Enkle eltefrie rundstykker av speltmel

Lages på: Nivå: Enkel
Enkle eltefrie rundstykker av speltmel

I vinter har jeg virkelig lekt meg eltefri bakst, og denne gangen var turen kommet til eltefrie rundstykker av speltmel. Perfekt nå som det er påske og du vil gjøre noe ekstra ut av frokosten. De er kjempeenkle å lage og du behøver bare 3 basis-ingredienser i tillegg til vann. Sett derfor av 5 minutter før leggetid til å røre sammen en deig, og du kan nyte eltefrie speltrundstykker til frokost neste morgen.

Det som er viktig når du setter deigen er å være nøyaktig med målene, slik at du ikke ender opp med en røre eller en deig som er for tung til å heve.

Dersom du ikke har speltmel kan du fint erstatte det med en annen melsort.

Personlig synes jeg at speltmel setter en svært god smak på rundstykkene.  Speltmel inneholder visstnok også et lavere nivå av fruktaner enn blant annet hvete, rug og bygg, og kan være et godt alternativ dersom du opplever at du tåler spelt bedre enn andre melsorter. Vil understreke at jeg har jeg ingen intoleranser eller er spesialist på området, men at jeg spiser disse rundstykkene fordi jeg synes de smaker svært godt i tillegg til å være svært grove.

Ta gjerne også en titt på de mange eltefrie oppskriftene som etter hvert har kommet på bloggen. Her finner du både eltefrie rundstykker, brød, pizzaer og mye annet spennende.

Enkle eltefrie rundstykker av speltmel

0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Porsjoner

9

rundstykker
Tilberedning + heving

10

timer 
Steketid

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 575 gram 575 sammalt speltmel

 • 1/2 ts 1/2 tørrgjær

 • 1 ts 1 salt

 • 4,5 dl 4,5 vann

Fremgangsmåte

 • Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett kaldt vann, og bland det kjapt sammen med en sleiv.
 • Dekk bollen til med lokk eller plastfolie, og la den stå på kjøkkenbenken natten over eller minst 9-12 timer.
 • Morgenen etter heller du den ut på et godt melet bakstbord. Deigen vil være svært klebrig, men ikke helt som en røre.
 • Strekk deigen utover til et rektangel, og brett sidene inn mot midten. Strekk deigen utover igjen, og gjenta prosessen et par ganger. Strø over mel etter behov.
 • Form deigen til en avlang pølse. Bruk en kniv til å dele pølsen i 8-10 emner, og sett disse på et bakepapirkledd stekebrett.
 • La de gjerne stå ca 10-15 minutter før du setter de midt i en kald ovn. Sett temperaturen på 210 grader og la de steke ca 30-35 minutter.
  Du kan også sette de inn i forvarmet ovn, øk da etterhevingen til minimum 30 minutter, og senk steketiden til 12-15 minutter.
 • Avkjøl rundstykkene på rist. Håper de smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

 1. Camilla

  Hvorfor skal de settes inni kald ovn? Når eltefritt brød skal steikes skal jo ovn og kjele (dersom man bruker det) være forvarmet.
  Hilsen en som lurer ?

  • Rolf-Anders

   Hei, beklager jeg ikke rakk å svare deg tidligere. Tipset om kald ovn fanget jeg opp fra bloggen til Mat på Bordet. Du kan fint sette de inn i en forvarmet ovn, men da bør du korte ned på steketiden til ca 15-20 minutter. Fordelen med å sette de inn i en kald ovn er at da hever de litt før ovnen har blitt skikkelig varm 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*