
I vinter har jeg virkelig lekt meg eltefri bakst, og denne gangen var turen kommet til eltefrie rundstykker av speltmel. Perfekt nå som det er påske og du vil gjøre noe ekstra ut av frokosten. De er kjempeenkle å lage og du behøver bare 3 basis-ingredienser i tillegg til vann. Sett derfor av 5 minutter før leggetid til å røre sammen en deig, og du kan nyte eltefrie speltrundstykker til frokost neste morgen.
Det som er viktig når du setter deigen er å være nøyaktig med målene, slik at du ikke ender opp med en røre eller en deig som er for tung til å heve.
Dersom du ikke har speltmel kan du fint erstatte det med en annen melsort.
Personlig synes jeg at speltmel setter en svært god smak på rundstykkene. Speltmel inneholder visstnok også et lavere nivå av fruktaner enn blant annet hvete, rug og bygg, og kan være et godt alternativ dersom du opplever at du tåler spelt bedre enn andre melsorter. Vil understreke at jeg har jeg ingen intoleranser eller er spesialist på området, men at jeg spiser disse rundstykkene fordi jeg synes de smaker svært godt i tillegg til å være svært grove.
Ta gjerne også en titt på de mange eltefrie oppskriftene som etter hvert har kommet på bloggen. Her finner du både eltefrie rundstykker, brød, pizzaer og mye annet spennende.
Hvorfor skal de settes inni kald ovn? Når eltefritt brød skal steikes skal jo ovn og kjele (dersom man bruker det) være forvarmet.
Hilsen en som lurer ?
Hei, beklager jeg ikke rakk å svare deg tidligere. Tipset om kald ovn fanget jeg opp fra bloggen til Mat på Bordet. Du kan fint sette de inn i en forvarmet ovn, men da bør du korte ned på steketiden til ca 15-20 minutter. Fordelen med å sette de inn i en kald ovn er at da hever de litt før ovnen har blitt skikkelig varm 🙂