
I dag tenkte jeg å publisere en oppskrift på et mer bærekraftig alternativ til den meksikanske klassikeren guacamole. I denne oppskriften er nemlig avokadoen byttet ut med erter, som er et bedre alternativ til avokado. Si hei til oppskriften på ertemole.
Smaken blir jo naturligvis ikke den samme som i en klassisk guacamole, så dersom du lager denne og forventer den skal smake som en vanlig guacamole så må jeg skuffe deg. Jeg har derimot tilført litt ekstra olje for en kremet konsistens (avokado inneholder jo mye olje), samt piffe den opp med litt lime, chili og løk. I tillegg må det jo også nevnes at erter både er billigere enn avokado og er rik på både protein og fiber.
Hvorfor er avokado lite bærekraftig?
Selv om avokado anses som mindre bærekraftig, når vi sammenligner den med mye annet frukt og grønt, så kommer den fortsatt bedre ut enn kjøtt. Men hva er det som egentlig har ført til at den har fått et litt dårligere rykte:
- Vann. Avokadoen trenger mye vann ved dyrking, og dyrkes gjerne i deler av verden hvor det allerede er vannmangel.
- Sprøytemidler. Bruken av gjødsel og sprøytemidler for skylden for at det spres sykdommer til befolkningen som bor i nærheten av plantasjene.
- Fraktes langt. Avokadoene du finner i butikken kommer i hovedsak fra Chile og Peru, og i mindre grad fra blant annet Columbia, Kenya, Mexico og Spania i sesongovergangene.
Er du klar for et litt mer bærekraftig tilbehør til tacoen, eller på brødskiva? Test ut denne oppskriften på ertemole.
Fantastisk ! Tåler ikke avokado og elsker etter. God ide med ertemole 🙂