Enkle og grove eltefrie rundstykker

Enkle og grove eltefrie rundstykker

Forrige helg, mens samboeren tok Felix ut på kveldens siste luftetur, bestemte jeg meg for å kaste sammen en deig til rundstykker. Jeg gjorde det enklest mulig og brukte derfor en pose med grovbakst jeg hadde stående i skapet. Mel (grovbakst), salt, bittelitt tørrgjær og vann var alt som skulle til, og og løpet av få minutter hadde jeg rørt sammen en svært enkel og eltefri rundstykkedeig. Da jeg stod opp lørdags morgen var det bare å trille ut rundstykkene, la de heve en liten halvtime mens jeg gikk ut med Felix, og sette de i ovnen idet vi kom tilbake.

Rundstykkene ble utrolig luftige og gode, og selv etter flere dager i brødboksen var de fortsatt saftige. Absolutt en verdig start på dagen.

På jakt etter litt mer inspirasjon til eltefri bakst? Sjekk noen av disse oppskriftene:

Lykke til med baksten!

Enkle og grove eltefrie rundstykker

  • 8. september 2017
  • 8-10 rundstykker
  • 10 hr
  • Skriv ut
Enkle og grove eltefrie rundstykker

Ingredienser

  • Enkle og grove eltefrie rundstykker
  • 550 gram grovbakst
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 4,5 dl vann

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha grovbakstmel, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kaldt vann og bland det lett sammen med en skje eller sleiv.
Steg 2
Dekk bollen med lokk eller plast, og la stå og heve på kjøkkenbenken natten over eller i minst 9-10 timer.
Steg 3
Hvelv deigen over på et godt melet underlag. Trykk deigen utover til et rektangel, og brett inn hjørnene mot midten som en konvolutt. Ha på litt mere mel ved behov og gjenta prosessen en gang til.
Steg 4
Form deigen til en pølse, som du deler opp i 8-10 like store emner. Form hvert emne til et rundstykke, legg de over på et bakepapirkledd stekebredd.
Steg 5
La rundstykkene hvile under et klede i ca 20-30 minutter.
Steg 6
Sett stekebrettet inn i en kald ovn, på midterste rille. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme, og la rundstykkene steke i ca 30-35 minutter til de er passe stekte. Siden jeg setter rundstykkene i en kald ovn er steketiden mye lengre enn om ovnen hadde vært forvarmet. Det er ikke noe i veien for å forvarme ovnen først, men reduser da steketiden til ca 12 minutter. Steketiden vil også variere litt fra ovn til ovn.
Steg 7
Avkjøles på rist.