Ertemole (guacamole av erter)

Lages på: 15 minutter Nivå: Enkel
Ertemole

I dag tenkte jeg å publisere en oppskrift på et mer bærekraftig alternativ til den meksikanske klassikeren guacamole. I denne oppskriften er nemlig avokadoen byttet ut med erter, som er et bedre alternativ til avokado. Si hei til oppskriften på ertemole.

Smaken blir jo naturligvis ikke den samme som i en klassisk guacamole, så dersom du lager denne og forventer den skal smake som en vanlig guacamole så må jeg skuffe deg. Jeg har derimot tilført litt ekstra olje for en kremet konsistens (avokado inneholder jo mye olje), samt piffe den opp med litt lime, chili og løk. I tillegg må det jo også nevnes at erter både er billigere enn avokado og er rik på både protein og fiber.

Hvorfor er avokado lite bærekraftig?

Selv om avokado anses som mindre bærekraftig, når vi sammenligner den med mye annet frukt og grønt, så kommer den fortsatt bedre ut enn kjøtt. Men hva er det som egentlig har ført til at den har fått et litt dårligere rykte:

  • Vann. Avokadoen trenger mye vann ved dyrking, og dyrkes gjerne i deler av verden hvor det allerede er vannmangel.
  • Sprøytemidler. Bruken av gjødsel og sprøytemidler for skylden for at det spres sykdommer til befolkningen som bor i nærheten av plantasjene.
  • Fraktes langt. Avokadoene du finner i butikken kommer i hovedsak fra Chile og Peru, og i mindre grad fra blant annet Columbia, Kenya, Mexico og Spania i sesongovergangene.

Er du klar for et litt mer bærekraftig tilbehør til tacoen, eller på brødskiva? Test ut denne oppskriften på ertemole.

Ertemole (guacamole av erter)

0 fra 0 vurderinger
Type rett: TilbehørNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 200 gram 200 frosne erter

  • 1 fedd 1 hvitløk

  • 1/4 stk 1/4 rød chili

  • 2 stilker 2 vårløk

  • 1 stk 1 lime

  • 1/4 dl 1/4 olivenolje

  • 1/2 dl 1/2 nøytral olje

  • frisk koriander (valgfritt)

  • 1 ts 1 salt

  • 1/2 ts 1/2 pepper

Fremgangsmåte

  • Kok opp lettsaltet vann, og ha i de frosne ertene. La de koke i et minutt eller to, før de så has over i et dørslag.
  • Skrell hvitløksfeddet og skrap bort frøene fra innsiden av chilien. Finhakk hvitløksfeddet, chilien og vårløksstilkene.
  • Ha ertene, hvitløksfeddet, chilien og vårløken i en bolle. Skvis over saften fra en lime og tilsett olivenolje og nøytral olje (hold igjen litt av oljen til å begynne med). Bruk en stavmikser eller foodprosessor til å lage en jevn puré. Juster konsistensen på ertemolen ved å eventuelt tilsette mer olje.
  • Ha i friske korianderblader, og kjør den sammen noen sekunder. Smak til med salt og pepper. Sett ertemolen kjølig frem til servering.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Én kommentar

  1. Fantastisk ! Tåler ikke avokado og elsker etter. God ide med ertemole 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*