Fiskegrateng med laks og makaroni 

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Laksegrateng med makaroni

I dag deler jeg en oppskrift på en enkel fiskegrateng med laks og makaroni (eller laksegrateng om du vil). I motsetning til mange andre fiskegratenger, bestemte jeg meg for å lage en lettvint-variant. Da er det kanskje en større sjans for at du ikke synes denne oppskriften blir for omstendelig. Vanligvis ville jeg kokt fisken på forhånd, og vendt inn stivpiskede eggehviter i gratengen for et ekstra luftig resultat. Denne gangen brukte jeg rå laks som jeg kuttet opp i små terninger, samt bare vispet eggene inn i hvitsausen. Og vet du hva, det gikk kjempefint. Det ble kanskje ikke like luftig som det ville blitt med stivpiskede eggehviter, men jeg sparte meg for både tid og ekstra oppvask. Ønsker du en mer tradisjonell oppskrift kan jeg anbefale denne oppskriften på hjemmelaget fiskegrateng.

I denne fiskegratengen har jeg brukt laks, men du kan også bruke andre typer fisk om du ønsker. Både torsk, sei, ørret, kveite passer fint. Og har du noen kokte fiskerester liggende, så er det ypperlig å bruke i en fiskegrateng. Ellers har jeg i denne oppskriften tilsatt litt parmesan i ostesausen, for å gi en ekstra god smak på sausen. Jeg drysset også litt panko på toppen, for å gi litt ekstra krønsj retten. Har du ikke panko kan du også bruke strøkavring eller brødrasp.

Håper du ble fristet til å teste ut denne laksegratengen.

Fiskegrateng med laks

Fiskegrateng med laks og makaroni 

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Steketid

25

minutter
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram laks

  • 150 gram makaroni

  • 1 liten purreløk

  • 60 gram Panko, brødrasp eller griljermel

  • Saus
  • 3 ss smør

  • 4 ss hvetemel

  • 6,5 dl melk

  • 1/2 ts revet eller malt muskatnøtt

  • 1/2 ts hvit pepper

  • 1 ts salt

  • 50 gram parmesan

  • 2 stk egg

  • Forslag til tilbehør
  • Poteter

  • Gulrøtter

  • Blomkål

  • Smeltet smør

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 grader, varmluft.
  • Skjær laksen i små terninger på cirka 2 x 2 cm.
  • Kok makaronien i lettsaltet vann. Trekk fra 3 minutter fra koketiden, siden makaronien skal i sausen og etterpå steke i ovnen. Ha makaronien over i et dørslag når den er ferdig.
  • Skjær purreløken i to på langs. Skyll den godt i kaldt vann og skjære den i tynne halve ringer.
  • Lag sausen. Smelt smøret i en kjele. Ha i hvetemelet og rør godt med en visp. Ta kjelen bort fra platen. Spe i halvparten av melken og visp til du har en klumpefri saus. Ha i resten av melken og sett kjelen tilbake på platen. Kok opp sausen under omrøring og la den koke i 3-4 minutter.
  • Ta kjelen bort fra platen igjen. Ha i muskatnøtten, pepperen, saltet og revet parmesan. Smak til med eventuelt mer salt. Siden laksen ikke er krydret kan sausen være litt saltere enn du vanligvis ville hatt den.
  • Visp sammen 2 egg i en skål og bland dem med sausen under omrøring. Her er det viktig at du tok kjelen bort fra platen i forrige steg. Er sausen for varm vil eggene koagulere.
  • Vend forsiktig sammen hvit saus med makaroni, purreløk og oppskåret laks. Hell blandingen over i en smurt ildfastform. Dryss over pankoen og la fiskegratengen steke i 20-30 minutter i ovnen. Laksegrateng klar for ovnen
  • Mens gratengen står i ovnen har du tid til å koke poteter, blomkål og gulrøtter, eventuelt andre grønnsaker, og smelte smør. For en ekstra nøttete smak på smøret kan du brune det på lav varme. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*