Enkelt grovbrød med gulrot

Enkelt grovbrød med gulrot

Nybakt grovbrød er faktisk noe av det beste jeg vet om. Vanligvis blir jeg akkurat passe mett av et par brødskiver, men når det gjelder nybakt brød så kan jeg gjerne hive innpå 4-5 skiver før jeg begynner å kjenne på metthetsfølelsen.

Jeg har publisert mange oppskrifter på eltefri bakst her på bloggen, så nå tenkte jeg det var på tide å lage et ordinært grovbrød. For å sørge for at brødet blir ekstra saftig har jeg tilsatt revet gulrot i deigen.

Enkelt grovbrød med gulrot

  • 19. februar 2017
  • 2 brød
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Enkelt grovbrød med gulrot

Ingredienser

  • 400 gram fullkornshvetemel
  • 750 gram grovbakst
  • 1,5 ts salt
  • 50 gram solsikkefrø
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 2 store gulrøtter
  • 7 dl vann
  • 1 ss honning
  • 2 ss olje

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha alt det tørre i en bolle og bland inn revet gulrot.
Steg 2
Tilsett kaldt eller lunkent vann (max 20 grader), olje og litt honning, og elt det godt sammen med kjøkkenmaskin i ca 15-20 minutter, eller for hånd i minst like lenge. Bruker du maskin er det viktig at du elter på lav hastighet.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et klede, og la den heve til dobbel størrelse eller rundt 60 minutter. Heving gjør at både smak og konsistens blir mye bedre, og du får også et mye luftigere brød. Hvis du er sporty så gjør du som meg og tar deg en liten løpetur mens deigen står til heving.
Steg 4
Ha bakepapir i to brødformer, og pensle de eventuelt åpne sidene med smør. Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 5
Hvelv den ferdighevede deigen på et melet underlag. Elt den litt sammen og del den i to. Bak hvert emne til ut til en avlang pølse, som du legger i hver brødform.
Steg 6
Legg plast eller et klede over brødformene, og la deigen etterheve i 20-30 minutter. Stek brødene nederst i ovnen i ca 40-50 minutter.
Steg 7
Ta brødene ut av av formen og avkjøl de på en rist. Håper brødet faller i smak!