Fastelavnsboller med krem og syltetøy

Fastelavensboller med krem og syltetøy

Jeg lurer på om jeg har gått glipp av noe helt vesentlig i barndommen, for det eneste jeg kommer på når det gjelder fastelavn er fastelavnsris. Fastelavnsbolle er med andre ord ikke noe jeg har vokst opp med. Derfor tenkte jeg at nå som jeg har laget fastelavnsbolle så må jeg gjøre den litt tradisjonell, med krem og syltetøy. For man må jo ikke fylle de med syltetøy og krem, jeg ser at noen velger å legge et sjokoladedetrekk oppå bollene, eller kanskje fylle de med sjokoladekrem, bringebærkrem eller hva enn som frister best.

Og til deg som lurer på hva fastelavnsbolle er, så er det en hvetebolle fylt med pisket krem og syltetøy som blir servert på fastelavnssøndag.

Fastelavnsbolle med krem og syltetøy

Når det gjelder selve hvetebollene så har jeg brukt denne oppskriften, som etter min mening gir utrolig saftige og luftige boller.

Hveteboller (uten egg)

Håper fastelavnsbollene faller i smak!

Fastelavnsboller

Fastelavnsbolle

Ingredienser

 • Hveteboller
 • 10 dl hvetemel
 • 6 ss sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 4 dl melk
 • 100 gram romtemperert smør
 • Fyll
 • 3 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang
 • 10 ss jordbærsyltetøy
 • Melis

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett kald melk (eller melk oppvarmet til cirka 20 grader) og elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt deigen først i minst 10 minutter på lav hastighet. Dersom du elter for hånd kan du gjerne legge på noen minutter. Jeg har erfart at resultatene blir mye bedre ved å bruke kald væske når jeg setter deigen. Temperaturen på deigen vil uansett øke mens du bruker kjøkkenmaskin.
Steg 2
Tilsett terninger av romtemperert smør mens du fortsetter å elte deigen. Elt deigen videre til smøret er godt jobbet inn og den begynner å slippe bakstbollen igjen. Elt videre i cirka 15-20 minutter. Gjør en glutentest ved å dra i deigen. Dersom du kan dra i den uten at den ryker er den ferdig.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
Steg 4
Velt den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Dra den utover et par gangen for så å brette kantene inn i mot midten. Min erfaring var at jeg ikke trengte å jobbe inn noe ekstra mel i deigen for å kunne jobbe med den. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
Steg 5
Dekk til stekebrettet med et klede og la bollene etterheve i cirka 45 minutter.
Steg 6
Pensle bollene med sammenvispede egg. Stek hvetebollene i forvarmet ovn (midterste rille) i cirka 10-12 minutter, på 225 grader. Avkjøles på rist.
Steg 7
Pisk kremfløte sammen med frøene fra vaniljestang til myk krem. Del bollene i to og smør et lite lag med jordbærsyltetøy på den nederste delen. Følg på med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Sikt melis over bollene rett før servering. Håper fastelavnsbollene faller i smak!