Firkløverkake

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Firkløverkake

I går kunne du se meg lage Firkløverkake på Instastory, og mange av dere lot dere begeistre av denne sjokoladekaken. Dette er en kake jeg egentlig i lang tid har hatt et ønske om å lage, men aldri helt funnet en passende anledning å lage den til. Men i dag (1. mai) har jeg bursdag, så da måtte det kake til.

Firkløverkaken har fått sitt navn fordi jeg bruker Firkløver-sjokolade i glasuren. Dette er heller ikke en helt vanlig glasur, men en glasur laget av sukker, smør, fløte og sjokolade, som har kokt sammen til en en slags deilig karamell. Er du ikke så stor fan av Firkløver kan du alltids bruke en annen sjokolade om du ønsker.

Inni denne kaken har jeg fylt den med hjemmelaget vaniljekrem, som jeg har blandet sammen med litt vispet krem. Om du synes det blir mye styr å lage den selv, så kan du også kjøpe ferdig vaniljekrem på butikken. Smaken blir jo ikke nøyaktig den samme, men det er lov å ta noen snarveier iblant 😉 Jeg brukte halvparten av vaniljekremen og fyllet i kaken, så du kan vurdere å halvere oppskriften på fyll og vaniljekrem.

Kaken kan fint lages en dag eller to i forveien, men må oppbevares kjølig frem til servering.

Håper du lot deg overbevise om å teste denne Firkløverkaken.

Firkløverkake

4.2 fra 25 vurderinger
Type rett: KakerNivå: Middels
Porsjoner

12

porsjoner
Tilberedning

1

time 
Steketid

40

minutter
Avkjøling

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 5 stk romtempererte egg

  • 200 gram sukker (gjerne finkornet)

  • 125 gram smør

  • 50 gram kokesjokolade (helst 50% mørk)

  • 1/2 ts kaffepulver

  • 140 gram hvetemel

  • 1 1/2 ts bakepulver

  • Vaniljekrem
  • 2 1/2 dl kremfløte

  • 2 1/2 dl melk

  • 100 gram sukker

  • 1/2 stk vaniljestang

  • 35 gram maizenna

  • 4 stk eggeplommer

  • Fyll
  • 2 dl kremfløte

  • Vaniljekremen

  • Glasur
  • 100 gram smør

  • 1 1/2 dl kremfløte

  • 100 gram sukker

  • 200 gram Firkløversjokolade

Fremgangsmåte

  • Kakebunnen
    Sett stekeovnen på 180 grader, vanlig over og undervarme. Finn frem en springform med en diameter på cirka 23 cm. Kle bunnen med bakepapir og smør inn sidene med smør.
  • Visp eggene og sukkeret til tykk eggedosis. Har du en veldig kraftig kjøkkenmaskin bør du ikke bruke full hastighet.
  • Smelt smøret i en liten kjele på lav varme og ha i hakket kokesjokolade. Når sjokoladen og smøret har smeltet har du i instant kaffepulver (nescafé eller lignende). Har du ikke kaffepulver kan du også bruke bittelitt helt finmalt kaffe.
  • Mål opp og bland melet og bakepulveret i en skål.
  • Når eggedosisen er tykk og luftig sikter du i melet mens du vender det inn med en slikkepott. Tilsett så sjokoladeblandingen og fortsett å vend med slikkepotten til du har blandet alt godt. Grunnen til at du skal bruke slikkepotten til å vende inn ingrediensene er at da beholder du mye av luften i eggedosisen.
  • Hell røren over i springformen. Sett formen på en rist og stek kaken nest nederst i forvarmet ovn i cirka 40 minutter. Steketiden vil variere, hos meg tok det 38 minutter. Stikk en kakepinne, coctailpinne, grillpinne eller noe annet for å se om bunnen er ferdig. Dersom det ikke sitter røre igjen på pinnen er kaken ferdigstekt.
  • Avkjøl kaken i formen, men legg et klede over.
  • Vaniljekrem
    Mens bunnen steker har du tid til å lage vaniljekremen. Tidligere har jeg publisert en godt forklart oppskrift på vaniljekrem, men her kommer den kort fortalt.
  • Skrap frøene ut av en halv vaniljestang. Ha melk, fløte, sukker og vaniljestang (frø og belg) i en liten kjele og kok opp blandingen under omrøring. La den trekke i 10 minutter for å hente ut smaken fra vaniljen.
  • Visp sammen eggeplommer og maizenna i en bolle. Hell forsiktig den varme melken i bollen mens du visper. Når all melken er tilsatt heller du alt sammen tilbake i kjelen.
  • Kok opp blandingen mens du visper kontinuerlig. Ta vaniljekremen av varmen idet du ser de første boblene. Hell kremen over i en skål, legg plastfolie nedpå kremen og avkjøl den i kjøleskapet.
  • Montering
    Når bunnen er helt avkjølt og vaniljekremen er kaldt kan du starte monteringen. Del bunnen i to, slik at du har to like store bunner. Et godt tips er å snu kaken opp ned på et kakefat, siden bunnen gjerne er penere enn toppe av kaken.
  • Gjør klart fyllet. Ha kremfløten i en bolle, og visp den til myk krem. Om du har halvert mengden vaniljekrem må du også husk å halvere mengden fløte. Ha vaniljekremen i en annen bolle og visp den opp så den blir myk. Bland vaniljekremen med den myke kremen og visp forsiktig du til får en tykkere konsistens. Vær forsiktig at du ikke visper til du har smør.
  • Bre halvparten av fyllet utover den nederste kakebunnen og legg den andre bunnen over.
  • Glasur
    Ha smør, kremfløte, sukker og grovhakket Firkløversjokolade i en kjele. Varm blandingen til alle ingrediensene er smeltet, og la glasuren koke i 8-10 minutter til den tykner og blir karamellaktig. Her er det viktig at du bruker en visp og visper kontinuerlig, slik at det ikke brenner seg.
  • Glasuren er ganske tynnflytende mens den fortsatt er varm. Et smart tips er å fylle litt kaldt vann i oppvaskkummen og sette kjelen nedi vannet for å avkjøle den hurtig. Du vil se at det tar ikke lange tiden før at glasuren tykner. Vær forsiktig så du ikke får vann i glasuren.
  • Bre glasuren utover kaken, og sett kaken kjølig frem til servering. Håper Firkløverkaken faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

4 Kommentarer

  1. Hei ! Lurer på om det er nødvendig med sukker i glasuren i tillegg til sjokoladen ? Det blir jo veldig søtt. Kan jeg droppe sukkeret ?

    • Rolf-Anders Vollan

      Litt usikker på om glasuren vil karamellisere seg på samme måte uten sukkeret. Men du kan jo også bare smelte alt til glasuren (uten sukkeret) og la den avkjøle seg litt til den tykner.

  2. Hei igjen. Hvis jeg skal ha formen i 26 cm, hvor mye av disse ingrediensene bør jeg ha ? Tusen takk

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*