Enkle, eltefrie hytterundstykker

Hytterundstykker

Forrige helg var vi på hyttetur på Sjusjøen føltes ekstra riktig å starte dagen med nystekte rundstykker. Det er noe spesielt med å stå opp, fyre i peisen og servere nystekte rundstykker mens det fortsatt er mørkt ute. Utvalget av bakesortement var kanskje litt enklere enn hva jeg er vant med på kjøkkenet hjemme, men samtidig akkurat passe til å kunne lage enkle og halvgrove eltefrie rundstykker.

Enkle og halvgrove eltefrie rundstykker

Noe av det jeg liker med eltefri bakst er at det er så lettvint! Man bruker noen minutter kvelden i forveien på å sette deigen, legg på et lokk og la den heve på benken til neste morgen. Så er det bare å bake utover rundstykkene og steke de slik de er vant til. Så kjapt og så enkelt, og passer perfekt dersom man liker å starte dagen med nystekte rundstykker.

 

Enkle og halvgrove eltefrie rundstykker

  • 15. desember 2018
  • 8-10 rundstykker
  • 11 hr
  • Skriv ut
Enkle og halvgrove eltefrie rundstykker

Ingredienser

  • 5 dl siktet hvetemel
  • 5 dl fullkornshvetemel
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 4,5 dl vann

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett deigen. Bland hvetemel, fullkornsmel (eller fint sammalt hvete), tørrgjær og salt i en bolle. Ha i kaldt vann og rør deigen kjapt sammen med en sleiv eller en skje. Deigen skal være fast men lett klissete.
Steg 2
Legg et lokk eller plastfolie over bollen og la den stå og heve 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Steg 3
Utbaking. Velt deigen utover et god melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mer mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger – strø på mel, dra deigen utover og brett den så inn mot midten.
Steg 4
Form deigen til en avlang pølse og del den opp i 8-10 like store emner. Ha godt med mel på fingrene og ta deg gjerne tiden til å forme de til fine rundstykker, eller bare sett de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
Steg 5
Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i 20-30 minutter. Sett ovnen på 210 grader vanlig over- og undervarme.
Steg 6
Steking. Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 12-3 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyldne på undersiden.
Steg 7
Avkjøl rundstykkene på rist.