Enkle og eltefrie speltrundstykker

Lages på: Mer enn 9 timer Nivå: Enkel
Eltefrie speltrundstykker

De siste helgene har disse enkle og eltefrie speltrundstykkene blitt en gjenganger hos oss. Jeg er stor fan av tradisjonell brødbakst, men det er jo utrolig digg å kunne starte dagen med nystekt gjærbakst. Sett av 5 minutter, rør sammen de 5 ingrediensene til deigen, og la den hvile over natten på kjøkkenbenken. Form rundstykkene neste morgen, etterhev og steke dem. Så enkelt! Synes du det er mye styr med å forme rundstykkene, eller kanskje deigen ble litt klissete? Bruk da to spiseskjeer til å sette deigen direkte på et stekebrett.

En annen ting jeg liker med denne oppskriften er at jeg har brukt desilitermål. Det blir ikke like nøyaktig som med kjøkkenvekt, samtidig så er det større sjans for at du har et desilitermål enn en kjøkkenvekt.

Tilsett litt frø i deigen om du foretrekker, men i denne oppskriften har jeg lagt vekt på å gjør de så enkle som mulig. Vær obs på at eventuelle frø vil absorbere en del væske. Øk derfor væskemengden noe om du tilsetter frø.

Visste du forresten at personer som har IBS (irritabel tarmsyndrom) ofte kan tåle eltefrie speltrundstykker. Speltmel har nemlig et lavere innhold av FODMAPs enn mange andre kornsorter, og mengden tørrgjær er jo svært lav. Men husk at her er det nok variasjoner hos den enkelte.

Glad i eltefritt? Sjekk noen av mine andre eltefrie oppskrifter. Her finner du blant annet min beste oppskrift på eltefrie rundstykker (med rug og hvete).

Håper du ble fristet til å teste ut oppskriften!

Enkle eltefrie speltrundstykker

4.4 fra 10 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

10

rundstykker
Tilberedning + heving

10

timer 
Steketid

14

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 5 dl sammalt speltmel

  • 5 dl siktet speltmel

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 4 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

  • Rør sammen speltmel, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett vann og rør kjapt sammen. Jeg synes det er aller enklest å bruke hendene, men du kan også bruke en sleiv. Blir deigen veldig tørr tilsetter du bittelitt ekstra vann.
  • Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie. La deigen heve på kjøkkenbenken over natten, eller i 9-12 timer.
  • Neste dag er det bare å ha deigen over på et melet underlag. Dra den utover til et rektangel og brett inn hjørnene eller sidene mot midten. Gjenta et par ganger og du kjenner deigen blir mye fastere i konsistensen. Rull deigen utover til en pølse og del den i cirka 10 like store emner, som trilles utover til rundstykker. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett. Er deigen veldig klissete kan du også bare bruke et par spiseskjeer til å sette den direkte på stekebrettet.
  • Dekk til rundstykkene og la dem heve i 30-45 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Stek rundstykkene nest nederst i ovnen i 13-14 minutter, til dem er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på en rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*