Enkle og ekstra grove rundstykker

Enkle og ekstra grove rundstykker

Det siste halve året har det for det meste blitt eltefri bakst, så i dag bestemte jeg meg for å lage noen helt vanlige, enkle og ekstra grove rundstykker. Jeg er svært glad i eltefritt, men etter å ha smakt på disse nystekte rundstykkene så innser jeg at jeg iblant også må ty til den vanlige metoden en gang iblant.

Jeg har brukt fullkornshvetemel da jeg bakte disse rundstykkene, men du kan også benytte sammalt hvete (finmalt). Begge meltypene er 100% grovt, men fullkornshvetemelet er ekstra finmalt som gjør at baksten blir bedre å jobbe med og du får et bedre resultat. Dette er så klart min egne subjektive mening.

I følge brødskala-kalkulatoren til Opplysningskontoret for brød og korn så er disse rundstykkene ekstra grove, og kan derfor nytes med god samvittighet.

Tips! Pensle rundstykkene med egg og strø noen sesamfrø på toppen. Det både smaker godt og ser svært innbydende ut.

Rundstykkene ble både saftig og luftige, og er også ypperlige til å fryse ned. Tin de 10 minutter i stekeovnen på rundt 150 grader, og de smaker nesten som nystekte igjen.

Ekstra grove rundstykker

  • 10. september 2016
  • 20 rundstykker
  • 1 hr 30 min
  • Skriv ut
Enkle og ekstra grove rundstykker

Ingredienser

  • Ekstra grove rundstykker
  • 700 gram fullkornshvetemel
  • 200 gram siktet speltmel
  • 50 gram havrekli
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 7 dl melk
  • 3 ss rapsolje
  • 1,5 ts salt

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha mel, gjær og salt i en bolle.
Steg 2
Varm melken opp til den er fingervarm og tilsett havrekliet i melken. Ha melk og rapsolje i bollen sammen med melblandingen, og elt det hele sammen enten for hånd eller ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Beregn ca 10-15 minutter i eltetid, til du får en smidig deig. Deigen skal være litt klissete, dvs at den henger litt igjen i fingrene når du kjenner på den.
Steg 3
La deigen heve i ca 45-60 minutter.
Steg 4
Ha deigen utover et melet bakstbord. Er den fortsatt litt klissete kan du elte inn litt mer mel. Trill den ut til en avlang pølse, og del den opp i ca 20-22 like store emner. Trill hvert emne ut til runde eller avlange rundstykker og fordel de på to bakepapirkledde stekebrett. Legg et klede over og la rundstykkene etterheve i ca 30 minutter.
Steg 5
Stek rundstykkene på 210 grader, midt i ovnen, i ca 12-15 minutter.
Steg 6
Avkjøles på rist.