Falafel i pita med tzatziki

Falafel i pita

I det siste har jeg forsøkt å bli flinkere til å lage kjøttfrie middager. Ikke fordi jeg har planer om å bli vegetarianer, men fordi jeg tror vi alle har godt av å spise litt mindre kjøtt, både med tanke på miljøhensyn og bærekraft.

Vegetarretter behøver slett ikke være kjedelig, bare ta falafel som et eksempel. Da snakker jeg ikke om de tørre og harde klumpene du finner i salatbaren på jobb, som folk for det meste tar til forveksling i å være kjøttboller. Snakk om å bli skuffet. Nei, jeg tenker på skikkelig gode hjemmelagede falafler, knasende sprø på utsiden og myke inni. Rett og slett utrolig digg!

Sprø falafel

Denne gangen ble falaflene servert sammen med tzatziki, grønnsaker og pitabrød. Tok meg ikke tid til å lage pitabrødene selv, men kjøpte en fullkornsvariant på butikken. Om du har litt bedre tid enn meg så har jeg også en oppskrift på grove pitabrød på bloggen. I stedet for å steke falaflene i olje i en panne, så valgte jeg denne gangen å bruke stekeovnen, dette med stort hell. Dette og flere andre tips fikk jeg da jeg leste dette innlegget hos Green Bonanza.

Server sprø falafler i pitabrød med frisk salat og deilig tzatziki. Håper det faller i smak!

Falafel i pita med tzatziki

Falafel i pita

Ingredienser

  • 2 bokser (a 400 gram) kikerter
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss persille
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts korianderfrø
  • 1/4 ts kardemommekjerner
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1 ts flaksalt
  • Kvernet pepper
  • 1 egg
  • 1/2 ts bakepulver
  • 6-8 ss hvetemel

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha to bokser med kikerter i et dørslag, skyll av de og la de stå og tørke mens du gjør klar resten. Siden jeg brukte ferdig bløtlagte kikerter i denne oppskriften har jeg også tilsatt egg og litt ekstra mel for å få de til å henge godt sammen.
Steg 2
Rens løk og hvitløk, som grovkuttes før du har det i en matmølle eller foodprosessor. Følg på med kikertene og resten av ingrediensene. Du kan gjerne holde igjen et par spiseskjeer av melet. Kjør ingrediensene sammen til du har en formbar masse, men ikke hard masse. Tilsett mer mel ved behov, og smak deg frem til riktig mengde salt og pepper. Om du har kikertermel kan du gjerne bruke det istedenfor hvetemel.
Steg 3
Ha olivenolje i en ildfastform. Form kikertermassen til ca 12 like store falafler i ildfastformen. Trykk de gjerne litt ned, slik at du får en større flate over og under.
Steg 4
Ha over litt olivenolje, og sett i forvarmet ovn (210 grader, vanlig over og undervarme). Etter 25 minutter tar du ut formen, snur alle falaflene, har over litt mer olivenolje og steker de ytterligere 25 minutter. Hold et øye med falaflene underveis, og synes du ikke at de blir sprøe så kan du skru på varmluft mot slutten av steketiden.
Steg 5
Mens du venter har du nok av tid til å gjøre klar både grønnsaker og tzatziki. Oppskrift på tzatzikien finner du på denne siden.
Steg 6
Så snart falaflene er ferdigstekte tar du ildfastformen ut av ovnen, og bytter den ut med pitabrødene. Disse trenger bare noen minutter steketid så her er det bare å følge med.