Flate pitabrød (greske pitabrød)

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Flate pitabrød (greske pitabrød)

I helgen laget jeg en digg lammerett med smaker fra Midtøsten. Lammekjøttet la jeg sammen med salat og annet tilbehør i flate pitabrød, og foldet det som en slags wraps. Nydelig godt, og så mye bedre enn de tradisjonelle pitabrødene.

Jeg kaller disse brødene for flate pitabrød, men noen kaller de også for greske pitabrød. Hva du velger å fylle de med er så klart opp til deg, men en klassiker er jo gresk gyros. Her på bloggen har jeg allerede delt oppskriften på gyros av lammekjøtt og gyros med kylling, som begge er svært populære blant leserne.

Jeg har også tidligere delt en oppskrift på flate og grove pitabrød. Den oppskriften begynner å bli noen år siden jeg la ut, så tenkte det var på høy tid å legge ut en fornyet oppskrift. Men om du ønsker en litt grovere variant, så er den fortsatt høyaktuell.

Pitabrødene egner seg også godt å fryse ned, og er kan brukes til lettvinte pizzabunner. Håper du ble inspirert!

Flate pitabrød (greske pitabrød)

4 fra 68 vurderinger
Type rett: Bakst, Gjærbakst, Middag, TilbehørNivå: Middels
Antall

6

pitabrød
Tilberedning + heving

2

timer 

15

minutter
Steketid

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Deig
  • 1 dl 1 melk

  • 1 ts 1 sukker

  • 1/3 pose 1/3 tørrgjær

  • 500 gram 500 hvetemel

  • 1 ts 1 salt

  • 2,5 dl 2,5 kaldt vann

  • 2 ss 2 olivenolje + ekstra ved utbaking

Fremgangsmåte

  • Varm opp melken til den er rett under fingervarm (cirka 30 grader). Ha i sukkeret og tørrgjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Det aller enkleste er å ha melkeblandingen i en liten tett boks eller glass (for eksempel et rent syltetøyglass), og riste noen sekunder.
  • Mål opp hvetemelet og saltet i en bakstbolle. Tilsett det kalde vannet og gjærstarteren. Elt deigen i cirka 20 minutter i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Tilsett olivenoljen de siste 5 minuttene.
  • Dekk til bollen med et lokk eller folie, og la deigen heve i romtemperatur i rundt 1 time.
  • Ha deigen over på et melet underlag. Del den opp i 6-8 like store emner, som trilles til baller.
  • Ringle litt olivenolje i en ildfastform. Legg i deigemnene og smør/pensle de med olivenolje. La de hvile i 20 minutter.
  • Kjevle utover et av deigemnene til de er 15-18 cm i diameter, og 3-4 mm tykke. Strø mel på underlaget etter behov. Stek deigen i en varm og tørr stekepanne, i cirka 3 minutter på hver side, til de blir lett gylne. Gjenta for neste deigemne.
  • Legg pitabrødene i stabel på en tallerken etter hvert som de er gjennomstekte. Legg et klede over, slik at de holder seg lunkne og myke.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*