Fårikål

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Enkel
Fårikål av lammelår

Fårikål er en rett de fleste nordmenn har et forhold til og er kanskje en av de mest særnorske matrettene vi har. Faktisk ble fårikål kåret til nasjonalrett på 1970-tallet og fra 1997 fikk denne retten sin egen dag her i Norge, “Fårikålens dag”, som markeres siste torsdag i september.

Som barn syntes jeg faktisk ikke fårikål var noe særlig. Jeg syntes det var ganske smakløst og kjedelig, og konsistensen på den bløte kålen gjorde at det ikke akkurat var jubel i heimen når dette kom på middagsbordet. Nå i senere tid har jeg derimot endret syn på denne norske tradisjonsretten, og har de siste årene invitert venner over på fårikålmiddager.

Dette er en helt ordinær og tradisjonell oppskrift på fårikål. Jeg har ikke noe i mot å eksperimentere litt med de norske tradisjonsrettene, men før jeg kan gjøre det må jeg nesten publisere den originale oppskriften. Jeg har derimot hatt litt hvetemel mellom lagene i fårikålen, for å få en litt tykkere jevning. Dette er helt valgfritt.

En forskjell fra hva du kanskjer er vant til, er at jeg brunet kjøttet veldig kjapt først. Kjøttet skal ikke bli gjennomstekt, men trenger kun en liten stekeskorpe på begge sidene. Stekte proteiner setter en ekstra god smak på kjøttet.

Tips! Det er mange som foretrekker å koke ferdig fårikålen dagen i forveien. Da får smakene satt seg mye bedre, og det er enklere å beregne koketiden før du skal servere den.

Fårikål

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

15

minutter
Koketid

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Fårikål
  • 2 kg fårikålkjøtt eller lammelår i skiver

  • Olje, til steking

  • 2 kg hodekål

  • 2 ss pepper

  • 1,5 ss salt

  • 3 ss hvetemel

  • 4 dl vann

  • Tilbehør
  • Kokte poteter

  • Frisk persille

Fremgangsmåte

  • Stek lammet noen få minutter i litt olje i en varm stekepanne. Kjøttet er ferdigstekt når du har fått en stekeskorpe på begge sidene.
  • Fjern det aller ytterste laget fra kålen, og del den i to slik at du har halve stilken i hver halvdel. Skjær videre hver halvdel i fire eller seks båter, avhengig av kålen størrelse.
  • Legg lammekjøtt og kål lagvis i en stor kasserolle. Start med lammekjøttet og pass på at fettsiden er ned (avhengig av type kjøttstykker). Strø salt, pepper og litt hvetemel mellom hvert av lagene.
  • Hell på vann. Kok opp og la fårikålen koke på lav varme i 3-4 timer til kjøttet er mørt, og løsner enkelt fra beinene. La den koke under lokk. Tilsett mer væske ved behov. Tradisjonell fårikål serveres rykende varm med kokte poteter og et lite dryss av frisk persille. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Kari Egeberg

    Gode oppskrifter med fin beskrivelse av fremgangsmåten. Liker veldig godt krydder sammensettingen i de rettene jeg har prøvd.👍

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for svært hyggelig tilbakemelding. Jeg forsøker bestandig å gi en god beskrivelse av fremgangsmåten, slik at flest mulig kan følge oppskriftene mine uansett utgangspunkt. Igjen tusen takk 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*