Fløyelsgrøt eller smørgrøt er en norsk tradisjonell fløyelsmyk grøtrett laget av smør, mel og melk, og en rett som mange av oss har fått servert opp gjennom oppveksten. Faktisk så er en av de mest besøkte oppskriftene på bloggen i år (2017) er denne oppskriften på ordinær smørgrøt.
Mens man i den ordinære fløyelsgrøt-oppskriften bruker siktet hvetemel, så har jeg i dag laget en sunnere variant med havremel. Ved å male havregryn (eller kjøp ferdigmalt) og justere litt ned på mengden smør så har du et mye sunnere grøtalternativ som kan nytes med litt bedre samvittighet.
Senere denne uken sender jeg ut et lite «Nytt fra bloggen» til mine lesere. Om du allerede ikke har meldt deg på så kan du gjøre det på denne siden. Jeg forsøker å sende ut nytt fra bloggen cirka én gang i måneden, og du kan når som helst melde deg av.
På utkikk etter litt mer grøt-inspirasjon? Kanskje noen av disse oppskriftene kan friste:
Eller sjekk denne samlesiden for grøt-oppskrifter.
En sunnere fløyelsgrøt av havremel
- 28. august 2017
- 1 skål
- 15 min
- Skriv ut

Ingredienser
- Fløyelsgrøt av havre
- 5 dl melk
- 5 ss havremel
- 1/2 - 1 ss smør
- 1/4 ts salt
- Topping
- Smør
- Sukker
- Kanel
- Spekeskinke
Slik gjør du det
- Steg 1
- Mal store havregryn til fint havremel i en matmølle, foodprosesser eller stavmikser, hvis du ikke har kjøpt ferdig havremel eller har stående fra før. Jeg maler bestandig ekstra mye, som jeg har i et tett glass i skapet.
- Steg 2
- Bland ut havremel med melk i en kasserolle, og kok opp under stadig omrøring.
- Steg 3
- La grøten koke på svak varme i 7-10 minutter, til den blir god og tykk.
- Steg 4
- Tilsett litt salt og cirka en halv spiseskje med smør.
Server nykokt fløyelsgrøt av havremel med smør, sukker, kanel og gjerne noen skiver med spekemat.
Håper det smaker!
Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.