapskaus så tenker jeg gjerne på denne grøtete gryteretten, bestående av diverse grønnsaker og kjøtt, som spises sammen med flatbrød. Flere mener at det ikke er slik en ekte lapskaus må være, men man kan godt servere den som en slags gryte eller suppe, og med fortsatt identifiserbare grønnsaker.

Oppskrift på lapskaus

  • 14. august 2018
  • 4-6 porsjoner
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Lapskaus

Ingredienser

  • Lapskaus
  • 600 gram storfekjøtt
  • 2 ss olivenolje
  • 4 dl kjøttkraft
  • 1 gul løk eller purreløk
  • 4-5 poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • 1/4 sellerirot
  • Salt og pepper
  • Kruspersille

Fremgangsmåte

Steg 1
Del kjøttet opp i terninger på cirka 2×2 cm. Brun terningene kjapt i litt olivenolje i en stekepanne eller tykkbunnet gryte. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe har du de over i en gryte og fyller opp med cirka 4 dl kjøttkraft (eventuelt vann + buljong). La kjøttet trekke rett under kokepunktet i 1 – 2 timer (til det er mørt). Du kan også bruke en slowcooker som jeg gjorde. Siden jeg hadde planer om å spise et par timer senere valgte jeg å koke opp kraften med kjøttet, for så å ha det over i slowcookeren,
Steg 2
Når kjøttet begynner å passe mørt gjør du klar grønnsakene. Skrell/rens grønnsakene og del de opp i like store terninger. Ha alle de oppskårede grønnsakene i gryten sammen med kjøttet, fyll eventuelt på med litt mer vann. La lapskausen koke i cirka 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Stikk i poteten underveis, siden den sannsynligvis bruker lengst tid.
Steg 3
Smak til med salt og pepper underveis, og gjerne før grønnsakene har kokt alt for mye. Du vil jo helst ikke at det bare skal bli mos når du rører rundt i lapskausen.
Steg 4
Rett før servering strør du over litt hakket kruspersille.