Favorittform med potetmos

Lages på: 45 minutter Nivå: Middels
Favorittform med potetmos

I dag deler jeg oppskriften på en av favorittmiddagene mine, og er perfekt når helgen står for tur. Formretten er en slags omvendt shepherd’s pai, men synes favorittform med potetmos var et mer passende navn.

Mens shepherd’s pai har et lokk av potetmos har jeg valgt å lage en mos av potet og blomkål  i bunnen. Deretter har jeg fulgt på med en hjemmelaget kjøttsaus/-base, som jeg også blandet inn litt sukkererter og brokkoli i, før jeg så toppet det hele med en liten neve revet hvitost. Sausen har jeg hatt litt chili og kajennepepper oppi, og gir et akkurat passe fraspark nå som det går mot litt kjøligere tider.

Ta gjerne også en titt på noen av de andre formrettene du finner her på bloggen.

Håper oppskriften faller i smak og at denne retten også blir din favorittform. Enjoy!

Favorittform med potetmos

3 fra 3 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Middels
Porsjoner

8

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Kjøttsaus
  • 800 gram 800 karbonadedeig

  • 1 stk 1 gul løk

  • 1 stk 1 rød chili

  • 1 boks 1 (á 400 gram) hermeitiske tomater

  • 1 ss 1 fersk oregano

  • 1 stk 1 terning grønnsaksbuljong

  • 1/4 ts 1/4 kajennepepper

  • 30 gram 30 chorizo

  • Salt og pepper

  • 1/2 pakke 1/2 sukkererter

  • 1/2 stk 1/2 brokkoli

  • 150 gram 150 revet hvitost

  • Potet og blomkålmos
  • 7 stk 7 poteter

  • 1 stk 1 blomkål

  • 1 ss 1 smør

  • 1/2 dl 1/2 melk

  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • så i gang med potet- og blomkålmosen, siden grønnsakene trenger rundt 20 minutters koketid. Hvis du ikke er så glad i blomkål kan du enten erstatte den med pastinakker, eller bytte den ut med poteter. Potetene deles i to og kokes i lettsaltet vann i ca 20 minutter, litt avhengige av størrelse og type. Når det er ca 8 minutter igjen av koketiden har du oppi buketter av blomkål.
  • Mens potetene koker setter du i gang med kjøttsausen. Stek karbonadedeigen, gjerne i to omganger slik at du får nok høy varme i pannen. Jeg bruker ofte karbonadedeig av storfe, som har et lavere fettinnhold en eksempelvis kjøttdeig.
  • Når siste del av karbonadedeigen er halvveis stekt tilsetter du finhakket løk og chili. Chilien deler jeg i to og fjerner frøene før jeg finhakker den. Du kan beholde frøene, men det gjør retten mye sterkere! Surr løk og chili sammen med karbonadedeigen til at løken er blank og fin.
  • Tilsett så en boks med hakkede tomater, en liten boks hermetiske cherry tomater, litt fersk og finhakket oregano og en buljongterning. La gryten koke i ca 5 minutter slik at smakene får satt seg litt.
  • Ha så oppi biter av chorizo og smak deg frem med kajennepepper, salt og pepper. Ta kasserollen av platen og bland inn oppskåret sukkererter og små buketter av brokkoli.
  • Hell vannet av potetene og blomkålen (dersom de er ferdigkokte), og bruk en stavmikser til å lage en jevn puré/mos. Ha oppi melk, smør, salt og pepper, og rør det sammen med en sleiv.
  • Legg potetmosen som et lag i bunnen av en ildfastorm. Fordel kjøttsausen over potetmosen og strø en liten neve revet hvitost på toppen. Sett formen midt i ovnen i ca 15 minutter, til osten begynner å bli gylden. La den ferdigstekte ovnsretten stå ca 10 minutter ute av ovnen, så slipper du både å brenne deg og den får satt seg litt.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*