
Falafel er populær hurtigmat i Midtøsten, og er små og stekte kuler, laget av en masse av kikerter og/eller favabønner, og en rekke krydre.
I denne oppskriften har jeg hatt falafelene i pitabrød, sammen med en tahinidressing og friske grønnsaker. Kombinasjonen av falafler, tahini, friske grønnsaker og granateple er helt fantastisk godt, og rett og slett en innertier av en kjøttfri middagsrett! Får du ikke tak i tahini kan du heller lage en tzatziki istedenfor.
Jeg har tidligere laget falafler med kikerter i lake (kokte), men jeg synes aldri konsistensen helt riktig. Smaken blir god, men de blir gjerne soggy eller har lett for å falle fra hverandre. Jeg har forsøkt å tilsette både hvetemel, kikertermel, egg mm, men blir liksom aldri fornøyd. Så denne gangen tok jeg meg tiden med å bruke tørre kikerter. De bløtla jeg dagen i forveien, men utover det så var det egentlig ikke noe ekstra arbeid. Skal si det ble en helt annen opplevelse, og hvert de ekstra minuttene med forberedelsene det tok.
Siden jeg i denne oppskriften ikke brukte kikerter i lake, altså allerede kokte, så er det viktig at falaflene varmebehandles tilstrekkelig. Ellers vil de få denne råsmaken når du spiser de. Her er nok det mest vanlige å frityrsteke de til de er gjennomstekte. Noen foretrekker sikkert å pannesteke de, eller bruke stekeovnen. Jeg skal innrømme at jeg er ikke så kjempeglad i frityrstekt mat selv, og valgte derfor for en slags kombinasjon. Først steker jeg falaflene i en gryte med godt med olje. Etter at falaflene er godt stekte på alle sidene legger jeg de over på et stekebrett, og steker de så i ovnen i 25-30 minutter. Ved å gjøre det på denne måten så får jeg den sprø konsistensen som jeg vil ha på utsiden, samtidig som at jeg sikrer at de er stekte tvers gjennom. Mens falaflene står i ovnen har jeg tid til å gjøre klart resten.
Hadde jeg hatt litt bedre tid så skulle jeg definitivt laget pitabrødene selv. Kanskje laget flate pitabrød, istedenfor de ubrukelige variantene man finner i frysedisken. Oppskriften er nok til rundt 3 personer.
Håper du ble inspirert til å teste denne oppskriften!


Dette ser spennende ut. Strever med å få til gode falafel selv.
Hvordan bør de stekes om jeg vil gjøre de litt sunnere uten å steke de i mye olje først?
Vet det er vanskelig å få sprø falafler hvis man ikke steker de i olje først. Ville forsøkt å reduserer oljemengden, kanskje heller pensle de, stekt de i pannen og deretter varmluft i stekeovnen. Har ikke så mange andre gode tips er jeg redd.