Fastelavnsboller med krem og syltetøy

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Fastelavensboller med krem og syltetøy

Jeg lurer på om jeg har gått glipp av noe helt vesentlig i barndommen, for det eneste jeg kommer på når det gjelder fastelavn er fastelavnsris. Fastelavnsbolle er med andre ord ikke noe jeg har vokst opp med. Derfor tenkte jeg at nå som jeg har laget fastelavnsbolle så må jeg gjøre den litt tradisjonell, med krem og syltetøy. For man må jo ikke fylle de med syltetøy og krem, jeg ser at noen velger å legge et sjokoladedetrekk oppå bollene, eller kanskje fylle de med sjokoladekrem, bringebærkrem eller hva enn som frister best.

Og til deg som lurer på hva fastelavnsbolle er, så er det en hvetebolle fylt med pisket krem og syltetøy som blir servert på fastelavnssøndag.

Når det gjelder selve hvetebollene så har jeg brukt denne oppskriften, som etter min mening gir utrolig saftige og luftige boller.

Hveteboller (uten egg)

Håper fastelavnsbollene faller i smak!

Fastelavnsboller med krem og syltetøy

0 fra 0 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Enkel
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Porsjoner

10

boller
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

12

minutter
Totalt

3

timer 

Ingredienser

  • Hveteboller
  • 10 dl hvetemel

  • 6 ss sukker

  • 2 ts kardemomme

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 4 dl melk

  • 100 gram romtemperert smør

  • Fyll
  • 3 dl kremfløte

  • 1 stk vaniljestang

  • 10 ss jordbærsyltetøy

  • Melis

Fremgangsmåte

  • Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett kald melk eller lunken(max 20 grader) og elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt deigen først i 15-20 minutter på lav hastighet. Dersom du elter for hånd kan du gjerne legge på noen minutter. Jeg har erfart at resultatene blir mye bedre ved å bruke kald væske når jeg setter deigen. Temperaturen på deigen vil uansett øke mens du bruker kjøkkenmaskin.
  • Tilsett terninger av romtemperert smør mens du fortsetter å elte deigen. Elt deigen videre til smøret er godt jobbet inn og den begynner å slippe bakstbollen igjen. Gjør en glutentest ved å dra i deigen. Dersom du kan dra i den uten at den ryker er den ferdig.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
  • Velt den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Dra den utover et par gangen for så å brette kantene inn i mot midten. Min erfaring var at jeg ikke trengte å jobbe inn noe ekstra mel i deigen for å kunne jobbe med den. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Dekk til stekebrettet med et klede og la bollene etterheve i cirka 45 minutter.
  • Pensle bollene med sammenvispede egg. Stek hvetebollene i forvarmet ovn (midterste rille) i cirka 10-12 minutter, på 225 grader. Avkjøles på rist.
  • Pisk kremfløte sammen med frøene fra vaniljestang til myk krem. Del bollene i to og smør et lite lag med jordbærsyltetøy på den nederste delen. Følg på med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Sikt melis over bollene rett før servering. Håper fastelavnsbollene faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*