Falafel med tahinidressing

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Middels
Falafler med tahinidressing

Falafel er populær hurtigmat i Midtøsten, og er små og stekte kuler, laget av en masse av kikerter og/eller favabønner, og en rekke krydre.

I denne oppskriften har jeg hatt falafelene i pitabrød, sammen med en tahinidressing og friske grønnsaker. Kombinasjonen av falafler, tahini, friske grønnsaker og granateple er helt fantastisk godt, og rett og slett en innertier av en kjøttfri middagsrett! Får du ikke tak i tahini kan du heller lage en tzatziki istedenfor.

Jeg har tidligere laget falafler med kikerter i lake (kokte), men jeg synes aldri konsistensen helt riktig. Smaken blir god, men de blir gjerne soggy eller har lett for å falle fra hverandre. Jeg har forsøkt å tilsette både hvetemel, kikertermel, egg mm, men blir liksom aldri fornøyd. Så denne gangen tok jeg meg tiden med å bruke tørre kikerter. De bløtla jeg dagen i forveien, men utover det så var det egentlig ikke noe ekstra arbeid. Skal si det ble en helt annen opplevelse, og hvert de ekstra minuttene med forberedelsene det tok.

Siden jeg i denne oppskriften ikke brukte kikerter i lake, altså allerede kokte, så er det viktig at falaflene varmebehandles tilstrekkelig. Ellers vil de få denne råsmaken når du spiser de. Her er nok det mest vanlige å frityrsteke de til de er gjennomstekte. Noen foretrekker sikkert å pannesteke de, eller bruke stekeovnen. Jeg skal innrømme at jeg er ikke så kjempeglad i frityrstekt mat selv, og valgte derfor for en slags kombinasjon. Først steker jeg falaflene i en gryte med godt med olje. Etter at falaflene er godt stekte på alle sidene legger jeg de over på et stekebrett, og steker de så i ovnen i 25-30 minutter. Ved å gjøre det på denne måten så får jeg den sprø konsistensen som jeg vil ha på utsiden, samtidig som at jeg sikrer at de er stekte tvers gjennom. Mens falaflene står i ovnen har jeg tid til å gjøre klart resten.

Hadde jeg hatt litt bedre tid så skulle jeg definitivt laget pitabrødene selv. Kanskje laget flate pitabrød, istedenfor de ubrukelige variantene man finner i frysedisken. Oppskriften er nok til rundt 3 personer.

Håper du ble inspirert til å teste denne oppskriften!

Falafler
Banner - Mat du blir glad av

Falafel med tahinidressing

5 fra 1 vurdering
Type rett: MiddagKjøkken: MidtøstenNivå: Middels
Porsjoner

24

falafler
Tilberedning

30

minutter
Steketid

30

minutter
Bløtlegging

24

timer 

Falafel er hurtigmat fra Midtøsten. Dette er små og stekte kuler, laget av en masse av kikerter og/eller favabønner, og en rekke krydre.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 200 gram 200 tørre kikerter

  • 1/2 stk 1/2 rødløk

  • 3 fedd 3 hvitløk

  • 15 gram 15 bladpersille

  • 1 ts 1 bakepulver

  • 1 ts 1 chillipulver

  • 1 ts 1 malt koriander

  • 1 ts 1 malt spisskummen

  • 1/4 ts 1/4 allehånde

  • 1/4 ts 1/4 kanel

  • 1/4 ts 1/4 hvit pepper

  • 1 ts 1 salt

  • Olje, til steking

  • Tahinidressing
  • 1,5 dl 1,5 gresk yoghurt

  • 1 ss 1 tahini

  • 1 fedd 1 hvitløk

  • 1/2 plante 1/2 frisk mynte

  • 1 ss 1 sitronsaft

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • Hvit pepper

  • Tilbehør
  • 6 stk 6 pitabrød

  • 1/2 stk 1/2 agurk

  • 1/2 stk 1/2 crispisalat

  • 1/2 stk 1/2 granateple

Fremgangsmåte

  • Bløtlegg kikertene i rikelig med kaldt vann et døgn i forveien.
  • Når det er på tide å lage falaflene så heller du av alt vannet fra kikertene. Ha alle ingrediensene til kikertene, med unntak av olje, i en foodprosessor og kjør sammen til du har en finmost deig. Rødløken må du gjerne skrelle og dele i litt større biter før du har den i foodprosessoren, om det gjør det lettere. “Falafeldeigen” skal nå ha være en masse som kan formes til kuler.
  • Sett stekeovnen på 200 grader, varmluft.
  • Ha olje i en gryte, slik at hele bunnen er godt dekket. Bruk hendene og form runde små falafler. Legg de forsiktig i gryten. De kan trykke de litt ned med en stekespade om du ønsker, selv ønsket jeg å ha de mest mulig runde.
  • Stek de noen minutter på forholdsvis høy varme (oljen bør være opp mot 180 grader), til de har fått en fin stekeskorpe over det hele. Beregn et par minutter på hver side. Etter hvert som de er ferdigstekte legger du de over på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Når alle falaflene ligger på stekebrettet setter du det midt i ovnen. Stek falaflene videre i 10-15 minutter, før du så snur de og steker 10 minutter til.
  • Mens falaflene står i ovnen har du tid til å lage tahinidressingen. Det er heller ikke noe i veien for å lage den i forkant om du ønsker det. Bland sammen gresk yoghurt, tahini, finhakket hvitløk, mynte, sitronsaft, salt og pepper i en skål. La den stå kjølig frem til servering.
  • Gjør klart tilbehøret. Skyll salat og agurk, og del agurken opp i biter. Rens granateplet.
  • Når falaflene nærmer seg ferdige kan du hive inn pitabrødene i ovnen, på en rist eller et eget stekebrett.
  • Server falaflene i pitabrød, med tahinidressing og friske grønnsaker. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Dette ser spennende ut. Strever med å få til gode falafel selv.
    Hvordan bør de stekes om jeg vil gjøre de litt sunnere uten å steke de i mye olje først?

    • Rolf-Anders Vollan

      Vet det er vanskelig å få sprø falafler hvis man ikke steker de i olje først. Ville forsøkt å reduserer oljemengden, kanskje heller pensle de, stekt de i pannen og deretter varmluft i stekeovnen. Har ikke så mange andre gode tips er jeg redd.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*